Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Moby Dick és az EU Integráció

2011. január 20. - Harun al Rasid

Moby Dick és az EU Integráció

A napokban éles támadást indított a Magyar Nemzet, majd rövidel utána az elszámoltatási kormánybiztos bizonyos liberális filozófusok ellen. Heller Ágnes a köztévé hírműsorában semmivel se kevésbé hevesen és indulatosan utasította vissza a vádakat. Íme tehát nyílt egy újabb front a harcmezőn...

Moby Dick és az EU Integráció

A napokban éles támadást indított a Magyar Nemzet, majd rövidel utána az elszámoltatási kormánybiztos bizonyos liberális filozófusok ellen. Heller Ágnes a köztévé hírműsorában semmivel se kevésbé hevesen és indulatosan utasította vissza a vádakat. Íme tehát nyílt egy újabb front a harcmezőn...

A képlet egyszerű. A baloldal úgy tekinti - nem minden jogalap nélkül - hogy ez is csak egy ürügy, amivel a jobboldal pozícióit erősítheti, lejárathat a baloldalhoz közelálló értelmiségieket, emblematikus neveket. Ennek megfelelően csípőből támad, visszatámad, visszautasít. Ez a "báncsák a négereket" effektus, ami régóta bevált taktika. "Báncsák" a filozófusokat, ötvenes évek, Rákosi módszerek, vagy jobb esetben Kádár és a filozófus perek...

A jobboldal meg nem is leplezi azt a szándékát, hogy ő most le fog leplezni itt mindenféle összeesküvéseket, Budai úr rendre prejudikál, és kétségtelenül eredményesebben végzi a munkáját, mint kollégája, Keller elvtárs a 2002-es választásokat követően. Hogy 2002-ben Keller elvtárs volt impotens, vagy a főügyész mosott tisztára minden vonalkódos gatyát, nem tudni, tény, hogy Keller államtitkár eredménytelenül zárta a tevékenységét, egyetlen jogtalanul elhasznált gemkapcsot sem sikerült az egyébként makulátlanul tiszta polgári kormányzatra bizonyítania.

Hogy ez a makulátlan tisztaság egy messziről bűzlő csecsemőre hasonlított, aki aranyosan gügyög ugyan, aztán ha megoldjuk a réklit, hát csak győzzük felmosni a szart, az más kérdés. Az aranyos gügyögésről nem is beszélve... Feltehető, hogy Keller elvtársat se (csak) a tiszta kezek meg hasonlók vezették, hanem a politikai ellenféllel történő leszámolás vágya (is), de ő gyengének bizonyult.

Budai úr viszont erős, mi több, mostanság merő véletlenségből az ügyészség is partner a vizsgálódásaiban, ez kétségtelen. Őt is fűti a visszavágás, a bosszú, ami - mint tudjuk, rossz tanácsadó...

Ilyen előzmények után a konklúziót pártszimpátia, pártantipátia és vérmérséklet alapján vonják meg a tisztelt választópolgárok. Rohadt csaló bolsik, liberális hazaáruló filozófusok - az egyik oldalon, náci fasiszták, koncepciós perek, Rákosi módszereivel - a másik oldalon.

Nehéz feladatra vállalkozik az, aki érzelemmentesen és elfogultság nélkül próbálja elemezni ezt az ügyet. Nem is az elemzés a nehéz, hanem a végkövetkeztetések elfogadása. Én mindenesetre kísérletet teszek erre.

A minap Bolgár György műsorában nyilatkozott Szabó Zoltán szocialista politikus, aki megvilágította az ügy hátterét. Röviden összefoglalva a következőket mondta. Költségvetési okokból nem jutott elegendő pénz a Magyar Tudományos Akadémiának OTKA pályázatokra, ezért egy gentleman's agreement jött létre néhány tárca- és intézményvezető között, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázati keretéből 1, azaz egymilliárd forintot kvázi átenged az MTA pályázóinak. Szabó Zoltán magyarázata szerint így fordulhatott elő, hogy az eredetileg az alkalmazott kutatások finanszírozására szolgáló alap pályázatain elindulhattak - és nyerhettek - a honi társadalomtudományok jeles képviselői.

