Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Die Welt: Az orbáni elnökség értékelése

2011. június 30. - Harun al Rasid

avagy az MTI csodája

avagy az MTI csodája

Die Welt Európa Vadkelete címmel közölte Stefanie Bolzena írását szerdán. Előbb a cikk szó szerinti fordítását olvashatjátok, majd az MTI összefoglalóját a cikkről. Mit mondja, érdekesen fordít az MTI. Mintha nem is ugyanazt a cikket olvasták volna. Ennyit a központi, hiteles hírforrásról.

A Die Welt cikke

A magyarok hathónapos soros uniós elnöksége megmutatta, hogy a fiatal tagállamok egyre inkább emancipálódnak Brüsszeltől – kezdi szerdai cikkét a Die Welt. A magyar miniszterelnök ledolgozta magát Brüsszellel, és elnökségét belpolitikai színpadnak használta. Sikerei Horvátország tervezett uniós csatlakozása és a stabilitási paktum reformja.

Orbán Viktor a strasbourgi parlament üléstermében több mint két órán át hallgatta a kevés jóindulatú kommentárt és a képviselők sok támadását és szemrehányását. Amikor másodszor emelkedett szólásra, mindenki számára világos volt, hogy ellentámadás következik.

Az 1,90 [sic!] magas férfi felállt, begombolta a zakóját, és harci kedvvel nézett körül. Csodálkozik, hogy vajon minek köszönheti a nemtetszést – „talán a kétharmados parlamenti többségemnek?” És hogy egyszer s mindenkorra kikéri magának, hogy megkérdőjelezzék Magyarország demokráciáját. „Nem fogom megengedni, hogy megsértsék a magyar népet.” Nem sokkal később a magyar kormányfő elhagyta a strasbourgi termet.

Amikor csütörtökön véget ér a hathónapos magyar soros elnökség, mérlege nem marad el az európai várakozásokról, amelyeket Orbán január közepén az Európai Parlament képviselői előtt keltett. Az egy éve hivatalban lévő miniszterelnök olyan alkotmányt adott az országának, amely országa fejlődését éveken át meghatározza majd. Gyengíti a hatalmi ágak megosztását, aláássa az alkotmánybíróságot, Orbán hívei hosszú távon kulcspozíciókban maradhatnak. Emellett a sok bírálat ellenére csekély változtatásokkal keresztülverte a médiatörvényt, amely heteken át felháborodást keltett.

Európa egy új politikus típust ismerhetett meg, amellyel még majd meg kell tanulnia bánni. Ha a 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott államok vezetői eddig inkább a harmadik sorban, mint a reflektorfényben keresték a helyüket, Orbánnal új öntudat érkezett Brüsszelbe: ő az, aki elsősorban a nemzeti érdekekre figyel, az EU-t antipéldának tekinti, és olyan magabiztos, hogy az már az arroganciával határos.

Orbán fellépései Strasbourgban és Brüsszelben az elmúlt fél évben világossá tették, hogy elmúltak azok az idők, amikor az új tagállamok „éltek a hallgatás lehetőségével”, amint ezt egykor Jacques Chirac volt francia államfő ajánlotta a figyelmükbe. Ezt a fejlődést Orbán vezeti: Nézzetek ide, már nem kérelmezők vagyunk, a saját utunkat járjuk. Ez az ő esetében senkit sem lephet meg: a jobboldali konzervatív Orbán már 2001-ben kijelentette: „az Európai Unión kívül is van élet”. Ezért akkor választási vereséggel fizetett. Ma azonban hívei tapsolnak ezért neki.

Erre a hangulatra tekintettel Orbán az európai színpadot arra használta fel, hogy politikáját jól tudja eladni otthon. És hangulatot keltett Brüsszel ellen: legutóbb a Ven Csia-pao kínai kormányfővel tartott találkozón azt mondta: Magyarországnak „másfajta szövetségekre és más szövetségesekre van szüksége”. A kínaiak évek óta jelentős befektetéseket visznek Magyarországra, és megmentették Budapestet a biztos államcsődtől.

És március 15-én, a nemzeti ünnepen Orbán kikérte magának a brüsszeli diktátumot. Moszkva sem diktálhatott Budapestnek, és ezt Brüsszelnek sem fogják megengedni – mondta. Hogy aztán rögtön idézzen az új alkotmány „Hitvallásából”: „Hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot.”

