Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Fogyatékkal élünk

2012. július 06. - Harun al Rasid

méghozzá igencsak sokan

méghozzá igencsak sokan

Most nem arra a pár százezer fogyatékkal élőre gondolok - akiket kevésbé szemérmesen régebben rokkantaknak neveztek - hanem össztársadalmi szinten. Mindjárt kifejtem, miért gondolom ezt.

A Hősök terén, embertelen hőségben, a kerekesszékesek demonstrálnak. A sátor ad némi árnyékot, de enyhülést nem. Sajnos, őszintén meg kell, hogy mondjam, a demonstráció eltaktikázott: se dermesztő fagyban, de agyforraló hőségben nincs olyan mozgósító ereje, mint amit a cél megérdemelne. De hát, nem profik szervezték, civilek, mondhatnám, kívülállók.

Kérdezem ezzel kapcsolatban Tóth Katalint, a civil szervezőt, a nem érintettet, mégis, mit remélnek ettől a demonstrációtól? Ami abból a megalázó helyzetből indult ki, hogy az kormány illetékesei, úgy en bloc, csalónak, ügyeskedőnek tekintik a rokkantosítottakat - kétségtelen, akadnak köztük csalók, sumákolók is, de mégsem talán ez a jellemző rájuk, különösen nem a kerekesszékbe kényszerültekre, mert egy söntölt láb ritkán nő ki újra, legfeljebb állapota rosszabbodik - és ennek szellemében hozták meg minden empátiát és szociális érzékenységet nélkülöző döntésüket a felülvizsgálatról, átminősítésről és legfőképpen a rokkantsági nyugdíj - ami, ugyebár, kötelező jellegű volt - megszüntetéséről és szerény összegű, ADHATÓ ellátássá alakításáról, ami, ugyebár, bármikor megszüntethető, mi több, már fogalmában is megalázó, olyan "kegyelemkenyér" ízű.

Tóth Katalin józan gondolkodású, nem vár csodát a kezdeményezéstől, nem vár lelkiismeretében megébredt honatyai önálló indítványt e tárgyban - hiába is várna - leginkább abból a közönyből szeretné kimozdítani az érintetteket - akik, legyünk őszinték, érdekérvényesítés hijján ülnek tehetetlenül kerekesszékükben, és vagy csodára várnak, vagy sajnálják magukat -  és a nem érintetteket is. Mert, bizony, e téren a teljes egészségűek is fogyatékkal élnek: a szolidaritás fogyatékával.

Tóth Katalin szeretné világossá tenni EZEKNEK a fogyatékkal élőknek, hogy a kormány takarékossági megfontolásai ezen a területen, biza, nem mások, mint alibizések. Mégis, kormányzati oldalon mit várnak ettől? Költségvetési számokban morzsák, de emberek tízezreinek megalázásában határtalan károk. Ráadásul július végétől megvonják a rehabilitációs intézetek állami támogatását is, működjenek, ahogy tudnak! Ezt, kedves olvasóim, mégis, minek hívnák? Mert én valahogy nem tudom kormányzati empátiának nevezni, sőt!

Visszavezényelni a munka világába? Mégis, mivel ösztönzik a munkaadókat, hogy kerekesszékben élőket alkalmazzanak? Hány olyan munkaféleség van, amit abban lehet végezni, és hány olyan vállalkozás, aminek tevékenységébe az a végezhető munka beleillik? Biza, nagyon kevés, és azok is motiváció nélküliek.

Azután meg ott van a Matolcsy-féle, cinikus 300mrd huf-os csomag, ami a 25 év alatti, és 55 év feletti munkavállalókat támogatná. A fogyatékkal élőket miért fosztja meg amúgy is megalázóan kevés pénzüktől? Nem mellesleg, rehab felülvizsgálati behívások, érdekes módon, a védett korba tartozókat még csak véletlenül sem keresik meg! Le lehet vonni a következtetést.

Mint ahogy le lehet vonni a következtetést ugyancsak - ha másképpen is, pl. szociális érzékenység -  fogyatékkal élő politikusaink hozzáállásából is. Rétvári Bence államtitkár nagy kegyesen fogadta a demonstrálók küldöttségét, no, nem az irodájában, csak úgy, a Parlament kapujában. Szép folyamatosan mellébeszélt, ahogy kell, majd végtelenül empatikusan feltette a kérdést: nekem most mennem kell, de később még visszajövök, maguk még itt lesznek? No comment.

A többi politikus is fogyatékkal él, nem kétséges, mert a demo alatt mindössze Vágó Sebestyén a Jobbiktól, Szűcs Erika a DK-tól, Bálint Gergely és három háttérmunkás az LMP-től vette magának a fáradságot, hogy meglátogassa a demonstrálókat és meghallgassa őket. Senki többet, harmadszor.

A demonstráció folytatódik. Átvonulnak Felcsútra, ahol meg kívánják csodálni a kolbászból font kerítéseket, majd tanulni szeretnének a Nemzet Boldogsága szülőfalujában empátiát, felebaráti szeretetet és keresztényi könyörületet.

Szervezni kívánnak egy fogyatékkal élőknek szóló fesztivált, amit akadálymentesen és díjmentesen kívánnak megrendezni, ahol az érintetteknek a belépés díjtalan, de mindenki más csak tegye le a szolidaritás obulusát!

Végül, de nem utolsó sorban, felajánlanak bármely, arra hajlandó képviselőnek - lehetőleg kormánypártinak, hiszen mégiscsak övék a többség - egy kerekesszéket, egész napi használatra, had érzékeljék, tapasztalják, milyen is abban létezni.