Bolgár György megnyugodva vette tudomásul a választ. Én nem. Ezek szerint ugyanis a Magyar Nemzet által megzörgetett haraszt minimum enyhe januári szellőben lengedezett, ha csak nem lesz esetleg ebből még komoly vihar, villámlással, égzengéssel.

Vállalati közegben egy ilyen "gentleman's agreement" hűtlen kezelésnek, a számviteli szabályok megsértésének minősülne, és esetleg büntetőeljárást vonna maga után még akkor is, ha egyébként senkinek sem keletkezne az ügyből tisztességtelen haszna.

Az, hogy ilyen háttéralkuk köttetnek a politikában, nem ritka, feltehetően nem ez az első és nem is az utolsó eset, de engem, mint állampolgárt ez nem nyugtat meg, sőt, kifejezetten nyugtalanít.

Tovább megyek. A nyilvános pályáztatás lényege az, hogy az ember elolvas egy pályázati kiírást, majd összeveti a saját tevékenységével, és ha úgy gondolja, hogy a kettő passzol, akkor bead egy pályázatot, és vagy nyer, vagy nem nyer...

Na de ha a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal EU Integrációs pályázatára valaki a guppitenyészetével vagy éppen az ókori határmezsgyék filozófiai vonatkozásaival (vö: "Határmezsgyék, filozófia és tudomány az ókorban." ) nevez, akkor feltételezhető, hogy valahonnan fülest kapott, hogy nyugodtan pályázzon az NKTH-nál a halakkal vagy a határmezsgyével. És nem érvényesülnek az egyenlő esélyek, ugyanis a többi akvarista vagy filozófus nem tudja, hogy az NKTH alapjából egy háttéralku következtében erre is lehet pénzt lejmolni, így ők esélytelenek, és a pénz kvázi ott és azoknál landol, akikhez a füles eljutott.

Hangsúlyozom, Szabó képviselő mindezt elismerte, Bolgár műsorvezető pedig annak rendje és módja szerint tudomásul is vette, mint teljesen kézenfekvő magyarázatot. Itt már csak az a rosszindulatú,aki a kákán is csomót keres...

No, akkor nézzük, hol az a káka.

Egyrészről mi az a költségvetési helyzet, ami ilyen suskust, "gentleman's agreementet" igényel? Ha jól tudom, a költségvetést a kormány készíti elő - ez talán még a Fidesz érában se Rogán Antal egyéni képviselői indítványa volt, és a kormányoldal szavazza meg. Most a kormánypártok magukat akarták becsapni? Félrevezetni? Őszinte legyek, érthetetlen, pályázatokon pénzt adni, nyertest kihozni nem nehéz, emlékezzünk csak arra a nevezetes mondatra, ami egy vasárnapi ebéd után hangzott el egy közgyűlésnek jogerősen nem nevezhető délutáni kávé alatt, miszerint "Ne mi nyerjük a legtöbbet..." Szóval a klientúra finanszírozásának megvannak a hagyományos, mondhatni bevált útjai, mi a fenének kellett ezen úgy változtatni, hogy nyoma maradjon, hogy azon egy kezdő APEH ellenőr is fogást találjon? És egy kezdő ellenőr hol van Budai kormánybiztostól vagy a Magyar Nemzet makulátlan "oknyomozó" újságíróitól?

Másrészt mi, állampolgárok, szeretjük-e, ha átvágnak bennünket a palánkon? Remélem, nem szeretjük. Remélem, vannak még, akik attól függetlenül nem szeretik, hogy szegfű illatú-e a megtévesztés, vagy a narancsra hajaz? Hogy közgyűlésileg vagy filozófiailag vagyunk-e hülyének nézve...

