Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Széllel szemben

2011. március 03. - Harun al Rasid

Végre lehullt a lepel. Orbán Viktor miniszterelnök úr kedden bejelentette, a bal és a jobb keze, a magyar gazdaság és a magyar igazság miniszterei, Matolcsy György és Navracsics Tibor urak pedig részletesen is ismertették a kormány úgynevezett strukturális reformterveit. Tervek, amelyeket ha minősítenem kellene, úgy azokat én talán úgy tudnám jellemezni, hogy annak némely pontja a kormányunk cinizmusának legfőbb diadala. Igen, azt hiszem, erre ez a legjobb kifejezés, és ez szerintem egy cseppet sem túlzó frazeológia. Elég, ha az ember megtekinti ezt a remek fotót, és ha az illető egy önálló gondolkodásra képes ember, úgy maga is rádöbbenhet arra, hogy amit állítok, az nagyon is helytálló megállapítás. A Széll Kálmán egykori liberális politikus nevével fémjelzett reformok tudniillik olyan kormányzati elképzeléseket tartalmaznak, amelyek ha kivitelezésre kerülnek, bizton állíthatom, hogy azokhoz képest a Bokros-csomag csupán holmi babazsúr volt. Némely elképzelésükkel ugyan magam is egyetértek, ám azzal, hogy Orbán úrék a még megmaradt szociális hálót is széttépik, és teszik mindazt a maguk vélt társadalmi igazságossága jegyében, nem törődve azzal, hogy abból kifolyólag majd hány embernek fog sérülni az emberi méltósága és a szociális biztonságához való alapvető emberi joga, ez számomra egy felettébb aggasztó jelenség, amellyel azonosulni én egyáltalán nem tudok és nem is vagyok képes. Gondolom, ezzel talán nem vagyok egyedül.

Széll Kálmán Forrás: wikipredaAz Orbán-kormány reformcsomagja, amelyért rájuk állítólag még Széll Kálmán is büszke lenne, egy demagógia a köbön. Őszinte részvétem azoknak, akik elhiszik nekik, hogy a magas államadósságért csak a szocialisták és a szabaddemokraták tehetnek, ők pedig azokért egyáltalán nem felelősek. Ezek szerint már elfelejtették, hogy ellenzékben szinte mindenben rájuk licitáltak? Ki ígért a nyugdíjasoknak 14.-havi nyugdíjat, és melyik párthoz tartoznak azok az önkormányzatok, amelyek mára nyakig el vannak adósodva? És vagyunk még páran, akik emlékszünk rá, hogy a Kőröshegyi Völgyhíd terveit is a Fidesz vajazta le.

A kormány bevételi elgondolásai mellesleg neves közgazdászok szerint is ugyancsak teljességgel bizonytalanok. A némely területen talán túlzó kiadáscsökkentési elképzelésük pedig hazánkra nézve olyan magas kockázati tényezőt jelenthetnek, amely egyáltalán nem nyugtatja meg a piacokat és nem vonzza a külföldi befektetőket, noha egy reformtervnek éppen ez lenne a legfőbb betöltendő szerepe. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a kormány keddi „meteorológiai bejelentése” után is egyből zuhanni kezdett a forint, a gyógyszergyártó cégek közül a Richter több mint 2 százalékos mínuszba került, míg az Egis jegyzése a tőzsdén pedig 5 százalékos csökkenést mutatott.

