Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Cogito ergo sum

2011. március 18. - Harun al Rasid

biztos, hogy nem coitus?

biztos, hogy nem coitus?

Cogito ergo sum. Gondolkodom, tehát vagyok.

Most már ott tartok, hogy Orbán max. coitus ergo sum. Minden valószínűség szerint csak ennyi. Termetére nézve nem egy nagy politikus – na jó, Sárközy sem egy Góliát, de mögötte azért ott van Franciaország – cserébe viszont kispályás. Elveszejti a köztársaságot – nem csak a neve elhagyásával – de nem ad helyette mást. Mert az, hogy ország leszünk, csak púder. Eddig is ország voltunk. Méghozzá, magyar. De most már ott tartunk, hogy majd ők megmondják, valóban azok vagyunk-e?

Mert import, az akad bőven. Mármint, magyar. Behelyettesíthetők vagyunk. Csereszabatosak.

Ez a kis ember olyan nagyra fújta fel magát, hogy nemzeti ünnepünk alkalmából kioktatta az egész Európai Uniót. Hát, gondolom, tudja is, hogy mit csinál, hiszen ha már a gazdasághoz nem ért, hát legalább retorikából legyen toppon. Szarban a haza, de a kis kakas falsul kukorékol.

Meddig lehet még visszafelé mutogatni, Viktor? Meddig lehet még Gyöngyöspatát eltűrni, Viktor? (és még mennyi van, amiről nem is tudunk.) Hol az a két pofon, Viktor?

Amikor először voltál hatalmon, Viktor, volt szerencsém a miniszterelnöki hivatal folyosóján hallani, ahogy „becéztek”: Viktorka. Nos, közlöm veled, nem a tisztelet hangján szóltak. Most nem tudom, becéz-e egyáltalán valaki.

Ide idéznék Bozóki Andrástól néhány sort:

„a köztársaság nem magántársaság, sem vagyoni, sem műveltségi cenzushoz nem köthető. Nem zárt klub, amelyben mondjuk a nemzeti burzsoázia képviselői sajátjuknak tekinthetik az államot. Valamikor Orbán Viktor is tudta ezt. Közel tíz éve egy nagygyűlésen kijelentette: a köztársaság nem részvénytársaság. Azóta átértékelte ezt a kijelentését. Ám ha a köztársaság csak ruha a nemzet testén, a király meztelen.

Egy működő köztársaságban az utcákat nem lepik el koldusok és hajléktalanok, és nem azért, mert a kormány rendőri vagy állami rangra emelt gárdista eszközökkel eltakarítja őket az útból. A köztársaság nem engedi, hogy szerencsétlen sorsú polgárai az utcákon, tereken, barlangokban vagy bárhol megfagyjanak. A köztársaságban a szolidaritás és a szociális érzék nemcsak a polgárok egyéni könyörületességében, hanem mindenekelőtt jogokon alapuló, működő szociális intézményekben ölt testet.

A köztársaság mai eszméjéhez hozzátartozik a demokratikusan nem igazolható privilégiumok megszüntetése, az általános adófizetési kötelezettség. Régen azt mondták, adózás nélkül nincs képviselet és viszont (no taxation without representation). Lényegét tekintve ez ma is igaz, hiszen nem lehet fenntartható az a társadalom, ahol nem jön létre az adózók és az adót (még vagy már) nem fizető generációk közötti szolidaritás.

A köztársaság polgárai és kormánya számára minden gyermek sorsa egyaránt fontos, tekintet nélkül arra, hogy az a gyerek „jó” családban nevelkedik-e, vagy netán családon kívül. Mindenki fontos. A származási alapon történő diszkrimináció nem köztársasági gondolat, de a társadalomban fennálló diszkriminációt csökkentő politika igen.”

Hát, Viktor, ezzel már nem lesz gond. A köztársaságnak – hála neked – vége. És neked, Viktor? Mindjárt itt van a fülkeforradalom első évfordulója, és a leltárod, Viktor, egy nagy nulla.

A cikk eredetije az Ellenszék vélemény-magazinban jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr568309206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11256 2011.03.18. 15:05:42

a pontosság kedvéért: coito ergo sum latinul. teljesen oké mondat, csak nem hinném, hogy híres ember mondásaként feljegyezték volna.