A fentiek ismeretében tehát feltételezhető, hogy az érintett filozófusoknak "valaki súgott", legalábbis nem tudok arról, hogy a panel felújítási pályázaton indultak volna a határmezsgyéjükkel, füstgázmosóért se tettek mostanság egyetlen lépést se a guppi tenyésztők, talán pont azért nem, mert pontosan tudták, hogy a határmezsgye a panellakások utólagos hőszigetelésétől legalább annyira távol áll, mint guppi tenyésztés a füstgázoktól. Így pedig az is érthető, hogy Heller Ágnesnél hogyan szakadhatott el a cérna annál a kérdésnél, hogy miért pont az EU Integrációs pályázatnál próbálkoztak...

Hogy most az idézett "gentleman's agreement" mennyiben van összhangban az államháztartásról szóló törvénnyel vagy az aktuális költségvetési törvénnyel, nem az én tisztem megítélni. De ha valaki azt állítja, hogy ezekkel a pályázatokkal minden rendben volt, az sürgősen keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét és tartózkodjon az erős napsütéstől. Az is, aki úgy gondolja, hogy az ilyen eset ritka, mint a fehér guppi.

Más kérdés, hogy mindezek ellenére talán nem Heller Ágnesen és a többi kutatón kellene elsősorban elverni a port. Az alkalmazott és az alapkutatások helyzete sehol a világon nem rózsás, folyamatosan pénzért, támogatásért kell kuncsorogni, és ez bizony sehol sem "kisasszony sport".  Aki ismeri egy kicsit is a hazai pályáztatási rendszereket, az pontosan tudja, hogy miről beszélek,egyetlen nagy kupleráj az egész, mondhatni úgy is, hogy "disznóól".

Magam másfél évtizedig dolgoztam az NKTH elődjében, diplomamunkámat is az (akkori nevén) KMÜFA pályázatokból írtam; akkoriban úgy gondoltam, a rendszer szinte valamennyi visszásságát, visszaélési lehetőségét ismerem. Persze azóta sok víz lefolyt a kék Dunán, és, mint az említett példa is mutatja, számos újítást vezettek be.

Egy ilyen eset napvilágra kerülését lehet, hogy valóban koncepciózus kutatómunka előzte meg. Nem zárom ki, hogy a célszemélyek kiválasztása se véletlen. Hogy akár azoknak is igazuk lehet, akik most azzal jönnek Balogh úrral kapcsolatban, hogy más szemében a guppit is, magáéban a Moby Dicket se.

De mindez nem változtat a tényeken, miszerint a közpénzekkel ismét, sokadszor is visszaéltek, és bennünket, polgárokat, elkötelezett és elkötelezetlen demokritákat, elkötelezett és el nem kötelezett szavazókat megint csak hülyének néztek.

 

Bástya et.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr418309078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wesz 2011.01.20. 00:19:55

Szeretem amikor a'lnaiv vagy. Mindenesetre a PSZAF-ot is meg lehetne mozgatni az ugyben.

95527 2011.01.20. 05:08:31

Én még sohasem pályáztam, rám talán többen, de mindig azt gondoltam, hogy ez valami úri huncutság. Azért lett kitalálva, hogy a pályázatot készítő "szakemberek" jól meggazdagodjanak. Talán a tervgazdaság még ennél is jobb volt.

22371 2011.01.20. 07:51:09

+ tőlem is, bár hogy az EU hogy jön ide azt kevéssé értem, ez a saját problémánk.

52511 2011.01.20. 08:09:05

Meg van ez kérem Zuschlagosítva! ..., azaz találj ki bármit, s pályázz, és "MI", meg elfogadjuk a pályázatodat, s fuss a lóvával! Csak azt nem tudom, hogy egy nemzetközileg elismert Heller Ágnes hogy a fenébe keveredik ebbe az ordenális szélhámosságba?!

36888 2011.01.20. 09:18:59

Szabó Zoltán, Heller Ágnes, akvariszta kör és mezsgyetaposók....ez már bűnszövetkezet! gentleman's agreement? annak vannak más résztvevői is.....csak a gentleman szó pontos fordítását még mindig nem értem.....az hogy kerül ide? Virág elvtárs s.k.