Majd kiderül, hogy ez az önértékelés jó-e az európai projektnek, mert a felelősség vállalására való készségről tanúskodik. Vagy az mutatkozik meg, hogy az EU sok egykori izzó hívéből Közép- és Kelet-Európában olyan államok lettek, amelyek elsősorban nemzeti kategóriákban gondolkodnak, és populista módon Brüsszelt verik, ha belpolitikailag ez éppen jól jön nekik.

„Orbán öntudatos és önmaga megszállottja” – panaszolja az egyik közép-európai uniós tagállam egyik diplomatája. „Csak a saját történelem számít, a gondolkodás csak befelé irányul, nem európai.” Ezért aztán Brüsszelben sokan megkönnyebbülnek majd, amikor Magyarország július 1-jén átadja a soros elnökséget Lengyelországnak, és a stílusában visszafogottabb Donald Tusk miniszterelnök veszi át a tisztséget. A lengyel politikus várhatóan nem követi kollégája példáját, és nem saját profilja domborítására használja majd a Rue de la Loi-n lévő tanácsépületet.

Az előd az ő elnöksége alatt tartott utolsó tanácsülést követően tudatta az európaiakkal, hogy „a magyaroknak köszönhetően Európa erősebb, mint hat hónappal korábban, sőt, talán erősebb, mint valaha volt”. Országa nagyon rossz állapotban volt, amikor átvette az elnökséget. „De a múlt hibáit korrigálni kell” – mondta Orbán az előző szocialista kormányra utalva.

Ám az európai parketten előadott belpolitikai tirádáknál is elgondolkodtatóbb volt a zárszó. Úgy tűnt, mintha a 48 éves politikus elfelejtette vagy méltatlanként elvetette volna a vitatott médiatörvény elleni masszív tiltakozásokat – amelyekre módisításokkal reagált –, és az alkotmány átírására vonatkozó bírálatokat: „Visszaszereztük a hitelességünket, és jó hírnevünket, és ez fontos egy nemzet számára” – mondta Orbán brüsszeli sajtóértekezletén. „Magyarország soros elnöksége siker volt az elején kitűzött célokat illetően. Politikailag azonban katasztrófa volt” – vélekedett Göncz Kinga volt külügyminiszter a Die Weltnek nyilatkozva. „Az EU élén eltöltött hat hónapot beárnyékolták az antidemokratikus döntések”.

Senki sem vitatja, hogy Magyarország a munka szintjén sikereket mutathat fel elnökként. Legelöl áll Horvátország 28. tagállamként való csatlakozása. Év elején senki nem adott esélyt Martonyi János külügyminiszternek, amikor célként tűzte ki, hogy június végéig lezárják a csatlakozási tárgyalásokat. Már márciusban is úgy nézett ki, hogy a horvátok az előírásokat, különösen a jogi területen, nem tudják teljesíteni. Múlt pénteken azonban az Európa Tanács politikai nyilatkozatot írt alá, amely szerint a balkáni államot 2013-ban felveszik. A schengeni térség bővítése, amelyet Németország és Franciaország akadályoz, egyelőre elmarad. Budapest az Európai Parlament pozitív szavazása ellenére hiába támogatta Románia és Bulgária csatlakozását.

Emellett a magyarok keresztülvitték a tanácsban az Európai szemesztert, amely az EU Bizottsága számára lehetővé teszi, hogy a jövőben korábban és átfogóbban hasson az egyes államok pénzügyi terveire. A magyar szakértők sok hektikus és hosszadalmas ülésen hozzájárultak az euró megmentését szolgáló új és újabb intézkedésekhez is. Ezen kívül döntés született a stabilitási paktum reformjáról, amelynek célja, hogy a közös valutát a jövőben jobban védje a göröghöz hasonló katasztrófáktól. Tény azonban, hogy egy fontos részreform körül még vita van az Európa Tanács és az Európai Parlament között, úgyhogy a teljes csomagot alighanem csak júliusban fogadják el.

Budapest szemszögéből különösen fontos az elfogadott Romastratégia, amellyel a 12 millió európai roma helyzetét akarják javítani. Magyarországon nagy cigány kisebbség él, amely ellen folyton támadásokat követnek el a szélsőjobboldaliak. Emberi jogi szervezetek kételkednek abban, hogy az új stratégiának köszönhetően valóban javul az érintettek sorsa.

Elfogadtak egy stratégiát a Duna-térségre is. Ennek fő célja a Duna hajózhatóságának javítása, és a turizmus elősegítése. Európa leghosszabb folyója mentén 14 állam van, összesen 115 milliós lakossággal, és a magyarok joggal hangsúlyozzák a „határokon átívelő jelleget” az évszázadokon át konfliktusok dúlta régióban.

