Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Kezelési javallat, biztonsági őrökhöz

2011. december 30. - Harun al Rasid

ajánlom az MTVA előtt tüntetőknek.

ajánlom az MTVA előtt tüntetőknek.

A biztonsági őr - leánynevén személy- és vagyonőr - jogállása szerint közfeladatot ellátó személy, akinek bántalmazása, tettleges inzultálása bűncselekmény és bizonyítottság esetén 3-5 évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után. Ez idáig rendben is van.

Most azonban nézzük a másik oldalt: mit is tehet meg egy biztonsági őr, jelen esetünkben egy objektum védelmében! Először is, hatásköre csak az objektum területére terjed ki, annak határán kívül semmiféle cselekvési szabadsága nincs. Jogosult a védett objektum területén illetéktelenül ott tartózkodót távozásra, a jogsértő magatartás abbahagyására felszólítani. Jelen esetben ezt a távozási dolgot már fújhatják, mert ha 20 nappal ezelőtt nem tették meg, most már ne jöjjenek ezzel elő, hacsak nem akarják nevetségessé tenni magukat. A jogsértő magatartás se áll meg, mert jelenleg még az elégedetlenség és tiltakozás ezen módja nem jogellenes, de már keményen dolgoznak rajta Orbán sameszei.

Haladjunk. Az objektum területén belül éhségsztrájkolókat és szimpatizánsokat a biztonsági szolgálat még arányos (?!) testi erő alkalmazásával sem távolíthatja el, mivel nincs bűncselekmény, így, ha a tiltakozók passzív ellenállást tanúsítanak és a biztonsági őr csak egyetlen ujjal is hozzájuk nyúl, kikényszerítendő a távozást, máris a testi sértés vádjával áll szemben.

A közterületen tiltakozók ellen bármekkora fenyegető biztonsági szolgálatos erőt fel lehet vonultatni, az csak erőfitogtatás, rosszabb esetben tudatos provokáció, ugyanis közterületen - a rendezvénybiztosításon kívül - a biztonsági őröknek semmi hatáskörük nincs. Tömegoszlatásra, kiszorításra meg még kevésbé, mert következményeit lásd az előző bekezdésben.

Erőszakkal történő fenyegetés - mindezek értelmében - csak szájkarate, mint pl. a "lerúgom a fejed, kisköcsög, ha nem takarodsz innen az anyádba" típusú biztonsági őri alaprigmus.

Ide idézem még a személy- és vagyonőr magatartási szabályait:

- a szolgálatban és szolgálaton kívül tanúsítson fegyelmezett magatartást, ezzel szerezzen megbecsülést a biztonsági őrök, a biztonsági szolgáltatások részére.

- a szolgálat ellátása során legyen udvarias, körültekintő és határozott, mindenkor tartsa be a törvényes előírásokat.

- megjelenése legyen ápolt, gondozott, különös gondot fordítson formaruhája megfelelőségére.

- tanúsítson segítőkészséget a rendőrségnek, más hatóságoknak és a rászorulóknak.

Ennek és a fenntieknek függvényében tessék szemlélni az MTVA-nál történőket...

A postban felhozottak egy személy- és vagyonőrképző tanfolyam 2002-ben kiadott tansegédletéből származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr898309596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

114634 2011.12.30. 18:08:23

Rasid! Véleményem szerint a jobb érzésű bizt.őr ilyenkor nem megy oda intézkedni! Én inkább elmennék szabadságra, beteget jelentenék, stb, stb. Ezek nem néznek TV-t, nem nézik a net-et?

34417 2011.12.30. 18:26:06

raptor 2011. 12. 30. 18:08 jobb érzésű biztonsági őr??? aha. ha nem megy oda intézkedni, másnap már sehova se megy, csak állást keresni. csereszabatosak vagyunk...

239309 2011.12.31. 08:50:25

Inkább a rendőrséget kellett volna kiküldeni, gumilövedék a szembe, meg vízágyú, azt érdemelné a sok libsi hazudozó!

34417 2011.12.31. 10:39:24

3. Kedves Robi 2011. 12. 31. 8:50 orvos látott már? persze, ha rávilágítanál, mi is ebben a postban a hazugság, nagyban segítene a szavahihetőségeden. így csak azt tudom javasolni, keress egy tiszta zsebkendőt és töröld le a kifröccsent nyálat a szád széléről. nem valami esztétikus.

zöldhajtókás sárgapitykés közlegény 2011.12.31. 18:23:59

Boldog és Örömökben Gazdag ÚJESZTENDŐT az "árnyékszék" bedolgozóinak.

34417 2012.01.02. 12:00:18

@zöldhajtókás sárgapitykés közlegény mi van, öcsi, csípnek a legyek? ne ülj annyit az árnyékszéken:-) ami azt illeti, kukoricacsutka helyett - amit használsz - már elég régen feltalálták a wc-papírt:-)))
süti beállítások módosítása