A jelek szerint a külföld tehát negatívan ítéli meg a Széll Kálmán Terv-csomagot. Bár Széll Kálmánnak az akkori költségvetést ugyan sikerült 3 év alatt talpra állítania, az Orbán-kormányban az EU. valamiért mégsem bízik. Ezen persze ne csodálkozzunk, hiszen a vak is láthatja, hogy az ország gazdasági fejlődését illetően a kormány csak az elvonásokra alapoz, minden más reformtervük látszatintézkedés csupán. Ne feledjük, hogy Orbán Viktor úr nem is olyan rég még azzal érvelt José Manuel Barossonak, hogy a magyarok olyan szegények, hogy ő már nem tudja tovább sanyargatni őket. Erre most rácáfolnak és bejelentik, hogy az állami terhek jelentős hányadát áthárítják a már amúgy is szegény lakosságra. Nem ellentmondás ez? Ha a sokak emberi méltóságát is sértő reformintézkedéseik következményeként 4-6 százalékot növekedhetnénk, talán még szép és jó is lenne. Csak ahhoz, hogy a GDP ilyen arányú növekedése bekövetkezzen és a Fidesz intézkedései következményeként a drasztikus számban megnövekvő munkaerő kiönthető lehessen a munkaerőpiacra, nem csak közmunkaprogram, de új munkahelyek is kellenének. Hol fognak dolgozni az emberek, gyerekek, és immár a rokkantnyugdíjasok is, milyen munkahelyeken? Lássuk be, itt igenis arra megy ki a játék, hogy minél több embertől elvonhassák a segélyt.

A Széll Kálmán reformtervvel tehát elképzelhető, hogy a magyar gazdaságban olyan káros folyamatok indulnak el, amelynek következményeként Magyarország a Nyugattól teljességgel elszigetelődik, és a Balkán felé vetheti sorsának útját. Megnőhet a szegény, a nincstelen emberek, és a megélhetési bűnözők számának aránya, a börtönkvártély pedig sokkal drágább mulatság lesz, mintha az állam, segélyt fizetne az arra rászoruló polgárainak.

De ha már lúd, legyen kövér! Javaslom, hogy a további közpénzpazarlásokat is tessék egyszer és mindenkorra befejezni. Ha a kormány ugyanis sportot űz a nép sanyargatásából, akkor az adófizetők pénzéből konszolidációkra, flancra, és focira se költsön többé! Aljasság lenne, hogy miközben már az embertelenség határát súrolva a gyermekeket és a rokkantnyugdíjasokat is munkára fogják, az évről-évre tetemes hiányt termelő állami cégek vezérei ugyanúgy röhögnének a markukban, ahogy azt eddig is tették. Gyalázat volna, ha Csányi Sándor úr terve megvalósulna, és a Fidesz, az adózók pénzéből 10 év alatt 240 milliárdot költene a focira.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr608309170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

70185 2011.03.03. 20:26:38

Kedves Géza! Az adómódosítás is a szegények ellen van,azok a kollégáim akiknek nincs gyerekük(illetve van,de már önálló),és a minimálbérrel dolgoznak(élelmiszer kereskedelem,ahol a dolgozók nagy része ennyit kap),rosszabbul jártak akár 4 ezer forinttal kevesebbet visznek haza.Figyelve a munkahelyemen a napi árváltozásokat ez bizony rengeteg,főleg ha a az árak így fognak felfelé menni.Már a Fidesz szavazók is köpködnek a kormányra.Mellesleg így hogy akarják visszaadni a munka becsületét,ha aki dolgozik az is éhen fog dögleni?Úgyhogy Orbánék óriási öngólt lőttek,szerintem a legnagyobb szavazóbázisukat herélték ki.

103485 2011.03.03. 20:43:07

Szia kedves Hapsi! Egyre többen pártolnak el a Fidesztől, mert amit művelnek, az egy kész átverés show. A jelen esetben is strukturális reformokról beszélnek, és tagadják a megszorításokat, holott azokat egyre többen a bőrünkön érezzük és a pénztárcánkon tapasztaljuk. A munka becsülete is csak egy jól hangzó frázis volt a részükről. Ahhoz munkahelyek kellenének és egy normális élethez és életvitelhez elegendő bér. Ha így folytatják, és csak közmunkaprogramokban gondolkodnak, pár év múlva mi leszünk az Unió koldusai.

14055 2011.03.03. 20:59:58

Kedves Géza, nincs munkahely és nem is lesz a termelőerők mai fejlettségi szintjén ebben a rendszerben, ezt vagy tudomásul vesszük, vagy nem. Elfogyott. Bármit mondanak bármekkora közgazdászok, a tőkének nincs szüksége több élő munkára, van holtmunka bőven. A megoldás az önellátó termelő közösségek létrehozása, egy kvázi párhuzamos világ felépítése, amig ez a mostani nem omlik össze egészen. Már nem kell ugyan nagyon sokat várni rá, de élni viszont addig is kell ..