Az Európa határain kívüli kérdésekhez a magyar elnökségtől nem érkezett szinte semmi. A magyarok képességeit meghaladták a konkrét ötletek, hogyan támogathatná és hogyan használhatná fel a jobb és tartósabb együttműködésre az arab forradalmakat. Tény azonban, hogy ebben a vonatkozásban egyébként is nagyon keveset lehetett Brüsszelből hallani.

***

Ugyanez az írás az MTI összefoglalójában

EU-elnökség - A Die Welt elemzi a magyar teljesítményt

Európa vad kelete címmel közölt elemzést a magyar európai uniós elnökségről szerdai számában a Die Welt.

A német konzervatív napilap brüsszeli tudósítója, Stefanie Bolzen az írás alcímében hangsúlyozta: a hathónapos magyar EU-elnökség megmutatta, hogy az új tagállamok egyre inkább önállósodnak Brüsszellel szemben.

Bolzen felidézte Orbán Viktor miniszterelnök januári meghallgatását az Európai Parlamentben, majd leszögezte: június 30-án, amikor véget ér a magyar EU-elnökség, megállapítható, hogy annak európai mérlege nem marad el a miniszterelnök januári szereplése során keltett várakozásoktól. Sem kormányfőként, sem az EU soros elnökeként nem hagyta magát túlságosan befolyásolni az EU képviselői által. „Az egy éve hivatalban lévő miniszterelnök új alkotmányt adott Magyarországnak, amely évekre meghatározza az ország fejlődését, gyengíti a hatalmi ágak szétválasztását, aláássa az alkotmánybíróságot, Orbán hívei hosszú távon kulcspozíciókban maradhatnak. Emellett a heves tiltakozások ellenére és csak apróbb változtatásokkal keresztülvitt egy médiatörvényt, amely heteken át felháborodást váltott ki” – írta a német lap brüsszeli tudósítója.

Európa megismerhetett egy olyan új politikus-típust, amelyet meg kell tanulnia kezelni. Miközben a 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott tagállamok vezetői a rivaldafény helyett inkább a „hátsó sort” keresték, Orbánnal új öntudat „érkezett” Brüsszelbe – fogalmazott a tudósító, utalva arra, hogy a miniszterelnök elsősorban a nemzeti érdekeket tartja szem előtt, az uniót egyfajta „ellenpéldának” tekinti, mégpedig olyan magabiztossággal, amely közel áll az arroganciához.

Orbán strasbourgi és brüsszeli fellépései megmutatták: elmúlt az az idő, amikor az új tagállamoknak a hallgatás lehetőségét kellett kihasználniuk, ahogy azt Jacques Chirac akkori francia államfő ajánlotta. A saját úton járás a tudósító szerint ugyanakkor senkit nem lepett meg. A jobboldali konzervatív Orbán ugyanis már 2001-ben kifejezésre juttatta, hogy „az Európai Unión kívül is van élet”. Akkoriban ezért választási vereséggel fizetett, ma azonban hívei megtapsolják ezért – írta Bolzen.

A magyar miniszterelnök – mint a tudósító fogalmazott – az otthoni hangulat miatt láthatóan nem hagyta, hogy Brüsszelből diktáljanak neki, az európai színpadot inkább arra használta fel, hogy politikáját otthon jól eladhassa. A cikkíró ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a napokban Ven Csia-pao (Wen Jiapao) kínai miniszterelnök előtt kijelentette, hogy Magyarországnak újfajta szövetségekre és újfajta szövetségesekre van szüksége. Felidézte azt is, hogy a március 15-i nemzeti ünnepen elhangzott beszédében elutasított mindenfajta „diktátumot” Brüsszelből is.

A tudósító szerint a jövő mutatja majd meg, vajon ez a magabiztosság jó-e az európai projekt számára, ugyanis a felelősségvállalás készségéről tanúskodik. Vagy pedig arról, hogy az Európai Unió egykor erősen elkötelezett közép- és kelet-európai híveiből olyan államok lettek, amelyek elsősorban nemzeti kategóriákban gondolkoznak.

A cikkíró a továbbiakban felidézte Orbán Viktor legutóbbi brüsszeli, az Európai Tanács – magyar elnökség alatti utolsó – ülését követő sajtóértekezletét. A kormányfő – mint írta – tudatta, hogy a magyaroknak köszönhetően Európa erősebb lett, mint hat hónappal ezelőtt volt. A tudósító szerint még ennél is mélyebb benyomást keltett Orbán zárszava. A 48 éves politikus – fogalmazott Stefanie Bolzen – „teljesen megfeledkezett” a vitatott médiatörvény miatti heves bírálatokról – amelyekre az ország módosításokkal reagált –, továbbá az új alkotmány kidolgozásával kapcsolatos kritikákról, és azt hangoztatta, hogy Magyarország visszaszerezte hitelességét és hírnevét.