34417 2011.03.18. 15:07:28

@evianna a fene se tudja. nekem valahogy a coitus maradt meg:-) a másik mondás viszont descartesé. hogy ő és a coitus hogyan viszonyultak egymáshoz, nem tudom:-)

188759 2011.03.18. 15:42:02

Szia Harun! Szidhatod a kis embert, de ettől ő még miniszterelnök! Rátojik az unióra? Na öregem, az unió is ránk! Nem vagyunk egyenlő partnerek sem támogatásban, sem megítélésben, sajnos! Te úgy kérdeztél meddig tűrjük még el Gyöngyöspatát? Az ott élők is épp ezt kérdezik! Meddig tűrik még el, ami Gyöngyöspatán folyik? És elszállásolják a Jobbikosokat, melléjük állnak! Más ám ott élni és naponta elszenvedni a hivatalosan nem is létezőt! :-)

12392 2011.03.18. 16:06:16

1: Csak a rend kedvéért - még akkor is, ha a műveltség azon szintjén Liszt csak egy másodrangú osztrák zeneszerzőcskének látszik - a "cogito, ergo sum" nem egy mondás, és nem egy szlogen, hanem Descartes egyik az újkori gondolkodást meghatározó alaptétele. Magyar fordításban a gondolkodom tehát vagyok, az ebből képzett mondás, a „coito, ergo sum” magyar fordítása a Descartes-iből azonos módón (az első szóból a „g” elhagyásával) készíthető!!!

179584 2011.03.18. 16:12:18

Kedves Rasid! Idézhetsz itt bármilyen tudóst, aki hisz valamiben, azt nem lehet tényekkel meggyözni!

103902 2011.03.18. 16:35:05

1. evianna, a coito már gyakorító képzős, tehát baszogat lenne:)) a coitus a coeo igéből származik:))

12392 2011.03.18. 16:54:03

2: Ami Descartes –t illeti a „g” nélküli változat sem állt távol tőle (egy szolgálólánytól gyermeke is születet), sőt egyes vélemények szerint Stockholmban sem a korai kelés volt a legyengülésének (ami a pár nap alatt őt elvivő tüdőgyulladást okozta) oka! A gonosz törpétől viszont a „g”-s fényévnyi távolságokra van!!! =))

12392 2011.03.18. 16:56:04

7: persze született !!!! off; mi a franc lehet az egy t-s változat?????

11692 2011.03.18. 17:44:21

Csillogtasd még latinos műveltségedet kedves Rasid, ez a mondás át lesz írva nem sokára, Ő gondolkodik, ezért te nem, ...valami ilyesmire...

104422 2011.03.18. 19:20:45

Kissé keverjük a dolgokat. Úgy gondolom, a "kis termet" se nem elány, se nem hátrány, se nem érdem, se nem szégyellni való. Hogy a demokrácia terén komoly deficitje van a kormánynak, effelől nincs kétségem. Az alkotmányozás is lassan bohózatba fullad, és ezzel történelmi esélyt szalaszt el a kormány is, a miniszterelnök is. Hogy GYF-et miként hallottam emlegetni mindenféle folyosókon, azt inkább nem idézném, tehát ez nem érv egy politikus megítélése szempontjából. Maga a politika olyan, hogy tisztességesen a legjobb szándék mellett se lehet művelni, mert a jó politikusnak szemrebbenés nélkl kell tudni hazudnia, manipulálni, elferdíteni a tényeket - és csak utólag derül ki, hogy jó politilus volt-e vagy sem. Ami pedig Gyöngyöspatát illeti, meg általában a végeken lassan a végletekig elmérgesedett cigány-magyar konfliktust, hát a messziről jött ember azt mond, amit akar. Talán a kiváltó okokat kellene megszüntetni, az pedig a lopás. Nem tartom azt se a demokrácia mércéjének, hogy meghalnak-e az utcán vagy sem, a hajléktalanok nem a demokrácia, hanem a piacgazdaság termékei, sokukat még egy szállásra se lehet bevinni, van mentős haverom, mesélt róluk eleget. Tetszik, nem tetszik, sokan közülük pont úgy menthetetlenek, mint egy előrehaladott rákos beteg. Hogy miért válik valaki hajléktalanná, arról meg azok magyarázhatnának, akik miatt a rezsiköltségek, a megélhetési költségek 20 éva alatt sokszorosára nőttek, akik miatt átstruktúráldtak a jövedelem elköltésének szokásai, akik miatt hónapok alatt milliós tartozásokat lehet felhalmozni. Csak halkan jegyzem meg, hogy a szolgáltatók a fizetőkön hajtják be a nem fizetők miati veszteségüket. Húsz év elhibázott gazdaságpolitikáját nem kell egyetlen kormányon számon kérni, azt inkább, ha ezen nem tudnak változtatni. Idáig mindenki csak ígért, és mindig szarabb lett a helyzet. Ezen Orbán se váéltoztatott, az kétségtelen, de ne akarjunk egyedül belőle bűnbakot csinálni. Az meg egy külön kérdés, hogy közel egy év után miért, hogy ilyen pocsék kormányzással is ugyanott tart, mint a választások idején... Ebben nagy segítője Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Heller Égnes, Konrád György, és még számos olyan, a lakosság jelenlegi többsége által - most ne menjünk bele, hogy okkal-joggal vagy anélkül - megvetett, nem szeretett, gyűlölt stb. figura, akik minden egyes bíráló szavukkal csak az Orbánban bízók táborát növelik, akiknek megszólalására összezár a jobboldal ahelyett, hogy bírálná "vezérét". Orbán politikai léte olyan, mint az anyag-antianyag. Amíg Gyurcsány az antianyag, addig Orbán túlélése biztosított. B.et