103485 2011.03.03. 21:23:37

Kézcsók drága Zsuzsa! Igen, ezt én is így látom. Az embereknek, főleg falun, ha nem akarnak éhen halni, át kell térni az önellátó gazdálkodásra. A magyar munkaerőpiac ugyanis már jelenleg is telített, több munkaerőt felszívni képtelenek. Egyes vállalkozók már négyórás munkakörben foglalkoztatják a dolgozóikat. Új munkahelyek kellenének és szerintem talán lennének is. Ha a kormány erre illetékes szakemberei utánajárnának és keresnék a megoldást, és persze ha nem játszották volna el a külföldi befektetők bizalmát. A lényeg, hogy van közmunka, amiért nekik semmit nem kell tenniük. Ha pedig valakinek nem jut, az nekik még jó is lesz, mert akkor megvonhatják tőle a segélyét. Szóval, ki van ez találva rendesen drága Zsuzsa.

45691 2011.03.03. 21:25:35

Várjunk kissé Géza, a hírek szerint a valódi reformprogram, egy 180 oldalas komoly anyag már meg lett küldve Londonba, a finanszírozók elemzőinek. Ez lehet,csak egy előadás volt itt, belföldre szokásos kamumódra.

14055 2011.03.03. 21:45:46

Géza, pont az mondom, próbálom mondani, hogy nincs több munka, és nem is lesz, sőt egyre kevesebb lesz, nincs szükség emberi munkaerőre a javak előállításához, a gépek dolgoznak már helyettünk, és egyre több területen. A gépek munkáját kéne elosztani, nem értelmetlen tevékenységekre kényszeríteni az embereket..

103485 2011.03.03. 21:55:12

Tudom én kedves KériSzépen Barátom, hogy ez még egy terv, csak éppen nem hiszem, hogy a londoni elemzők, vagy bármely neves közgazdász kedvéért, a kormány azon változtatna. Ismered őket. Ha kell, még harcolnak is bárkivel, csakhogy megvédjék a maguk vélt igazát. Hogy sérül sok ember, sőt már gyermek emberi méltósága, az őket egyáltalán nem érdekli. Ők egyfajta társadalmi igazságot akarnak osztani, és itt ez a baj, mert ez mozgatja és ez motiválja őket, semmi más.

103485 2011.03.03. 22:19:04

Ebben is egyetértek drága Zsuzsa, csak az általad felvetett igazsággal egy a probléma. Az, hogy a kormány ezt nem képes megérteni és felfogni. Ellenzékben még megértette, sőt, arról beszélt, hogy vissza kell adni az embereknek a munka becsületét. Most pedig, hogy hatalomra kerültek, akinek nem jut munka, még bele is taposnak a méltóságába.

14055 2011.03.03. 22:50:49

Géza, nem tudnak nagyon mást tenni, ha ragaszkodnak a kapitalizmushoz, ez egy csapda, ezzel jár. Csak az emberi munka termel értéktöbbletet, csak azt lehet elsajátítani, csak az emberi munka termeli a profitot, csak attól lehet elvenni, aki még munkát végez. Illetve még ott van a természet totális lerablása mint a másik forrás, ahhoz viszont vásárlóerő kellene, ami meg azért nincs, mert nincs pénz a rendszerben ehhez elég, mert a pénz meg megszilárdult emberi munkaidő.. Vagy megérti végre a sok antimarxista, vagy nem fogja érteni, hogy mi történik és miért.. Minél előbb látja be ezt mindenki, annál hamarabb tudunk véget vetni ennek a rémálomnak..

hapsi 2011.03.03. 23:05:11

Kedves Zsuzsa,Géza!Én úgy gondolom hogy a 3-4 bejegyzésben leírtátok a kitörés lehetőségét,megy a plusz mindkettőtöknek.A Hír tv-ben láttam tavaly egy riportműsort egy faluról,ahol a munkanélküliek bevonásával elkezdtek termelni(zöldséget,gyümölcsöt),és még nyereségük is lett.A helyi iskola,óvoda tőlük vásárolt ezen is spóroltak,de maradt eladásra is a helyi piacon.Így munkahely is lett,pénz is maradt,sőt kerestek is rajta.Ha jól emlékszem a jövőben állattenyésztést is terveztek.Kár hogy a jelenlegi kormány tagjai,illetve a Fideszes polgármesterek nem látták ezt a műsort,tanulhattak volna.