A német újság tudósítója szerint az vitathatatlan, hogy a magyarok az unió elnökeként „a munka szintjén” sikereket mutathatnak fel. A sikerek sorában egészen elől áll Horvátország 28. tagállamként történő csatlakozása – írta a szerző, emlékeztetve arra: az év elején még aligha adott bárki is esélyt a magyar külügyminiszter, Martonyi János azon kijelentésének, hogy június végéig sikerrel lezárulhatnak a Zágrábbal való csatlakozási tárgyalások.

A tudósító utalt arra, hogy a schengeni térség tervezett bővítését, Románia és Bulgária – Magyarország által támogatott – csatlakozását a „régi EU” kételyei miatt ideiglenesen el kellett halasztani. A sikerek között említette az újság ugyanakkor a magyar kezdeményezésre jóváhagyott európai szemesztert, ami az Európai Bizottság számára lehetővé teszi az egyes tagállamok pénzügyi tervezésének – még korai szakaszban történő és átfogó – befolyásolását. Ugyancsak kiemelte a lap az euró megmentését és a stabilitási paktum reformját célzó, a magyar elnökség által erősen szorgalmazott intézkedések elfogadását. Külön említette a szerző az elhatározott közös európai romastratégiát, amely az Európában élő 12 millió roma helyzetének javítására hivatott, és a sikerek között utalt a tudósító a Duna-stratégiára is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr428309356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

114634 2011.06.30. 14:18:23

Rasid! Nyugtass meg, h a kettő nem ugyan az ! Ugye? :-))

12392 2011.06.30. 14:22:12

1: Igazad van! Nem! Az első a cikk fordítása, a másik az MTI - sajnos szokásos (egy időben gyakran tettem szóvá, hogy mit művelnek) - ferdítése!

180524 2011.06.30. 14:29:39

Látod, Harun milyen sokat jelent egy elkötelezett, f@xa tolmács alkalmazása.:-))) Már a két cím sem egyezik, akkor mit várjak a tartalomtól? Míves fordítás, "némi" ferdítéssel. Szép, belső használatra készült munka.

114634 2011.06.30. 14:48:10

2. ronagyuri Tudom, csak költői volt!! :-))

12910 2011.06.30. 15:02:34

azért ennyire hülyének nem kellene nézni a zembereket... nem postagalambbal járnak manapság a hírek...oszt' aszmondokamitakarok

163107 2011.06.30. 15:36:41

Ha egy szerencsés, gazdag és sikeres ország vezetője odaáll hencegni és arrogáns, az is ellenszenves és visszataszító. Egy csóró ország vezetője - akinek áldásos ténykedése alatt nem csak a demokrácia sérült, de a gazdaság is rossz állapotban van, még mindig hitelekre szorul, mert nincs elegendő bevétel, - nos egy ilyen alak győzelmi jelentéseket mantráz ott, ahol mindenki tud viselkedni: azt az eddigieknél is jobban megutálják. És ez gazdaságilag fog visszaütni, régen mondom.A hepciáskodás nem vezet jóra: "Matolcsy György a hónap elején heves támadást intézett az Európai Bizottság ellen. - Nem először. A magyar miniszter Andor Lászlónak, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosának, valamint Olli Rehnnek, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosnak címzett levelében félrevezetőnek nevezte, amit a nemzeti reformprogramról és a konvergencia programról írtak. A biztosok aggályaikat fejezték ki ugyanis például a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával kapcsolatban a kötelező magánnyugdíj vagyon államosítása után, az adóreformmal kapcsolatban, mivel az nem a munkát terhelő adókat csökkenti, és nem az alacsony keresetűeket támogatja. Matolcsy a biztosoknak az Európai Szemeszter keretében tanúsított eljárásával, különösen a magyar program értékelésének tartalmi elemeivel volt elégedetlen. - Hétköznapi ember számára ez nehezen érthető, de annyi azért kiderül, hogy a magyar kormány külföldön is azt sugallja: a magyarokra nem vonatkoznak a szabályok. - Azért térjünk még vissza a levélre, illetve arra, ami mögötte van. Az unió akkor tud sikeres lenni, ha összehangolja a gazdaságpolitikáját. A magyar kormány valóban azt hitte, hogy rájuk ez nem vonatkozik, hogy kijátszhatják a szabályokat. Azt gondolták, hogy megszabadulnak a túlzott deficiteljárástól, ha a magánnyugdíj pénztári pénzeket befolyatják a költségvetésbe. Kiderült azonban, hogy a Bizottság ezt nem fogadja el. " Figyeljetek az utolsó mondatra. Ha nem fogadja el, akkor a majom a vízbe ugrik...