12392 2011.03.18. 21:17:21

10: Bocs Bástya, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy te kevered itt a dolgokat. Pontosabban a tágabban vett témához is csak lázán tartozó dolgokat próbálsz idekeverni! =))

34417 2011.03.19. 07:01:48

@Hard Wolf mábocs...nem többes számról beszéltem, csak orbánról. éppen ideje lenne, ha a sok szájalás helyett csinálni is valamit, bevállalna valamit. és még csak nem is szidtam. érdekes módon pintér is erősen kussol. szóval, miről is beszélünk?

34417 2011.03.19. 07:08:08

@Bástya elvtárs köszönöm a tartalmas és részletes hozzászólást. azonban egyet ne felejtsünk el: nem gyurcyány kormányoz, és nem heller, vagy konrád a tanácsadója, se nem mesterházy a frakcióvezetője.senki nem akar belőle bűnbakot csinálni, csak éppen az ő nagyon konstruktív ellenzékisége - aminek a mai tehetetlenkedés a kormányzati változata - az ő nevéhez fűződik. nagy pofával beígérte a nagy semmit. de egyet ne felejts el: még az összezáró jobboldal is megszívja. istenkedő alkotmánnyal nem lehet jóllakatni a népet.

34417 2011.03.19. 07:09:27

@evalajos semmiféle latinos műveltségem nincs, csak éppen olvastam ezt-azt:-) a latin nyelvtana különben se fekszik nekem.

34417 2011.03.19. 07:10:11

@stefan hát nem azt csinálja?:-)))

104422 2011.03.19. 08:39:19

13-ra Rasid! Hát persze, hogy nem ők kormányoznak. EZzel kapcsolatban két megjegyzés. 1. 8 évig azt hallhattuk, hogy volt egy remek (három remek) szocialista kormány, akik az édenkertbe vezettek volna bennünket, ha nem ármánykodott voln a a gonosz (valóban gonosz!) fidesz. EZt már akkor is tisztázni kellett volna, hogy a mindenkori kormány kormányoz, már ha teszi. És semmi, de semmi alapja nincs, hogy a felelősséget az ellenzékre hárítsa, legyen az akármilyen is. 2. Én azt nem vitatom, hogy a fidezs kormányoz - már ha ezt kormányzásnak lehet nevezni. Én azt állítom, hogy nevezett urak és hölgyek puszta létezése elegendő indok 2 millió AKTÍV választópolgárnak arra, hogy a végsőkig kitartson Orbán mellett. Nehéz beleképzelni a helyükba az embernek magát, de aki meglehetősen utálja Orbánt, annak könnyebb. Csak cserélje fel a szereplőket. AKik ma Orbánt gyűlölik - lehetnek 1 millióan - mindent elnéznek, megbocsátanak Gyurcsányéknak, és őket várják-várnák vissza. Na ez az a róka fogta csuka, amiről szóltam, és ami - a rajongói-gyűlölői tábor méretei miatt - bebetonozza Orbán hatalmát. B.et

12009 2011.03.19. 08:53:57

"A származási alapon történő diszkrimináció nem köztársasági gondolat, de a társadalomban fennálló diszkriminációt csökkentő politika igen.” A köztársaság államforma. Semmi köze ahoz, hogy demokrácia, diktatúra vagy néphatalom a társadalmi berendezkedés. Nem kell, nem szabad összemosni a köztársaságot, mint az államformát a társadalmi berendezkedéssel. Köztársaság nem egyenlő a demokráciával. Sőt!!!! Ha valaki azt akarja beadni, hogy A koreai népKÖZTÁRSASÁG demokratikusabb mint a britt királyság...

