Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A Fidesz patás ördögként állítja be ellenfeleit

2011. szeptember 29. - Harun al Rasid

tömjénre meg nem telik neki, csak Semjénre.

tömjénre meg nem telik neki, csak Semjénre.

Interjú Kerék Bárczy Szabolccsal, a Szabadság és Reform Intézet ügyvezető igazgatójával, aki egy olyan országban szeretne élni, ahol a jogállam hívei feltétel nélkül tisztelik az emberi méltóságot, és nincsenek bekötve egy oligarchikus, maffiaszerű rendszerbe.

Meddig maradhat hatalmon az Orbán-kormány?

Valószínűleg 2014-ig. Nem hiszem, hogy 2014 előtt lehetőség lesz a megbuktatására. Most még nem lehet előre látni, hogy az ország mikor éri el azt a kritikus pontot, amely olyan komoly gazdasági és társadalmi folyamatokat indítana be, hogy az végzetes lehet az Orbán-kormányra nézve. Mindenesetre Orbánék mindent elkövetnek annak érdekében, hogy Magyarország gazdasági helyzete, a mostani válságos állapotról drámaivá váljon, de én ezzel együtt is azt gondolom: 2014-ben lesz lehetősége a demokratikus ellenzéknek, hogy átvegye a kormányrudat.

Milyen demokratikus ellenzékről beszél? Az MSZP történelme legnagyobb válságát éli, a Jobbik pedig elég markánsan utasítja el a szocialisták bármi nemű közeledését. Marad az alig 5%-os LMP. Ez lehet 2014-ben az a demokratikus erő, amely képes lehet leváltani Orbán Viktort?

Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol a jelenlegi kormányzatot olyanok képesek leváltani, akik legalább három fő kritériumnak megfelelnek: az egyik, hogy legyenek demokraták, a jogállam hívei. A második, ami ebből szorosan következik, hogy feltétel nélkül tiszteljék az emberi méltóságot. Ez ugyebár kizár mindenféle szélsőséges, rasszista, újnáci csoportokat ebből az egyenletből. A harmadik pedig, hogy ne legyenek bekötve az oligarchikus, maffiaszerű rendszerbe, amelyik meggyőződésem szerint ma Magyarországon a legnagyobb problémát jelenti. Hiszen nem a rossz gazdaságpolitika tette bizáncivá a magyar politikát és a magyar társadalmat, hanem pont fordítva. Ma egy oligarchikus rendszer kezd megcsontosodni Magyarországon. Ennek a folyamatnak szerencsére nem vagyunk még a végén, de nagyon jó úton haladunk afelé, hogy ez a folyamat nagyon méllyé, már-már visszafordíthatatlanná váljon. Most egyfajta kultúraváltásnak kell megtörténnie, és nem csupán egy hatalomváltásnak, mert az itt kevésnek bizonyulhat.

Ez a fajta kultúraváltás, elképzelhetőnek tartja a Fidesszel is?


Én ezt nem tudom elképzelni, hiszen a Fidesz alapjaiban járult hozzá a jelen helyzet kialakulásához, ezért aligha lenne partner a kultúraváltásban. Azt szeretném, ha a magyar demokrácia egy nyugati típusú liberális demokrácia irányába mozdulna el, szemben a mostani autokratikus, keleti típusú féldemokráciával. Egy olyan kulturális váltáshoz szeretnék hozzájárulni, ahol nem a hatalom kizárólagos birtoklására törekednének a gazdasággal szervesen egybefonódott politikai erők. Hiszen az az oligarchikus rendszer lényege, hogy monopolisztikusan birtokolják erőcsoportok a gazdasági és politikai hatalmat, és ehhez a pozíciójukhoz nem demokratikus választások útján, és nem a szabályozott, de szabad verseny keretein belül jutottak hozzá.

Ezzel azt akarja mondani, hogy a Fidesz nem demokratikus keretek között jutott hatalomra?


Nem. Az oligarchikus rendszer kialakulhat úgy is, hogy egy adott politikai erő demokratikus parlamenti választások útján kerül hatalomra. De azzal, ahogy a gazdasági és üzleti befolyást megszerzi, ahogy a hatalmát megtartja, az nem egy átlátható, a piacgazdaság nyugati értékei mentén zajlik. Nem kérdőjelezem meg azt, hogy Magyarországon választások vannak és lesznek. De azt is állítom, hogy a kormány minden erővel arra törekszik, hogy törvényi és adminisztratív úton tegye nehézzé vagy egyenesen lehetetlenné bármilyen vele szemben felálló alternatíva megerősödését, térnyerését. Szerintem ma a határmezsgyéjén mozgunk annak, hogy ez a soványka demokráciánk egy hosszútávra meghatározott, velejéig elcsontosodott autokráciává váljon. Egyre többen vannak, akik érzékelvén ezt, a demokrácia visszaállítása érdekében új rendszerváltoztatást szeretnének; én kultúraváltásról szoktam inkább beszélni: a korrupt, becstelen viszonyok helyett átlátható, demokratikus viszonyokra van szükség. Ez persze nem mehet anélkül, hogy a demokratikus ellenzék meg ne erősödjön, nem mehet anélkül, hogy az általam említett három kritériumnak megfelelő politikai erők ne üljenek le egy asztalhoz. Itt a múltbeli sérelmeket félre kell tenni egy időre.

A teljes interjú itt olvasható: ellenszék vélemény magazin


A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr628309460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

122188 2011.09.30. 00:08:13

Osztán a magadfajta tolvajok jönnének? Titeket már mindenki ismer.

227937 2011.09.30. 07:19:45

1. a magadfajtáról is ilyen jó véleménnyel vagy? Remélem.

34417 2011.09.30. 07:24:30

[rodosto](#1263538) hiányzik neked is egy rágalmazási per? mert könnyen megkaphatod, van ám anyag az archívumban, bőven:-) mivel a postban olvashatók kerék-bárczy kijelentései, jóindulatú vagyok, és feltételezem, őt tolvajoztad le. az meg legyen az ő dolga, hogy rendezi le veled.

114634 2011.09.30. 07:25:08

1. rodosto Botzheim! Miért is nem vagy PM.?? :-))

34417 2011.09.30. 07:25:49

[raptor](#1263585) hagyd a csudába, nem aludta ki magát az öreg, a bora is megsavanyodott, hát most frusztrált ekkicsit:-))) különben is, elég gondot jelent neki botzheimnek lenni, nemhogy p.m-nek:-)
süti beállítások módosítása