22371 2011.06.30. 16:10:37

Az ilyen hazugságok csak minket zavarnak, Ahonfia (és elvtársai) blogtársunk egyenesen szereti az ilyet.

163107 2011.06.30. 16:19:18

És nem csak a Die Welt: A magyar kormány jól teljesítette az európai uniós elnökség feladatait, az ország azonban "rémisztően" megváltozott – írta csütörtöki kommentárjában a Süddeutsche Zeitung. A többi német lap is hasonló kommentárokat ír, megjegyzik például, hogy a magyar parlament jelenleg nem szuverén népképviselet." "Magyarország, a színlelt demokrácia címmel közölt kommentárt a Berliner Zeitung. "

gogu 2011.06.30. 17:00:42

Na hát,hogy mi van ebben a tárgyilagos tájékoztatású ÁRNYÉKSZÉKBEN!

15524 2011.06.30. 17:09:26

Tudod gogu(látogató) itt mindig azt található amit nagyon utálsz, az igazság.

179584 2011.06.30. 17:13:24

Churchill óta tudjuk, mi kell a jó statisztikához. Azt is gyanítjuk, hogy a tisztességes fordításhoz mi kell. Most viszont azt is látjuk, mi kell az ideológia-mentes, objektív tájékoztatáshoz.

profil 2011.06.30. 17:22:48

Jé, én ezt tegnap belinkeltem jehunál. Mármint az eredeti német szöveget.

34417 2011.06.30. 17:24:26

10. marja 2011. 06. 30. 17:09 ugyan, marja, mit vársz egy agymosottól? szilárd meggyőződése, hogy a die weltet, meg a süddeutschet is megvette a gaz libisbibsi bal:-)

34417 2011.06.30. 17:25:16

11. Marijja 2011. 06. 30. 17:13 gondolom, nem a magyar királyi tájékoztatási irodáról írtál:-)

34417 2011.06.30. 17:27:28

12. profil (látogató) 2011. 06. 30. 17:22 én csak ma jutottam hozzá. viszont, ismerve a hazai népesség idegennyelv ismeretét, nem ártott itt a fordítás. de ha már: mintha az mti idegennyelv ismerete is erősen kérdőjeles lenne:-)

profil 2011.06.30. 17:33:19

Kik fordítanak az MTI-nek?

12392 2011.06.30. 17:39:34

16: Igazából nem a nyelvtudásukkal van a gond, hanem az értéssel! =)) Te szoktál nálam járni, akár tapasztalhattad is, hogy akadnak szép számmal, akiknek olvasásértési nehézségük van! =))

34417 2011.06.30. 17:44:28

16. profil (látogató) 2011. 06. 30. 17:33 mind1. ekkorát nem lehet melléfordítani, csak ferdíteni.

profil 2011.06.30. 17:45:31

17. Gyuri, az mi, hogy az értésükkel van baj??? Mi az egyáltalán , hogy " van baj"??? Baj van? Akkor menjen kapálni és ne adjon ki sz.rt a kezéböl és vegyen fel pénzt érte. Az, hogy betanulta a der-die-das-t oké, de ha halvány lilája sincs, hogy mit olvas akkor miként tud megélni belöle?

34417 2011.06.30. 17:45:49

17. ronagyuri 2011. 06. 30. 17:39 igaz. rendben, nem kell szó szerinti fordítás. node, teljesen átértelmezni egy szöveget, az valóban értési gond:-)

profil 2011.06.30. 17:47:08

18. Rasid, ez az!

34417 2011.06.30. 17:52:42

[profil](#1219939) ezért vannak kétségeim a jövőt illetően. csakhogy ostoba gondolat, hogy az mti-n kívül nem akad más hírforrás. nomeg, akadnak még idegen nyelveket értők.

profil 2011.06.30. 17:53:47

20. Van amikor kell szó szerinti fordítás. Ebben az esetben is kellett volna. Vagy ez egy vers, ami szó szerint nem "jön át" esetleg???