34417 2011.03.19. 09:02:38

16. Bástya elvtárs (szerkesztő) 2011. 03. 19. 8:39 ad 2: hogy visszavárnák gyurcsányékat, különösen megbocsátólag, az azért barokkos túlzás. de ha a puszta létezés elegendő indok a gyűlöletre, akkor megint csak ott vagyunk, hogy aki nem beájult fidesz hívő, az gaz ellenség, és meg kell semmisíteni. tartsanak ki nyugodtan orbánék mellett, a következő választásig - már, ha lesz olyan egyáltalán - az ég egy adta világon semmit sem tudnak venni a közértben a rajongásukért. akkor meg majd megint kolbászból lesz a kerítés, és törhetnek belőle egy darabot. ad 1: ami pedig az ellenzékre való felelősséghárítást illeti: hát, bőven van mit a fidesznek köszönni, úgyhogy én nem söpörném le olyan könnyedén ezt a kérdést az asztalról. már végtelenül unalmas, de mindig csak oda térünk vissza, hogy a konstruktív ellenzék igenis segítője a kormány tevékenységének. a jelenlegi ellenzék se konstruktív, cserébe orbánéknak fogalmuk sincs, hogy látszattevékenységen kívül mit is csináljanak.

34417 2011.03.19. 09:08:48

szofisztika. a köztársaság nem csak államforma, és azzal, hogy az ország megnevezéséből kiveszik a "köztársaság" szót, természetesen nem az államformát szüntetik meg. sokkal rosszabbat tesznek: valami olyat deklarálnak, ami azt jelenti, nekik ez a megnevezés nem tetszik, nem tisztelik, nincs szükségük rá. ez a legnagyobb gondjuk? erre volt szükség abban a brigádnaplóban, amit most már, sunyi módon, nem is alkotmánynak, hanem alaptörvénynek neveznek? mit keres az istenhit egy alaptörvényben? ha nem hiszek benne, büntetni fognak? szóval, maradjunk inkább annál, hogy a köztársaság elhagyása nem fog segíteni a származási alapon történő diszkrimináción, pedig az lesz az új kotmány szerint is.

34417 2011.03.19. 09:35:27

már itt látok egy kis gondot: "Én …. esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz, annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartom; az állami és szolgálati titkot megőrzöm; megbízatásomhoz híven, lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam." ez pedig a miniszterelnöki eskü szövegéből van. ennek értelmében neki, a minisztereknek, az államelnöknek, az összes közszolgának, bírónak, ügyésznek, képviselőknek, MINDENKINEK, aki a magyar köztársaságra, annak alkotmányára tett esküt, azt bizony, újra le kell tennie. nem hiszem, hogy végig gondolták volna az egészet.

170883 2011.03.19. 10:56:55

20. Ne feledkezzünk meg a befejező mondatról sem. " Isten engem úgy segéljen." Ez egyelőre még szabadon választott -kihagyható.

104422 2011.03.19. 12:53:41

Rasid, miből gondolod, hogy a szocik konstruktív ellenzék? Pont úgy (szeretnék) kavarni a szart, mint ahogy a fidesz tette, csak tehetségtelenebbek ebben (is). AMi nem okverlenül hátrány, mert negatív tulajdonságokról van szó. Csak egy példa a szarkavarásra, csúsztatásra: felvetődött, hogy az kaphasson segélyt, aki rendben tartja a LAKÓKÖRNYEZETÉT. Erre visszavágtak az elvtársak, hogy most majd bemennek a szegínyember lakásába, házába, oszt megnézik tiszta-e a komód. Nos a LAKÓKÖRNYEZET szó nem a LAKÁSt jelenti, hanem annak a KÖRNYEZETÉT: udvart, járdéét stb. Pont azt, ahol minden mocskos. A fidesz megjátszott 2konstrultív ellenzékisége" - több tízezer módosító indítvány a 8 év alatt - és ebből ötöt se fogadott el a szocialista többség. MIRŐL BESZÉLÜNK? A többi meg tény. Hallgasd - ne hallgasd - Bolgár Gyuri bácsi műsorát, hányan várják vissza Ferencet, merft az egy "áldott jó ember" satöbbi. Hdd el, ezek a számok nagyjából stimmelnek, cirka egymillió ember meg tudná egy kanál vízben fojtani Orbánt, és legalább kétmillió Gyurcsányt. Amíg ezek az alakok a felszínen vannak, addig jelentős átrendeződés nem várható. Megmerevedtek a frontok. És ez természetesen nem jó. Mivel most Orbánon lenne a sor, hogy vereséget szenvedjen, az előző bukott rezsim reprezentánsainak el köllene tünni a politikai életből, ez volna a megújhodás egyetlen esélye. B.et

