Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Alattvalók

2011. szeptember 24. - Harun al Rasid

...mert bizony, akadnak bőven.

...mert bizony, akadnak bőven.

"Athén legnagyobb ellenségei nem azok, akik, mint ti, háborús károkat okoztak neki, hanem azok, akik miatt barátaik ellene fordultak. Az az Athén, melyet én szeretek, nem az az Athén, mely most ellenem fordult, hanem az, ahol polgárként biztos lehettem jogaim érvényesülésében. Az az állam, mely ellen most támadást intézek, már nem az én országom. Most próbálom meg visszaszerezni azt az országot, mely megszűnt enyém lenni. És nem az az ember szereti igazán a hazáját, aki nem hajlandó megtámadni azt, mikor igaztalanul elűzték onnan, hanem az, akiben olyan erősen él a visszajutás iránti vágy, hogy erőfeszítéseiben semmitől sem riad vissza."

Az idézett szöveg Alkibiadész beszéde a spártai Népgyűlésben, de lehetne Kertész Imre, Kertész Ákos, Esterházy vagy Gyurcsány (vád)beszéde is. Az alattvalói lét bizonysága a szabad akarat hiánya. Mindaz, aki nem rendelkezik szabad akarattal, az nem tekinthető szabadnak. Aki pedig nem szabad, az le van alacsonyítva, az, bizony, alattvaló szintre süllyedt. Az alattvalókban a legfőbb hajtóerő a(z elvárt) normához való igazodás. Csak a beilleszkedés számít, a kitaszítottság - melynek paramétereit a Fidesz-nél határozzák meg - a félelmeik netovábbja. Maradjunk annyiban, ha valaki nem saját szívének parancsára cselekszik, hanem, hogy másoknak megfeleljen, vagy akit a kisebbség véleménye tirannizál, nem szabad, hanem alattvalóvá alacsonyította le magát.

Erre az egészre két szó létezik: demagógia és megalkuvás.

A cikk eredetije a www.ellenszek.hu oldalán jelent meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr58309452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freewolf 2011.09.24. 10:22:14

Igen jó a példa, de mellé lőttél Harun! Épp az általad védelmezettekről szól a példabeszéd! Hiszen ők gyaláznak, uszítanak és senki nem űzte el őket, sőt ez fel sem merült, míg a hazánk ellen nem fordultak! Megbecsültek voltak, de mikor megharapták azt a kezet, amelyik etette őket, lealjasították magukat! Jó is, hogy idézted! A figyelmes, okos, gondolkodó tanulhat csak belőle!

204326 2011.09.24. 10:24:53

Kinek mi az alatvalóság? Én köpök a fideszre is Nekem az az alatvaló aki egész életében törleszt Fizeti a háza a kocsija tv-je után Törleszti a részleteket közben retteg mint vágóállat hogy Londonban vagy a tökömutdja hol található globális defterdárok hogy csavarnak egyet a kamaton Én szabad vagyok Nincs egy fillér hitelem Nem is lesz Az én húsomból nem vagdalják folyamatosan ki a darabokat az uzsorások Nekem nem isszák a véremet ezek piócák Mondhatom mámorító érzés Nekem itt kezdődik a szabadság

34417 2011.09.24. 10:27:20

[Freewolf](#1260883) ezt te se gondolod komolyan, wolfi, de véleménynek elmegy. uszítanának? mindazok, akik petőfitől adyig ugyanezt írták? ugyan már...

34417 2011.09.24. 10:29:26

[kimitake](#1260885) ez a szabadság egyben a korlátod is, barátom. beálltál az alattvalók sorába, a hitelnél meg is állt az önállóságod. ha esetleg el gondolkodnál az idézett szöveg mondanivalóján, már volt értelme megírnom a postot.

Freewolf 2011.09.24. 10:35:25

Ne hasonlítsuk már Petőfit egy Kertészhez! Ugyan akkor a bíráló művészeink mindig közösséget vállaltak velünk, de Kertésznek és a többi gyalázkodónak csak "magyar"-ok vagyunk, míg ők kivonják a közösségből magukat. Nem kell ugye Imrére utalnom, aki kikérte, hogy magyarnak nevezzék! Ez nem vélemény! Akkor lenne az, ha Slota mondja! Az oké, tudjuk, hol a helye, de kitüntetet és megbecsült művészeknek, akikről azt gondoltuk magyarok, na azoktól rosszul esett! Szóval Harun, ezek magyargyalázó, velünk közösséget nem vállaló pökhendi senkik! Ne akard a válallhatatlant megmagyarázni, mert nem fog menni! :-)