34417 2011.06.30. 17:56:55

[profil](#1219944) nos, erre vannak a műfordítók, hiszen kétségtelen, hogy villont, shillert vagy shakespearet fordítani nem igazán fordítás, mint inkább átlényegítés. de nem az mti-nél.

profil 2011.06.30. 17:59:51

Látod Rasid, ezt mondom én is, hogy nem az MTI-nél!:-)

12392 2011.06.30. 18:04:32

Gyerekek! nem a tudásukkal, hanem a gerincükkel van a gond! nem szabad, vagy azt hiszik, hogy nem szabad, de mindenképp hasznosnak vélik, ha egy kicsit (na jó nagyon; értelmet változtatva) "tévednek"!!!!

12392 2011.06.30. 18:05:47

20: te komolyan azt hiszed, hogy azért van ott, hogy korrekt tájékoztatást adjon??? =))

profil 2011.06.30. 18:11:22

Kedves MITI, "ìgy dolgoztok ti". Boáf!

27518 2011.06.30. 18:16:28

Mivel eddig semmi érdembeli hozzászólást nem olvastam, vagyis kiemelve az értelmi különbséget a két közlésből, hogy egy magamfajta könnyebben megértené, hogy miben sántít az MTI tudósítása, nagyon megköszönném, ha erre valaki felhívná a figyelmem!

27518 2011.06.30. 18:22:01

Aztán egyebek mellett az is feltűnt, hogy szakmailag jónak értékelik eus munkájukat, de fintorognak holmi érzelgős macskaként, hogy milyen rémisztő és arrogáns pasi adja elő a jó megoldásokat. Ezek olyan nevetséges kifogások, amikor szarban van már egész Európa, és becsődölnek az "okosok".

34417 2011.06.30. 19:28:53

29. Only 2011. 06. 30. 18:16 az mti tudósítása nem sántít. egyszerűen nem ugyanarról beszél. ehhez nem kell különösebb szövegértési készség. amúgy orbán nem csak arrogáns, de a szája is büdös. na?

114634 2011.06.30. 19:40:34

31. harunalrasid (szerkesztő) Én meg mást is hallottam a similalával való kapcsolatáról!!

27518 2011.06.30. 19:54:29

31. különös dolog ez a szövegértési kérdés felvetése nálad, mintha ezekbe a konkrét dolgokba olyan sok más dolgot lehetne beleérteni. Nem beszélve arról, hogy ennyire hülyének nézitek a magyar népet, hogy kevesen tudják lefordítani maguknak, és ezért az MTI becsaphatja őket. Hol élsz te, azt gondolod ebben a világban már megtehetik velünk, mint a szocializmusban? Persze, mi sem jellemzőbb jobban rád, mint az emberek lenézése, lealázása, mert egy felfuvalkodott béka módjára pufogtatod az ilyen írásokat, mintha ide kellene jönnie egész magyar népnek, hogy jól értesült legyen a világ dolgairól. ah, minek is vesztegetem az időm ilyen hiábavalóságra...

179584 2011.06.30. 20:18:24

33. Only "kedves", jobban tennéd, ha otthon, egyedül, édes magányodban terjesztenéd igen bölcs gondolataidat!

122188 2011.07.01. 01:12:44

Only! Jól látod, ez a semiarab a múlt védelmezője, az ostalgia hangja. Kisstílű, ott gubbaszt Mogyoród külterületén a 200 m-re lévő autópálya zajától nem hallja, hogy a történelem áthúzott felette mint egy frissítő zivatar. ő meg ottmaradt villám károsultként és azóta csak vörösen lát, mint a Lenin-fiuk.

34417 2011.07.01. 12:05:59

[rodosto](#1220042) édes pistám, leragadtál a személyemnél. emeld föl a seggedet, menj, fuss egy kört, hátha jut egy kis oxigén az agyadba, az majd felfrissít:-) ebben a cikkben mi a nosztalgia hangja, picinyem? csak nem a derék kádári félrefordító mti-re való hasonlatosság? tudod, nekem volt alkalmam olvasni un. mti-bizalmast. azok a hírek voltak benne, amik soha nem jutottak ki a pórnép elé. azt sírod vissza? aztán meg: mikor is működtek a lenin-fiúk? ejnye, pistám, nehéz lesz párhuzamot vonnod:-) mogyoród külterületével meg mi a bajod? rosszak az információid, több az, mint 200 méter:-) foglalkozz a saját mogyoród külterületével, bizony, ráférne egy kis ápolás:D olyan áporodott szagú lehet...