34417 2011.03.19. 13:39:26

@Bástya elvtárs éppenhogy azt mondtam, hogy sem. igaz, nem írtam nagy betűkkel. a tények ugyan makacs dolgok, csak éppen az értelmezésük különböző. attól még, hogy bukott rezsimnek nevezed, meg reprezentánsoknak, nem enyhíti azt a másik megfogalmazást, hogy ez is egy rezsim, és reprezentánsai nem csak a politikai életből történő eltüntetésükön munkálkodnak. konrádot, kellert, bibót el kell hallgattatni, betiltani, lenullázni? és? ettől megtanul orbán birkahada gondolkodni? nem, de ütemesen tapsolni, és viktorozni, azt igen. vagy olcsóbb lesz a kenyér? nincs a népnek kenyere? hát egyenek kalácsot! ismerős?

104422 2011.03.19. 14:13:49

Ácsi. Bibót ne keverjük ide. Azt se, hogy ez a kormány milyen bohócot csinál magából. De ahhoz, hoyg ebből egyszer bukott rezsim legyen, köllene, aki megbuktatja. Egyrészről, aki HITELESen lenne képes erre, és a felsoroltrak nem ez a kategória. Betiltani senkit nem kell, ez a demokrácia lényege. De ha valaki bukott emberként nem képes belátni, hoyg nem ő a jövő záloga, az bizony az ellenfelet erősítheti ezzel. Tetszik, nem tetszik. kLeller helyett gondolo Hellert akartál írni. Vele többek között az a baj, hogy ha átmenne a piroson, és ezért megbüntetnék, akkor a rendőr antiszemita lenne, Konrád meg hozzátenné, hogy éledezik a nácizmus. Ezekkel az emberekkel nem az a baj, hogy zsidók, hanem az, hogy a zsidódágukat használják fel arra, hogy olyan - fogalmazzunk finoman és tapintatosan - dolgokkal ne kelljen szembenézniük, olyan kritikákat ne kelljen elviselniük, olyan kérdésekre ne keljen válaszolniuk, amely egy másik állampolgár esetében (is) joggal merülne fel. Ez a "báncsák a négereket" effektus, amit persze más összefüggésekben is tetten lehet érni a hazai közéletben. Itt nem lesz addig normális világ, amíg Orbán és Gyurcsány, illetve az a szellemiség, amit ezek képviselnek, az az erkölcsi színvonal, amely hozzájuk köthető eghyszer és mindenkorra el nem tűnik. A közéletből. B.et

34417 2011.03.19. 17:18:38

24. Bástya elvtárs (szerkesztő) 2011. 03. 19. 14:13 nyugodtan ide lehet keverni bibót. ő ugyanis nem tud védekezni. amit hellerékről írsz, már megbocsáss, de egy eléggé elfogult vélemény, semmi köze a kritikához, nomeg azokhoz a bizonyos (mégis, mit is sugallsz te itt, kedves bástya et?) kérdésekhez. ezt a közélet dolgot, meg, ha lehet, ne erőltesd. ha belehallgatsz vérgőzös beszédeikbe, elolvasod "mérvadó" sajtójukat, bizony, nem a közéletből szolgáló eltüntetésről szónokolnak. és érdekes módon, csak a fidesz megvezetetti nyájából. hitelesek? ahhoz két generáció kellene, aki nem hordozza magán valamelyik dicső párt bélyegét. bizony, báncsák a négereket. úgy 8 milliónyi négert. és még büszkék is rá.
süti beállítások módosítása