163107 2011.09.24. 11:01:25

Misima, történelmileg úgy alakult, hogy meg tudsz élni a földjeidből, amit még anno kárpótlási jegyekért vásárolt az apád. Mások dolgoznak, te jól élsz. Nincs ebben semmi kivetnivaló -de azt beláthatod, hogy mindenki nem vehetett földeket, és valakiknek meg dolgozni is kell, ha nem a két kezével, akkor szellemi munkával keresni meg a kenyérre valót. Hitel nélkül meg nem juthat lakáshoz, ha csak nem örököl egyet (mint én), amit aztán már önerőből is nagyobbra cserélhet, ha akar. De írtam már neked erre a nagy lüttyös büszkeségedre, hogy nem tudhatod, mit hoz akár egy következő év. 1948-ban minden 100 holdas paraszt azt hitte, mindig úgy lesz. Aztán tagosították - és mehetett Sztalinvárosba kubikolni. Állítólag a munka is szabaddá tesz, csakhogy aki egész életében nem dolgozott semmit, az mit csinálna egy történelmi változás esetén? Tudnál te negyvenen felül valamihez is kezdeni magaddal, hogy eltartsd magad, ha netán mindenedet elvették? Anemonénak volt egy nagyon jó postja tegnap. 1989- őszén Romániában járt. A légkor borzalmas volt, a reménytelenség és tanácstalanság is - de senki nem sejtette, hogy 2 hónap múlva összedől minden, a diktátor kilőve... stb, stb. Mert az ilyesmi váratlanul jön.

163107 2011.09.24. 11:11:23

Freewolf, Kertész Ákos most írt először ilyen indulattal és elkeseredéssel. És az indulat rossz tanácsadó. Magam épp ezen a helyen bíráltam, elég keményen, bár a szándékot nem találtam rossznak. Mert valóban meghökkentő tud lenni a magyarok viselkedése - mint most is - ahogy kussban tűrik, hogy a hatalom kijátssza őket, pénzét, megtakarítását, jogait elvegye - és még henceg is, ostoba forradalomról és egyéb baromságokról papolva. Persze, a genetikát belekeverni súlyos hiba volt, de ez olyan, amikor tehetetlen dühében valaki lekurvázza a feleségét, holott tudja, amúgy tisztességes asszony. Itt van pl. Orbán, aki nagyobb hordószónok lett, mint a jó öreg Torgyán dr. volt. Most elment Dabasra, valami átadásra, és úgy süketelt, hogy a jó dabasi magyaroknak a felénél ott kellett volna hagyni. Ha nem alattvalók, igen.

34417 2011.09.24. 11:20:33

5. Freewolf (látogató) 2011. 09. 24. 10:35 ugyanezen az alapon te pedig - egyesek szemében - neonáci vagy. van, aki meg veled nem akar közösséget vállalni, és benneteket tart pökhendi senkiknek. megmagyarázni pedig semmit sem akarok. a post nem kertészről szól, ő csak egy példa. a vállalhatatlanról pedig, ha megjegyezhetem, nem a te minősítésed dönt. aztán, egyet árulj már el: miért ne lehetne petőfit - aki, ugyebár, -vics volt, tehát valami jövevény rác - kertészhez hasonlítani? mit mond neked az a szólás: érted haragszom, és nem ellened?

34417 2011.09.24. 11:22:00

"...ahol polgárként biztos lehettem jogaim érvényesülésében. " na, ehhez képest nincsenek alattvalók, mi?

Freewolf 2011.09.24. 11:48:59

Osszi! Sok mindenben egyetértünk! Kertészünk ezt nem engedhette volna meg magának! Megtette, viselje!

Freewolf 2011.09.24. 11:54:43

Harun! Legyünk már reálisak! Hány nácizó elmeroggyant van ebben az országban? Már a pártjuk is összeomlott, mert a kutya se kíváncsi rájuk! Nem vállalnak velem közösséget? Nem ráz meg! Ami pedig a bírálatot illeti, itt van Osszi! Bíráljon, ostorozzon és szidja csak az állami szintű butaságot, de tudjuk, Ő a "mi" formulával él, mint Petrovics, aki értünk harcolt, írt. Kertész? Értünk haragszik? Érdekes, mert a "magyart" emlegeti genetikusan, míg ő egy magát zsidónak elismerő! Sajnálom, de nem tartom ezt kritikának! Ha azt vallaná ő magyar zsidó és értünk szól, akár mellé is állnánk, de így csak egy idegen szívű gyalázkodót látok, aki elhatárolódik a nemzettől! Ki a náci akkor? Az aki genetikusan szidja a magyarokat, vagy akik erre leköpik?

somik 2011.09.24. 12:13:02

Freewolf (látogató) -kérdezem tőled " Maradjunk annyiban, ha valaki nem saját szívének parancsára cselekszik, hanem, hogy másoknak megfeleljen, vagy akit a kisebbség véleménye tirannizál, nem szabad, hanem alattvalóvá alacsonyította le magát." -ebből mit nem értesz ?

