Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Turpisságok az egyházügyi törvény körül

2012. január 15. - Harun al Rasid

hamis a baba?

hamis a baba?

"A hivatalosan elismert egyházak közül tavaly kimaradt MET nem nyújtotta be az "Országgyűlés általi elismerés" iránti kérelmét Budapest, 2012. január 11., szerda (OTS) - A 2011. december 20-ig benyújtott, a közigazgatási és igazságügyi miniszter által a napokban közzétett kérelmezői lista 48. helyén szereplő Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, dr. Iványi Gábor nyilatkozata szerint egyháza nem adott be ilyen kérelmet – és velük erről a hivatalos szervek nem egyeztettek.

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter (aláírás nélküli) megjelöléssel, Budapest, 2012. január dátummal, közlemény jelent meg a www.kormany.hu oldalon, mely szerint "A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 34.§ (2) bekezdése értelmében, 2011. december 20-ig” 82 – nagyjából ábécérendben felsorolt – egyház nyújtotta be az "Országgyűlés általi elismerés” iránti kérelmét.

A lista 48. helyén szerepel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az említett egyház elnökeként kijelentem, hogy ilyen kérelmet mi nem nyújtottunk be, s velünk erről (vagy bármiről) a hivatalos szervek nem egyeztettek. Más közösségeket is meglepett a felsorolás. A Keresztény Advent Közösség (ők a 33. pontnál találhatók) egyik prominens személyisége arról tájékoztatott, hogy ők sem kezdeményezték az Országgyűlés általi elismerésüket.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság a 2011. évi C. törvényt a múlt év decemberének végén megsemmisítette. A lényegében változatlan tartalommal, egy-két nap alatt elfogadott, új, 2011. évi CCVI. törvénnyel szemben, még hatályba lépése napján, annak megsemmisítését indítványozva, újból az Alkotmánybírósághoz fordultam.

A hosszú hónapok óta, a méltatlan eljárással bizonytalanságban tartott egyházunk gyülekezetei, hajléktalanokat, időseket gondozó és hátrányos helyzetű gyermekeket oktató intézményeink, híveink és ellátottaink ezrei várják, hogy lezáródjon megpróbáltatásuk ideje. Az érdemi változtatás nélkül rohamtempóban újra elfogadott törvény azonban, mely a végrehajtást az Országgyűlés hatáskörébe utaltatja, továbbá az a kiszivárogtatás, mely szerint a felsorolt 82 egyháznak legfeljebb a töredéke nyerheti el az elismerését, csak a kiszolgáltatottság érzését erősíti. Továbbra is küzdünk és imádkozunk azért, hogy szülessen meg az az alkotmányosságnak és a nemzetközi normáknak megfelelő, nyugalmas időket biztosító egyházi törvény, mely szerzett jogainkat nem vonja kétségbe.

Iványi Gábor
Budapest, 2012. január 10."

Namármost: ha nem adtak be ilyen elismerés iránti kérelmet - és rajtuk kívül mintha lenne még néhány, amúgy Navracsicsék által érdekes módon mégis besorolt gyülekezet - akkor, kérdem én, hogy kerültek oda?

De, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, volt azért egy előzmény, amit Navracsics igen érdekes módon, úgy értelmezett, hogy akkor ez a MET elismerésének kérelme.

http://www.metegyhaz.hu/bphirek/navracsics.pdf

Kombináljunk egy kicsit: ott vannak a felsorolásban, bekerülnek - miért ne - az elismert, így államilag támogatott egyházak közé. Hova lesz az a támogatás? Akaratuk ellenére kiutalják nekik? Vagy eltűnik a nagy varázsló cilinderében?

Valami bűzlik Dániában, és nem Hamlet lába...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr258309614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14927 2012.01.15. 18:00:05

Hogy miért került fel a MET a listára azt tudom,csak azt nem, hogy a kormánynak mi a célja az olyan listázással, ami nem nyugszik valós kérelmeken. Kicsit olyan, mint a kommunikációjuk, semmi mögöttes tartalma nincs, színtiszta hazugság.

12392 2012.01.15. 18:15:39

1: ne légy naív: pénz lenyulás!!!

11692 2012.01.15. 18:16:32

Nem csak ezt nem értem, de ami leginkább bosszant, fáj, embertelen, hogy azokkal packáznak, akik még foglalkoznak azokkal az embertársainkkal, akiket társadalmon kívülivé minősített fenti miniszteriális testület...utálom azt a szaros adminisztrációt, ami elvesz,letilt, fenyeget, kirekeszt... Az ember egyenlőnek születik, és az lesz belőle, hogy még azt is szankcionálják, aki a kiszolgáltatottakon, a perifériára zargatott embereken segíteni próbál... A potyautasok nem itt vannak...:(

34417 2012.01.15. 18:53:32

1. ghost 2012. 01. 15. 18:00 kíváncsivá tettél! csak nemvan benne némi sumákság?