36888 2011.01.20. 09:22:11

3. Paplanyos (most először - ((bocs:)) jól látja a helyzetet. Piacgazdaságot hirdetünk, a balekok versenyezzenek, kűzdjenek a piacon, de MI egy pályázati rendszerrel helyzetbe hozzuk a mi kutyánk kölkeit.......és ez megy minden szinten......

104422 2011.01.20. 09:44:16

Engedtessék meg, hogy valamelyest megvédjem a pályáztatást. Én magam az alkalmazott kutatásokkal kapcsolatos pályázatokat ismerem jobban. ENnek a lényege, hogy "piac közeli", ellentétben az alapkutatásokkal. Az alapkutatás az, amikor a majmok között felmerül, hogy kevés a banán a fán. Ezen indíttatásból néhánymajom elkezd töprengeni, milyen megoldás kínálkozhat arra, hogy ezen a súlyos problémán segítsenek. Egész nap ezen törik a fejüket, és a társaik, mert az ő érdekükben gondolkodnak, hoznak nekik banánt. Aztán egyszer csaj valamelyik felkiált: "Heuréka". Megvan a megoldás, le kellene költözni a fákról a földre! Sok majom törte a fejét, és egy volt, aki megtalált egy elméletben lehetséges megoldást. Előre nem lehetett tudni, hogy a gondolkodó majmok közül ki mit fog kitalálni, de érdemes volt őket etetni. Az alkalmazott kutatás az, amikor már valami konkrét elméleti eredményt próbálnak meg hasznosítani, vagy egy már meglévő hasznosítást tovább korszerűsíteni. Ugye, oké, le kellene menni a földre, de hogyan? Na, akik ezen töprengenek, azok már az alkalmazott kutatást végzik, de nyilván nekik is kell enniük, ők is kapnak banánt. Az egyik azt dondolja, szárnyakat kell növeszteni,és le köll repülni. Kutatása eredménytelen lesz. A másik ejtőernyővel ereszkedne alá, de még nincsenek varrodák, tehát bár az ötlet jó, a megvalósítás feltételei még nem biztosítottak, ez is kudarc. A harmadik azt javasolja, másszanak le... Ez lesz a befutó, 3 finanszírozott kutatásból egy eredménnyel zárul, remek arány. Lemástnak, de újabb problémákkal szembesülnek, jön a medve meg a farkas, és megzabálja őket, védtelenek az időjárás viszontagságaival szemben, át kell szervezniük az életüket. Na erre megint töprengeni kezdenek a kutatómajmok, ötletelnek, és valaki kitaláljam hogy kunyhókat kellene csinálni, a vadakat meg tűzzel elriasztani. Komolyra fordítva: a kutatás olyan tevékenység, aminek nem garantált az üzleti sikere, viszont sokba kerül, profitorientált vállalkozások nem tudják ezeket finanszírozni. Ha a kutatás célja - legyen szó alap- vagy alkalmazott kutatásról, valamilyen össztársadalmi érdek, ami 5, 10 100 vagay 1000 éven belül hasznosulhat, akkor azt bizony a társadalomnak kell megelőlegeznie. És ahogy a megvető is több magot vet, mint amennyi a terméshez szükséges, hátha nem kel ki mind, ha meg igen, akkor legyfeljebb egyeli, hát a kutatásokkal is így van. Az alkalmazott kutatásoknál az állam vagy a finanszírozó sok esetben kiköti, hogy ha az hasznosul, és abból üzleti haszon realizálódik, akkor abból részesüljön a finanszírozó is. Ezt visszatérítésnek, visszafizetésnek nevezik, a támogatás bizonyos százalékát, esetleg a haszon bizonyos százalékát, meghatározott ideig a pályáztatónak kell juttatni, ebből aztán újabb projektek finanszírozhatók. Mondjuk környezetkínélő mostorok fejlesztése egyetlen cégnek sem elemi érdeke, ebbe milliárdokat beleölni úgy, hogy esetleg nem jó irányba haladnak - hát ezt senki nem reszkírozza meg. Az állam vagy vmilyen alap igen. Hasonló ez, mint a biztosítás, ahol ugye kockázati közösség van. Más kérdés, hogy vissza lehet ezzel élni, meg lehet csapolni ezeket a forrásokat. Ugyanakkor egy ország innovativitását az jellemzi, nemzeti jövedelmének hány százalékát fordítja, fogatja vissza kutatásokra. Mondanomsem kell, öléggé hátul kullogunk. B.et