163107 2011.09.24. 16:31:36

Wolf, itt Kertész zsidósága, ami felháborított sokakat. Pedig ez a Kertész jó magyar ember. Ez a Kertész, közel 30 éves koráig melósként dolgozott, majd egyetemre került - a mi Medvénkkel járt aztán. Megismerte a szocializmust, amúgy alulnézetből - és Moldova mellett talán ő volt még az, aki keményen meg is írta. A magyar ember elkeseredettsége tört ki benne, én így látom. A másik Kertészt nem szeretem. Én azon kevesen közé tartozom, akik a Nobel díj előtt is olvasták a könyvét, mert ott volt polcunkon, hisz már 1973-bn kiadták, de teljesen visszhangtalan maradt. Mert nem jó. Nem érinti meg az embert - mert 13 évig írogatta azt a kis könyvet - az izzadságszag is érződik rajta. Ő a világ legszerencsésebb írója. Úgy kapott Nobel díjat, hogy addig a kutya nem olvasta (na én, jó, de fanyalogva, nyögvenyelősen), és azóta se lett grafomán, alig sajtol ki magából valamit - itt egy vakvéletlenről van szó, a németek túlkompenzálási hajlamaiból (nem azért: a téma nagyon is olyan, ami hordozhat örök aktualitást), de nekem a jelleme se tetszik, mert sajnos a plágiumtörténet szóról szóra igaz. az ő (Kertész) neve alatt ment egy vígjáték, amit teljes egészében más írt, abból gazdagodott meg - és az hozta olyan anyagi helyzetbe, hogy 13 évig vacakolt a regényén, és a kisujját se kellett mozdítani. Ákos nem jellemtelen ember! Ő az átlagmagyar életét élte, és ne feledjük: 79 éves.

Freewolf 2011.09.24. 17:10:28

12. Szerinted nem értem? Egy gyűlölködő kisebbség nem fog megfélemlíteni, így nem is érzem alattvalónak magam! Ha Kertész annak gondolja a magyarokat, tegye, de a magyarok meg tesznek rá!

Freewolf 2011.09.24. 17:13:31

13. Osszi! Nem lenne egyébként baj Kertész bírálatával, ha nem rasszista lenne és közösséget vállalna azokkal, akiket pocskondiáz! Semmi más baj nincs vele, talán csak a jelzői! Nem méltó egy művelt, érzékeny emberhez!

34417 2011.09.24. 17:26:59

15. Freewolf (látogató) 2011. 09. 24. 17:13 rasszizmus alattvalónak nevezni az alattvaló lelkületűt? a magyarokra értette, na és? akinek nem inge, nem veszi magára! a zsidó nem lehet magyar? a magyar nem lehet zsidó? wazze, ki is itt a rasszista? nem minden magyar tesz rá, úgyhogy te is hagyj fel az általánosítással, nem az a valaki vagy, aki a magyarokat képviseli. hogy el ne felejtsem, még orbán sem az, pedig úgy viselkedik. gyűlölködő kisebbség? mégis, kik lennének azok? biztos, hogy jó országban élsz?

Freewolf 2011.09.24. 17:55:57

16. Harun! Én speciel a többséghez tartozom, bár genomom kevert, hiszen ki fajtiszta már? Van bennem is mindenféle népből, de magyarnak vallom magam, közösséget vállalok a magyarsággal és magyar szívvel érzek. Aki a magyarokat genetikusan alattvaló moslékzabálónak nevezi, azt nem tekintem magyarnak, de művésznek sem! Gondolom, nem jó országban él Kertész, ettől ilyen frusztrált! És hidd el Harun, mi jó országban élünk! :-)

Freewolf 2011.09.24. 18:01:20

Jut eszembe Harun! Ez úgy látszik fölösleges párbeszéd! Én és Te is elmondtuk a magunkét, döntsön az idő! Elválik pár év alatt miképp fogják értékelni, vagy elfelejteni Kertészt! Ez a legkorrektebb álláspont szerintem, amire juthatunk!

163107 2011.09.24. 18:07:43

Nagyon rossz mentális állapotban van most ez az ország. Wolf. Sajnos. Ha Ákos nem lenne zsidó származású (is), soha le nem írtad volna azt a fél mondatot, hogy: "Megbecsültek voltak, de mikor megharapták azt a kezet, amelyik etette őket, lealjasították magukat!" Arra nem is gondolsz, hogy "önkeze vágta sebét"???