14927 2012.01.15. 19:35:58

Rasid Jó nagy játék a kormány részéről az van benne

114634 2012.01.15. 19:36:25

4. harunalrasid (szerkesztő) Rasid! Még nem jöttél rá, h Orbánéknak minden a pénzről szól?

34417 2012.01.15. 19:40:17

[raptor](#1317221) na ja. mi van akkor, ha beállítják a költségvetésbe, de valahogy mégsem kerül átutalásra, hanem felbukkan valahol máshol, mind dugipénz? nem kevésről van ám szó! összeesküvés-elmélet lenne? nem hiszem. EZEKNÉL napi gyakorlat.

114634 2012.01.15. 20:00:00

7. harunalrasid (szerkesztő) Simicskalala ennek a nagymestere! Nem véletlen, h ő a legfontosabb a Fideszben!!

15184 2012.01.15. 20:21:21

Nem érted az egyházfinanszírozás lényegét, így tévesek a következtetáseid is. Ez a legtöbb hozzászólóra is igaz. Mivel évekig voltam egyházi vezető, elég jól ismerem a kérdést... Ha egy egyébként bejegyzett egyház nem vált ki 1 %-os adószámot, vagy kivált, de nem gyűjt felajánlásokat, akkor egy rohadt fillért sem kap az államtól. Erre volt eddig is példa_Magyarországon vallásszabadság van, s NEM SZÜKSÉGES bejegyeznie az embernek magát ahhoz, hogy vallási tevékenységet kifejtsen. A bejegyzés csak egy opció. Persze szinte mindenki igyekszik magát bejegyezni, hiszen bejgyzés nélkül nincs jogi személyiség, magyarul nem lehet bankszámlát nyitni, adományt gyűjteni, stb. ÉS nem lehet 1 %-ot sem gyűjteni. Viszont volt eddig is olyan egyház, mely bejegyeztette magát. de tudatosan NEM gyűjtött 1 %-okakat, elvi okokból. Ugyanis az állami támogatás az 1 %-os felajánlások kiegészítése, mértéke csak az 1 %-okoktól függ. (Kb. még egyszer ugyannyi, azaz ha az X Egyház gyűjt 2 millliót az 1 %.okokból, akkor kb. 4 milliót utal neki az állam.) Ezen kívüli támogatás még a hitoktatás támogatása, de ez filléres ügy a az előbbi összeghez képest. Ezen kívül van 8 darab "kivételezett" egyház, ezek olyanok, melyektől a kommunista uralom alatt vettek el ingatlant. Mivel a magyar állam az ingatlanoknak csak egy részét adta vissza, a vissza nem adottak után járadékot fizet az illető egyházaknak. Ami még ezen kívül lehet állami támogatás, az már pályázati alapon megy, szigorú elszámolással. A MET esetében elvett ingatlan nincs. Náluk az 1 % és annak kiegészítése aktuális, valamint a hittan támogatása. Ha nem jegyzik be magukat egyházként, akkor nem fognak gyűjteni 1 %-okakat sem, azaz eleve nem fog keletkezni ilyen kiadás az állami költségvetésben. Mert - mint ahogy vázoltam - az nem úgy van, hogy eleve van egy x összeg meghatározva. Nincs. A költségvetésben eleve van egy szám, de ez az összes egyházra érvényes. a konkrét összeg meg a konkrét tények - mennyi 1 %ot gyűjtöttek - függvénye. Egyébként a MET lépését hibának tartom. Mert lehet tiltakozni az egyházi tv. megváltozása ellen, de nem így!

34417 2012.01.15. 21:01:21

@maxval bircaman ámen. nem az a dolgom, hogy értsem az egyházfinanszírozást, nem is érdekel, mi több, következtetéseket se vontam le. csak kérdezek és véleményt nyilvánítok a magam módján. ott azért egy kicsit hibádzik az okfejtésed, hogy a legálszentebb egyház, a katolikus, a pápai konkordátum alapján nem a te általad felsoroltak szerint kapja a támogatást. kezd nekem olybá tűnni, hogy te már minden voltál, csak akasztott ember nem:-) bár meggyőződésem, hogy az abbéliségről is kiváló tanulmányt írnál írnál. majd beajánlak havas henriknek: jól ellennétek ti ketten. csehországban jövőre nyista egyházi állami támogatás. valami ilyesmi lenne korrekt itthon is, pártokkal kiegészítve.

póker 2012.06.08. 15:51:16

Tudna valaki segíteni az új Magyar pókertörvény bevezetésének státuszáról? Mennyiben vonatkozik a póker játékosok adózására és mikortól lép ténylegesen életbe? Köszönöm!

34417 2012.06.08. 16:39:46

[póker](#1393464) tesókám, én max. két pár szintjéig vagyok érdekelt. igaz, azzal állítólag már nyertek is, csak nem all in:-)
süti beállítások módosítása