14055 2011.01.20. 09:46:22

Bocsánat Virág elvtárs, kis kiegészítés: a tervgazdaság az sokkal jobb volt, ottan mindenkinek dolgozni kellett, és mint a neve is mutatja, tervezett rendszer volt,.. itten meg egyesek dolgoznak, amit tudnak, összevissza-keresztbe-kasul, gyakran feleslegesen -ezt hívják versenynek, mások meg elosztják maguk közt a munkát végzők munkájának az eredményét, és ezt pályázatnak hívják :)

104422 2011.01.20. 09:47:00

Még egyszer hangsúlyozom, ez akárkivel előfordulhatna. A kutatási projektek vezetői idejük zömét nem kutatással, hanem a források biztosításával töltik. Ehhez lobbizniuk kell, politikusoknak, pénzalapok vezetőinek a támogatását kell megszerezniük. Adott esetben meg kell küzdeniük olyan vetélytársakkal, akiknek "politikai" hátszele van. Ilyenek mama pályázati rendszerek magyarországon, Orbán, amikor ezt (és nem az országot) egy disznóólhoz hasonlította, nem tévedett. Arról viszont mélyen hallgatott, hogy a hajdani OMFB-t éppen azért kebelezte be 2000-ben az Oktatási Minisztérium, hogy a KMÜFA milliárdjai felett megszerezze a rendelkezési jogot, amit addig egy, még Pungor Ernő idején felállított, zömmel szakemberekből, tudományos kutatókból álló tanács gyakorolt. Ha úgy tetszik, az egyik első malacot ő engedte be abba az ólba. Visszatérve Hellerre, feltételezem, hogy számos hozzá hasonló helyzetben lévő kutató kényszerül ilyen és hasonló kompromisszumokra, és az méltatlan, ha az ostor rajtuk csattan. Ugyanakkor nyilván nekik is tudniuk kell ezekről, másként miért jutna valakinek eszébe ókori filozófiai témával kandidálni egy innovációs pályázaton... Nem hasonlítanám ezt Zuschlaghoz, mert bára Zuschlag ügy a pártfinanszírozás ellentmondásaira hívja fel a figyelmet, de a pártjainkra nagyságrendekkel több pénzt költünk, mint kutatásokra, másrészt itt ezek a pénzek - ebben biztos vagyok - valóban arra lettek elköltve, amire szerződtek, kiadványok, tanulnányok születtek, könyveket vettek stb. Nem pedig pártrendezvényeket, kampányokat finanszíroztak belőlük, mint a Zuschlag féle soha meg nem valósult fiktív rendezvényekre felvett pénzekből. Amúgy Zuschlag csak a jéghegy csúcsa, a terembe nem lehetne beférni, ha mindenki a vádlottak padjára kerülne, aki akár abban az ügyben, akár más hasonlóban besározódott. Az már persze ismét poltika, hogy a 7 filozófiai tárgyú ügy került elő - ezek együtt csak 450 millió forintot kaptak, ha a genteman's agreement teljesült, akkor még 550 millát kellett szétosztani hasonló, OTKA kategóriájú pályázatra. És az se véletlen, hogy pont Hellert kezdték ki, ő egy volt a 7 munkacsoportból, aki pályázott és nyert. A többieknek még a nevét s etudjuk. Heller a balliberális oldalhoz kötődik, soha nem tagadta ezt a pártszimpátiáját, kötődését, nyilván nagyobbat csattan egy ilyen ügy, ha "Heller és társai" címmel hozzák nyilvánosságra, mintha XY pártsemleges kutató neve kerülne a címlapokra. B.et.