Nem hiszem, hogy lesz rá vállalkozó. Annyira azért nem élnek fogyatékkal...

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr98309916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2012.07.06. 11:18:52

azért el tudom képzelni képviselőinkről, hogy még kérnek vagy három kerekesszéket, és gyorsasági versenyt rendeznek velük a parlament folyosóin. kitelik tőlük...

110481 2012.07.06. 11:20:07

"Betegnek mindent, egészségesnek semmit" szól a régi betegsegélyző jelszava. Több ismerősöm is "rokkant", egy részük mankóval jár, van akinek magas a vérnyomása. A BETEGEK mind elmentek felülvizsgálatra, nem is volt gondjuk, de a faluban van néhány "rokkant" swarcos, akiket hiába invitálnak felülvizsgálatra.

34417 2012.07.06. 11:46:06

2. zili 2012. 07. 06. 11:20 nem kétlem, hogy van ilyen. de tedd hozzá, hogy ők nem is fognak SEMMILYEN ellátást kapni. írásom nem is róluk szól.

193225 2012.07.06. 11:55:20

És hogyan fog folytatódni a történet? Mert ez a lényeges!

13118 2012.07.06. 13:11:44

ha van beszerelve abba a kerekesszékbe lézerblokkoló, Lázár Jani biztosan elfogadna egyet egynapi használatra.

11951 2012.07.06. 13:21:57

Sajnos van egy-kettő sumák.....Nem szép dolog a kollégákról ezt írni,de igaz... Én ledolgoztam húsz egynéhány évet tűzoltóként,mégis csökkentették a nyugdíjamat.... Három hónapon múlt,de ez már így marad,legyenek vele boldogok....

14927 2012.07.06. 16:07:04

Sajnos ebben a kérdésben is megmutatta a kormány, hogy a fűnyíró elv érvényesíthető. A szociális érzékenység mint olyan eleve nem jellemző rájuk. Már Lázár is megmondta, hogy mindenki annyit ér, amennyit szerzett magának, ergo aki betegséget szerzett, az fölösleges teher a költségvetésnek, minél hamarabb ellehetetlenítjük annál kevesebbet kell rákölteni az államkasszából, mert az a szerencsétlen előbb utóbb feladja a harcot, vagy a szervezete, mert nem tudja fedezni a gyógyszereket, diétát stb, vagy önkezűleg, mert a teher akkor már, hogy lelkileg nem képes elviselni a szenvedést,

helyesbítek 2012.07.06. 17:06:49

A blogban írt információk nem mind fedik a valóságot. Az MSZP-s politikusok közül kinn voltak többen, és többször is. Kinn volt Korózs Lajos, Szücs Erika, Tóth Csaba, Török Zsolt, dr. Garai István Levente..

Heyer Thomas 2012.07.06. 17:12:53

Van egy barátom aki a kommunista politikai börtönökben hét év hét hónap töltött el két bottal járva és egyik lábán járógéppel . Őrületes volt amit ki kellett bírnia de megélte és fogdáról szabadult súlyos vesegyulladással véres gennyeset vizelt teljes avitaminózis és persze járni sem tudott sokáig . Szabadulása után megfogadta hogy ha már állam ellenes összeesküvésért volt börtönben akkor ezentúl tényleg harcolni fog és össze -esküvő lesz . Meg is tette több mint egy évtizeden át konspirátor volt eredményesen a jutalom sem maradt el mert egy volt orosz laktanyában él .Olyan lépcsőházban ahol kilenc lépcsőn kell a mai napig le és fel tornáznia magát két bottal ma is 72 évesen és hiába kérte 1994 óta hogy az üzemetetők tartsák be az esélyegyenlőségi törvényt ez teljesen hiábavaló volt eddig . Ennyit a rokkantságról és arról ha valaki életét szabadságát kockáztatta hogy vége legyen a kommunista diktatúrának .

28711 2012.07.06. 20:00:23

Kalifám, örülök, hogy találkoztunk. A kommentemet megkaptad élőszóban. Katával beszéltünk telón: Felcsút egy koszlott falu, akadálymentesítés nuku. Az Orbán-kúria se nagy szám (belátni). Nincs kolbászból a kerítés, és a kutyák se szarnak aranyat. Egy szem látványosság az épülő fociakadémia...

180524 2012.07.07. 07:53:46

Jó írás, Rasid! Ezt írtam vadtigrisnek, szó szerint, ma reggel: "Minden szavaddal egyetértek, ami a regnáló társulatot illeti, a bejegyzésért jár a +! Egyébként mit várhatunk egy ilyen "iszonyatos szociális érzékenységgel megáldott" kormánytól?! Magam részéről semmit... Nincsenek illúzióim, ergo már elvárásom sem. Reményem viszont igen: meg kell bukniuk! És most megyek a Fb.-ra, ott majd bővebben. Kalapot emelek a demonstrálók előtt, mert értünk (is) csinálják!"

34417 2012.07.07. 08:25:36

8. helyesbítek (látogató) 2012. 07. 06. 17:06 üdvös. de nem ártott volna nagyobb nyilvánosságot kapniuk, akkor nem maradtak volna le a felsorolásból. szücs erika pedig dk-s, de ez semmit nem von le hozzáállásának értékéből. egy probléma van: a felsoroltak mind a futottak még kategóriába tartoznak. az élbolyból - 2/3 - senki nem vette a fáradságot!

34417 2012.07.07. 08:30:26

10. vadtigris 2012. 07. 06. 20:00 részemről a szerencse. köszönet a rápótlásért - márminthogy, a cikked okán. én, sajnos, csak futó vendég voltam. bocs, nem akartam cinikus lenni...
süti beállítások módosítása