14055 2011.03.03. 23:11:13

Kedves Hapsi, ha támogatnák ezt a dolgot, hamar buknának le :) Az emberek hirtelen rájönnének, hogy mi a különbség a között, ha a saját termelőeszközeikkel maguknak vagy egymásnak dolgoznak- alias elcserélik a munkatermékeiket, vagy eladják a munkaerejüket azon a csodálatos munkaerőpiacon :))))

103485 2011.03.03. 23:45:12

Igen, szerintem is az a baj drága Zsuzsa, hogy nincs pénz a rendszerben. Egész pontosan, nincs pénze az embereknek, mert a kormányok gondoskodtak róla, hogy szinten tartsák a szegénységet és ne legyen általános jólét. Márpedig anélkül a kapitalizmus sem képes hatékonyan működni és fenntartani az un. fogyasztói társadalmat. Mert ugyebár, hiába lenne nekem igényem egy adott termékre, ha nincs rá pénzem, hogy megvegyem. Innentől kezdve máris elkezdődik egy olyan bűvös ördögi kör, aminek az lesz a vége, hogy mindkét fél becsődöl és tönkremegy. Én szegény vagyok, és nem tudok vásárolni, ő eladna, ha lenne kinek... És a láncreakció máris beindult, és kezdetét veszi a leépítés, az elbocsátás, és csőd. Ez az a veszélyes kormányzati politika, amiért többek között az EU is bírálja az Orbán-kormányt.

103485 2011.03.04. 00:02:25

Kedves Hapsi! Én az általad említett történethez hasonlóról írtam is egy posztomban, amelyben Te voltál az első kommentelőm. Tudod, az akkor egy másik Fidesz volt. Ellenzékben még tudták a tutit és a frankót, aztán most, hogy kormányra kerültek, a hatalomtól megittasodva már vérszemet kaptak és alaposan megváltoztak. Meglásd, a hatalmi gőg és arrogancia lesz a vesztük. Itt a poszt, amelyről beszéltem: http://ellenszek.nolblog.hu/archives/2011/02/10/Hadzenet_hontrsaimnak/

14055 2011.03.04. 00:46:16

Géza nem neked nincs pénzed, senkinek sincs :) Ez a vicces az egészben ..

192385 2011.03.04. 00:52:54

Ennek ékes bizonyítéka, hogy a kormány keddi „meteorológiai bejelentése” után is egyből zuhanni kezdett a forint, a gyógyszergyártó cégek közül a Richter több mint 2 százalékos mínuszba került, míg az Egis jegyzése a tőzsdén pedig 5 százalékos csökkenést mutatott. Geza, Geza, mar megint csusztatsz. Az utobbi harom napban 1-en volt legalacsonyabban a Forint, azota emelkedik. Amit belinkeltel az mar a mult. Itt egy valodi link, ahol nemigen csalnak. Rakd at az ido intervallumot 1 honapra es latni, fogod, hogy a forint mind a fonttal, svajci frankkal, Yennel, de meg az Euroval szemben is erosodott. De ilyen aprosagok nem szamitanak. Egyebkent teljesen mindegy mit mondtak ellenzekben, most fizetni kell, vagy meg rosszabb lesz. Ez van. http://www.google.com/finance?hl=en&newwindow=1&safe=active&rlz=1G1GGLQ_ENUS297&q=CURRENCY:HUFUSD&ei=hidwTbTMKsndsgbj1aDwDg&sa=X&oi=currency_onebox&ct=currency_onebox_chart&resnum=1&ved=0CCEQ5QYwAA

14055 2011.03.04. 01:35:13

figyu Wesz, a helyedben én inkább a dollárért aggódnék, de nagyon, momentán egy kicsit nagyobb bajban van a dollár mint a forint..tedd pénzzé mindenedet és vegyél földet vagy aranyat minden pénzeden, amíg ér valamit, tiszta barátságból mondom :)

14055 2011.03.04. 01:39:04

Wesz, mielőtt tiltakoznál, a birodalmak sorsa a pusztulás..