104422 2011.01.20. 09:50:20

Zsuzsa, a 9-re ajánlom figyelmedbe a 8-at, a tevgazdaságban is voltak kutatások, ott nem pályázatok voltak, hanem a párt döntötte el, mit támogat és mit nem. A tevgazdaságban is voltak, akik semmit se dolgoztak, példának okáért a tekintélyes méretű pártapparátus. Annál szebb meg nincs, amikor megtervezzük, hogy elvtársak ,öt év alatt megduplázzuk az acéltermelést. Kersetetik Pióker Ignác és Sztahanov elvtásak mai utódai... B.et

34417 2011.01.20. 10:22:47

most meg vannak pályázatok, amik testre szabva kerülnek kiírásra. a második meg perelhet. és?

34417 2011.01.20. 10:25:15

ja, és önkormányzati szinten, amióta léteznek, a kiírások győztese mindig az, aki több pénzt ajánl fel "visszacsurgatásra". nem igazán értem a felháborodást. hacsak nem most jött el az ideje, hogy elkezdjék megfingatni a (másképpen) gondolkodókat.

14055 2011.01.20. 10:29:25

Bástya elvtárs, eddig is voltak, és eztán is lesznek eredmények :) Nem állítom, hogy az átkosban minden jó volt, de hogy ami jó volt azt is sikerült kidobni, abban biztos vagyok, Pl a pártokat kellett volna kidobni és az okostojás semmihez sem értő mindentudó politikusokat :) olyan szép világ lenne, ahol a mérnökök döntenék el, hogy hova építünk hidat, és milyet, és építünk-e metrót, és hova és milyet, az orvosok meg eldöntenék, hogy hány kórházi ágy kell és milyen technika meg ilyenek.. Fegyvert meg nem gyártanánk, és nem is pályáznánk, hidd el, jutna mindenre elég anyag :)

104422 2011.01.20. 11:46:39

Kedves Rasid! Egy szabálytalanság, egy bűncselekmény, egy sikkasztás, egy gyilkosság tényén mennyit változtat az, hogy más is elkövette? Ez mentség? Kezdetektől arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy az nem érv egy disznóság leplezésére, hogy a "másik is". Ha a kertből kilépve kutyaszarba lépek a járdán,marhára nem érdekel, hogy annak a szomszédnak a kutyája szart oda, akivel jóban vagyok, vagy azé, akivel fasírtban. A cipőm gusztustalan büdös trurtymúval lesz teli, nekem meg okádhatnékom lesz, amíg le- és elpucolom. És szólok a szomszédnak, hogy szedje fel a kutyája piszkát. Hogy ezt sokan hogy nem képesek megérteni, azt nem tudom... Most erről a disznóságról volt szó, amit egyesek azért vettek védelmükben, mert a mi kutyánk kölykét bántották. Ebben az országban akkor és csak akkor lehet a megtisztulás érdekében létni, ha nemre, bőrszínre, vallásra, szexuális orientációra, mi több, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül mindig és mindenki egyenlő elbírálásban részesül. Ha meg hibászott, netán csalt, bűncselekményt követett el, akkor ennek megfelelően ugyanabban a büntetésben részesül. B.et

104422 2011.01.20. 11:47:56

wesz, a PSZÁF-nak semmi köze se a pályázati rendszerekhez, se a költségvetéshez. Talán ÁSZ-re gondoltál, nem? B.et

45691 2011.01.20. 19:14:54

Hát ja. Ha még hozzátesszük, hogy Budai elszámoltató biztos úr a kádári rendszer katonai ügyésze volt anno, jó kollegája annak a főügyésznek, aki Polt úr előtt vitte az ügyészséget ( és milyen aranyos volt,amikor a biztos úr a volt főügyész urat támadta Gyurcsány ügyében, jaj, az szép volt...), akkor nyugodtan kimondhatjuk,hogy minden rendben. Panaszra semmi ok, minden szakavatott kezekben van, pontosabban maradt most is.
süti beállítások módosítása