34417 2011.07.01. 12:11:22

[Only](#1219995) valóban, minek vesztegeted az idődet? én nem a magyar népet nézem hülyének - mellesleg, töredéke a népnek, aki le tudja fordítani, még kevesebb, aki, csak úgy, alternatív tájékozódásból olvassa a die weltet - hanem az mti-t. persze, ha te nem értesz ezzel egyet, a szíved joga. csakhogy: "mintha ezekbe a konkrét dolgokba olyan sok más dolgot lehetne beleérteni." hát, valóban gondod lehet a szövegértéssel. na, nem németül, az nem a te szinted, hanem magyarul. mijafasz köze van ennek az egésznek a szocializmushoz? ideológiailag se vagy toppon, de azért csak küzdjél még. neked se a cikkel van a bajod, hanem a személyemmel.

Fekete Kobra, alapvetően kígyó 2011.07.01. 23:34:09

6. Osszián 2011. 06. 30. 15:36 Magyraországot - minden tekintetben az mszp-szdsz-mdf halál-, avagy roncskoalíció 1990 utáni egyhuzamban nyolc, summa tizenkét évig tartott elkúró politikája, valamint az 1990-et megelőző 40 usque 45-46 év, alapvetően kommunista diktatúrája tette tönkre. Fideszezhesz itt tonnaszám (mert az akaratod és kívánságod ellenére itt még mindig szólás- és sajtószabadság van), a tények attól még tények maradnak. Ha és ahol a kommunisták (utóbb cucialisták néven) és a belőlük kisarjadt (korábban bőszen antikommunista, később komcsibarát és szövetséges) liberálisok (leánykori nevükön a kommunisták egy másik csoportja) hatalomra kerülnek, nota bene koalíciót kötve egymással, akkor és ott fű nem terem. Erre példa Magyarország 1944 ősze, tele utáni történelme, kivéve azt a nyolc (két időben összesen kétszer négy) évet, amikor a magyar jobboldal volt hatalmon. Amúgy milyen jó, hogy a társadalom többsége nem úgy gondolkodik, mint ti. Ellenkező esetben már rég visszagyütt volna a Feri. De ő már nem többé jön vissza. Belőle már soha nem lesz miniszterelnök széles e hazában. Ő inkább séfeskedni fog. Főzőcske, de okosan. Töltött börtöncella Gyurcs(i) módra, Cusi mártással, Szilvási körettel... :))))) Utóbbi kettő már a rács mögött van. Mire bekerül a Feri (hamarosan...), elkészítik neki a kedvenc kajáját, a rácsos linzert Apró módra... :))))) Hallottad, hogy állítólag - avagy hírek szerint - az Apró Piros is benne lehet a buliban? Jó, jó, de a nőket Tökölre viszik, nem a Gyorskocsi utcába... :))))) Nu, haverka, későre jár, úgyhogy most már kellemes révedezést és Fideszezést kívánok neked, míg el nem alszol! :)))))

Fekete Kobra, alapvetően kígyó 2011.07.01. 23:48:23

10. marja 2011. 06. 30. 17:09 Miből és honnan veszed, te szerencsétlen, hogy ami nálatok van, azaz, hogy amit ti csináltok és mondotok, az az igazság, nota nene az abszolút igazság? Istent játszol? Miközben csak egy vén szoci (pontosabban cuci) nyugger vagy, aki unatkozik és nincs jobb dolga... Tévedhetetlennek vallod magatokat? Nyilván azért bukott bele a kolcsitok nyolc év után, mi? És pont te mondod a magadét, aki minden olyan blogpostba, amit a kedvenceid írnak, csak egy "+" jelet szokott lepetézni? Ne csináld már, haver! Menj inkább a krumpliföldre kapálni, hogy valami hasznod is legyen az életben, te vén pupák!

Fekete Kobra, alapvetően kígyó 2011.07.01. 23:53:27

36. harunalrasid 2011. 07. 01. 12:05 Te mindekit lepicinyemezel, aki nem ért veled egyet, nota bene a te véleményedtől eltérő véleménnyel bír. Nu, vén biztiboy, inkább a két lábad közötti micsodádat picinyemezd le! Az talán megérdemli... Tán, még ha olyan kicsi is... :)))))