192385 2011.03.04. 02:01:54

Szia Zsuzsa, Koszi, de az amcsik nem igen izgulnak a dollar miatt, minel gyengebb, annal erosebb az export poziciojuk. Meg ezek nem olyanok akik elhagyjak magukat a bajban, az itteni olajar alacsonyabb mint europaban, koszonhetoen, hogy csendben feltoltottek a tartalekokat, igy aztan a benzin is csak 3.40/gallon, ami olyan 184Ft/literre jon ki. A pusztulassal teljesen egyetertek, bar valoszinuleg nem a mi eletunkben, bar ki tudja, meg fog tortenni a Romai Birodalom Bukasa Reloaded. Europa el fog esni a barbarok elott es az iszlam szarnyalni fog. De hogy amerika se maradjon ki, megszuntetik az angolt mint hivatalos nyelvet es mindenkinek kotelezo lesz a spanyol, ez viszont meg az en eletemben valoszinuleg. Van meg egy variacio, az pedig 2012, amikor mindenki megy, de ez majd eldol.

14055 2011.03.04. 06:59:20

Wesz Virginia éppen a tűzzel játszik, azok a gondolatok melyek Virginia állam vezetőiben érnek, és ha jól hallom még másik 9 állam vezetőiben, a dollár összeomlását és hiperinflációt fognak eredményezni, melyet egy olyan mértékű gazdasági válság fog követni, aminek hatásai erősebbek lesznek mint a 29-s volt. Ne a propaganda gépezetet hallgasd, olvasd, próbálj egy kicsit utána érdeklődni, vagy fél éve megy a tervezgetés..nem nagyon van más lehetőség, az eladósodás mértéke meghaladja azt a mértéket, ami bármilyen trükkökkel is finanszírozhatónak hazudható. Ha az arab térségben valami csúnya háború tör ki, az még segíthet Amerikán, de ez az utolsó esélye.. 2012 kapcsán arra gondolsz, hogy a folyamatban lévő naptevékenység következtében az akár hónapokra megbénuló informatikai rendszernek, hogy úgy mondjam legalábbis érdekes hatásai lesznek?

34417 2011.03.04. 07:45:08

15. wesza 2011. 03. 04. 0:52 hát, azért nem mind1, hogy mit mondtak ellenzékben.részint azért, mert ott ültek minden bizottságban, mi több, a pénzügyi bizottság elnöki tisztét is ők töltötték be, tehát amit ott mondtak, az hivatalos volt, szükségtelen most ártatlanul csodálkozó kék babaszemeket mereszteni. másrészt meg, ismered azt a fogalmat, hogy az ellenzék felelőssége? vagy, hogy felelős ellenzék? vagy elég neked az, hogy ellenzék nélkül is lehet kormányozni? szóval, maradjunk annyiban, hogy a fidesz egyáltalán nem mind1, hogy mit mondott. most viszont nem mond semmit. ez sem rossz: a semmitmondás kormánya:-)

34417 2011.03.04. 07:46:21

gézám, az írás megint csak yessssz! hiába, na, a magyar rögvalóság kissé más, mint ahogy egyesek látják. a lóval van a baj. túl magas.

11244 2011.03.04. 10:43:48

Szia Géza barátom.. Én még mindíg nem tudom feledni 8 év katasztrófáját.. tudom hogy demagóg vagyok, mert én ezen nem tudok túllépni, sőt, azt hiszem ezen a 8 éven sosem fogok tulllépni, nekem a politikába vetett hitem bukott meg... Nekem a Fidesz előrelépés, egy lépés a szakadékból... Szélsőséges indulatok helyett maradok az államháztartás hiányának a figyelésével....