Freewolf 2011.09.24. 18:16:40

Nem Osszi, nem gondolom! Igaz, hogy az ország állapota siralmas. Végre kezdünk neveket mondani, akik tönkretettek bennünket. Mindenki felelős, aki a politikai színtéren volt a rendszerváltás óta, de mára már elég! Elég és nem akarom azt olvasni, hogy egy megbecsült író, mint egy kívülálló, megugat bennünket! Nem Osszi, ezt nem tűröm és legyen bár akárhány díjas is, ezt nem nézem el! Kritizálhat, ironizálhat, akár meg is sérthet, ha közénk tartozik, de ő nem úgy írta ezt, mint velünk érző! Nekem ő idegen, mert nem vállal közösséget velünk, pont mint Spiro, vagy Esterházy, de akár sorstalan Kertész! Lealjasítani magunkat? Ilyet ne mondj Osszi! Még amikor ezek a senkiházi cenzorok kitiltottak, akkor is úriember maradtam, bár él volt a hangomban! Én nem aljasítom le magam, de ami büdös, arra ráolvasom a szagát!

34417 2011.09.24. 18:41:41

wolfi, nem nevezted meg a gyűlölködő kisebbséget. persze, ha neked ez az ország jó, akkor nem csodálkozom az álláspontodon. jó ez a jobbikosoknak is. mondjuk, ők lehetnek a gyűlölködő kisebbség, vagy tévednék? de inkább te nevezd meg. jómagam egyetértek kertésszel, ezek szerint engem se tekintesz magyarnak? igaz, nem vagyok zsidó. de még lehetek.

163107 2011.09.24. 18:44:35

Wolf, téged idéztelek!!! ("de mikor megharapták azt a kezet, amelyik etette őket, lealjasították magukat!)" Nálam a magyar hagyományoknak, a magyar irodalomnak, művészeteknek, nyelvnek nagyobb imádója nincs. egész életemet ezek szolgálatába állítottam. Én ismerem a legelső leírt magyar szavakat, amiket a nem megfelelő latin 22 betűből össze tudtak hozni, a középkori nyelvemlékeinket, a 15. század csodás nyelvezetű verseit, a 16 századnak már a mai nyelvhez hasonló bámulatos hajlékonyságát és változatosságát, hogy költőinket, íróinkat ismerem, azt mondanom sem kell. Hogy mennyire tisztelem is ezt, azt nem hiszem, hogy ragoznom kellene, hisz akkor minek foglalkoznék vele. De. Néha fel kell rázni a tunya tömeget. Nem nekem. Talán nem is Kertésznek. Mert nem mennek jól a dolgok, de ha mindenki befogja a pofáját, és kussol, akkor annyit is ér. És a demokrácia is annyit ér. Wolf, igenis megkeresem, mi is okozta az első kitiltásodat. A trollok, Barátom! És én szóltam! Mert aztán keseredtél meg, és a hangod is megváltozott. Jó magyar vagy? Én is. Rasid is! És most nem mondok több nicket - esetleg még Funyit, akire semmi szín alatt nem vagyok képes haragudni. Ő is jó magyar, de Emilke is az, FSP is. Máshogy látunk dolgokat. a szerkikre meg itt senkinek sincs befolyása, mert akkor már egy valamikor verecke nevű (most 200. nickkel jubilál), már rég kipasszírozták volna innen.

Freewolf 2011.09.24. 19:27:45

21. Te is tudod Harun, nem az számít minek születünk, hanem az, mivé válunk! A gyűlölködő kisebbség nem származási alapú, hanem gondolkodásában ellenséges! Aki nem vállal a magyarsággal közösséget, az nem magyar! Elég egyszerű nem?

Freewolf 2011.09.24. 19:33:15

Osszi! Nem úgy kell felrázni a tömeget, hogy lövöldözni kezdünk. Az sem jó, ha verekszünk! Nem jó a célnak, ha alpári módon sértegetünk! Valaki, aki a szavak embere, mint Kertész, ezt csak így, ilyen módon és ilyen látásmóddal, közösséget nem vállalva fogalmazza meg, nincs mentség! Akiket felsoroltál, azt úgy hívjuk, hogy mi! Kertész nem tudta ezt a szót leírni és ekkor veszett el végleg! A kitiltást hagyd. Itt nem lehet más véleményt megfogalmazni a PC idiotizmus miatt!

34417 2011.09.25. 08:06:43

[Freewolf](#1261092) egyszerűnek egyszerű. csak éppen kibújsz a válaszadás alól. ha meg tudod határozni, hogy ki nem magyar, akkor azt is meg tudod határozni, ki a gyűlölködő kisebbség. mellébeszélsz, komám. légy bátor, és vállald fel a definiálást! vagy hazudja magadnak is tovább.
süti beállítások módosítása