Választópolgár 2011.07.02. 10:48:09

Hihetetlen, hogy milyen hatalmas méretű bálvány- és vezérimádat, szolgalelkűség, infantilizmus, korlátoltság és szellemi igénytelenség buggyan felszínre némely, magát jobboldalinak nevező, de a jobboldaliságról valójában mit sem tudó, a polgári gondolatiságtól fényévnyire lévő, félrevezetett, jószerével olvasási gondokkal is küszködő ösztönlények megszólalásából! Na, én meg attól félek, hogy még a végén az efféle "nagyon nagy magyaroktól" kell megtudnunk, hogy mit is kéne gondolnunk a mai, hazai, és európai viszonyokról. Persze a "gyerekszoba" hiányát nyilván igen nehéz és hosszadalmas utólagosan bepótolni. Ezért hát éppen ideje a felkapaszkodást elkezdeni. Első lecke: Ha egy cikk/írás állításainak a vitatása helyett a szerző személyét pocskondiázod, akkor csakis a primitívség marad, mint mérce, ami alapján besorolhatóvá válsz. Primitívségből pedig már eddig is túlkínálat van nálunk, fenn és lenn egyaránt. Második lecke: Az otthonodban gyűlölködj, ha csak ebben tudod ténylegesen kiélni szellemi alacsonyságodat, ne a közösségi fórumok személytelenségének a fedezéke mögé bújva. Ez alkalommal csak ennyit. Ne köszönd meg, ingyen adtam.

34417 2011.07.02. 12:03:43

@Fekete Kobra, alapvetően kígyó hát, a helyzet az, hogy szólíthatlak olajbogyónak is, de hát, nem ezen múlik. mi több, ennek semmi köze az ellenvéleményhez. ami, ugyebár, nincs, mivel te is csak a személyemmel foglalkozol:-)

34417 2011.07.02. 12:05:17

[Választópolgár](#1220515) gyöngyöt a disznók közé? ugyan már...nem hiszem, hogy felfogná, miről is írtál...

Fekete Kobra, alapvetően kígyó 2011.07.02. 20:33:59

41. Választópolgár 2011. 07. 02. 10:48 Dícséretes dolog, de tényleg, hogy ilyen szép és őszinte bizonyítványt állítottál ki magatokról, a balliberálisokról (gúnynevükön a ballibsikről). Nos, miután jól kiokádtad magadból a valóságot (tényleg őszintén beszéltél magatokról és ezért megdicsérlek), uzsgyi gyorsan FSP blogjába és máris láthatod a mondókád igazolását. Felhívom a figyelmed a raptor, a morpho, a yankari és a vegyi61, illetve a maiman és a herics nicknevű seggnyalókra, akik FSP jókedve érdekében és néhány kegyelemfalat reményében szinte minden mocskot képesek magukból kiokádni, ha éppen egy jobboldali hozzászóló ellenvéleményével találkoznak. Régi harcosok, régi elvtársak ők, a mozgalom öreg harcosai még a kádári időkből, s mivel a cuci szavazótábor csúfosan megcsappant, ezért itt, a NolBlogon találtak egymásra, s végzik a napi szintű seggnyalásokat. A ballib oldal,úgy beképzelt, ahogy van. Nos, váljék kedves egészségedre az ott található szarokádásuk! Remélem, fincsi lesz a számodra az ott rejlő ínyencfalatok tömkelege... És az FSP-i megköszönős rekaciók detto. Élvezd hát őket, legyél te is Pempörsz baba! :))))) 42. harunalrasid 2011. 07. 02. 12:03 Ugyan már, ne marháskodj! Hiszen csak a valóságot említettem meg, és lám, tényleg minden olyan hozzászólót lepicinyemezel, akinek a te véleményedhez képest más a véleménye. De mire is olyan nagy az arcod? Tán megduzzadt? Vagy nem bírod elviselni a kritikát? Utóbbi esetében miért blogolsz és miért várod, hogy bárki is vitát folytasson veled? Miközben itt hárítasz, azért annyi vér még lehetne a pucádban, hogy legalább önkritikát gyakorolj. De nincs ott vér, ahol puca sincs, vagy csak minimális mértékben. Ti, ballibek már csak ilyenek vagytok. És mivel öregek is vagytok, ezért már nem változtok. De minek is arra az időre, amíg még nyugdíjasok vagytok?

34417 2011.07.03. 05:32:59

@Fekete Kobra, alapvetően kígyó méghogy kígyó:-))) begyónak is kevés vagy, picinyem:-) nem folytatsz te senkivel vitát, csak személyeskedsz, de hát mit is lehet várni egy olyantól, aki a hasán csúszik:-) hozzád képest, persze, méltán lehet nagy arcom. tudod, a fejem is elég nagy. a témához, esetleg, ha szólnál valamit? ja, hogy az nem megy, és, csak a szokásos terelésed működik? pech.
süti beállítások módosítása