103485 2011.03.04. 17:05:00

Szia Tökös Barátom! Hidd el, hogy nem volt az a 8 év akkora katasztrófa, mint amekkora hírverést annak a Fidesz kreál. Amúgy az államadósság nem egy ördögtől való dolog, hanem majdhogynem a kapitalizmus velejárója. Tudod, ebben a globalizált világban, aminek mi is tagjai vagyunk, valamiből a bankoknak is meg kell élnie. Mellesleg, vannak országok az EU.-ban, és nálunk sokkal fejlettebbek, akiknek jóval nagyobb az államadósságuk, mint a miénk, mégsem csinálnak belőle akkora ügyet, mint mi. Mi egyébként a listán csak a 32.-ek vagyunk. Az Orbán-kormány persze könnyen beszél, mert anno aránylag jól elgazdálkodtak a Bokros-csomag hozadékából. Emlékszel rá 2000.-ben mekkora nagy és pazar Millenniumi ünnepséget rendeztek? Emlékszel a koronaúsztatási ceremóniára és a fényes tűzijátékokra? Őket azért ki kérte számon? Senki. Pedig az volt ám csak igazán a nagy és bőkezű pénzpazarlás, és nem az, amit a Medgyessy és a Gyurcsány-Bajnai-kormány művelt. Most akkor az a bajuk, mert a Medgyessy bért adott az egészségügyi dolgozóknak? Ők is megszavazták. Mellesleg muszáj volt megtenni, mert már alig volt szakképzett ápolónő a kórházakban. Ápolónőhiány volt, mert inkább elmentek a Tescóba pénztárosnak, mivel ott többet kereshettek. Vagy az a baj, mert a Gyurcsány-kormány épített 700 km. autópályát, a hétszázát?(hehe) Tökös Barátom, arra szükség volt. Egyrészt tehermentesítettek az átmenő forgalom alól egypár várost, másrészt, a külföldi befektetők se jöttek volna, ha nincs kellő közlekedési infrastruktúra. Hány céget és munkahelyet hozott eddig az Orbán-kormány, a nagy beharangozott adócsökkentéseivel? Egyet sem. Még azokat is elüldözték és elüldözik, akik jöttek volna, vagy jönnének. Miért is? Mert a széllel szemben nem ajánlatos pisálni Tökös Barátom. A Fidesz pedig folyamatosan csak azt teszi. Uniós ország vagyunk, és két választásunk van: vagy elfogadjuk a feltételeiket, vagy nem. Mivel az Orbán-kormány egy külön-utas politikát folytat, és az egy veszélyes játék, annyit fog elérni vele, hogy a külföldi tőke és a befektetők majd nagy ívben elkerülik hazánkat. Tartok tőle, éppen a nagy államháztartási hiány miatt, hogy ennek az ország lakói isszák meg a levét. A pénzt ugyanis vissza kell fizetni, csak nem mindegy, hogy azt milyen áron fogjuk. Ettől fél a Fidesz, mert tudják, hogy rossz fát tettek a tűzre, és érzik, hogy már szorul a hurok. Szóval, én tökéletesen megértem őket, hogy ezek után már az államadóssággal próbálják démonzálni és riogatni a népet. Ha lesznek, akik elhiszik nekik a meséjüket, se így, se úgy nem veszíthetnek. De vannak, akik még átlátnak a szitán. Örülnék, ha Te is közénk tartoznál. Ölellek Barátom: Géza

11244 2011.03.05. 08:41:20

Géza barátom te az érem másik oldalát mutatod be.. nekem nem sikerült átadnom azt amit át akartam adni, azt mondtam hogy az szdsz-mszp-ben csalódtam, tőlük vártam a korrektséget ( nem a Fidesztől ) a jó kormányzati teljesítményt ( nem a fidesztől ) a politikai tisztességet ( nem a fidesztől ) Napokig sorolhatnám miért bíztam a szoc-liberális koalicióban.. Vége Géza barátom, örökre vége.. azért mert becsapottnak érzem magamat, főleg Gyurcsány aljasságai miatt.. ( de ezt most hagyjuk ) Én a fidesz kormányt nem tartom a magam számára ideálisnak, sosem voltam konzervatív, és sosem voltam keresztény.. Én az ország sorsát nézem, ha lehet igy fogalmazni, és szerintem a fidesz kormány nem teljesít rosszul, sok kockázatot vállal de bevállalom ezt is... baráti üdvözlettel
süti beállítások módosítása