Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Blogolok - 10 millió Ft

2010. november 30. - Harun al Rasid

Most aztán felköthetem a gatyámat - ha lenne nekem olyanom!

A tömegtájékoztatás forradalmáraként robban be a köztudatba a blogírás fogalma. Mára odáig fejlődött, hogy aki képes értelmes gondolatokat egymás mellé rakosgatni, az valamely szolgáltatónál létesített egy saját felültetet, ahol kedvére ütögetheti billentyűzetét. Napjainkban sorra születnek jobbnál jobb blogoldalak, ahol mindenféle szaktudás és médiaismeret nélkül bárki elkészítheti saját észrevételét, véleményét. Ez a mi közösségünk: a mi világunk, és nem engedhetjük, hogy ez a kinyilatkoztatási forma a kormány újabb játékszerévé váljon!

A szólásszabadság igénye évszázadok óta végigkíséri az emberiséget. A vélemény szent szövetsége mindig is harcot vívott az őket eltiporni vágyó hatalmak ellen, hol fegyveres, hol békés eszközökkel védve népének érdekeit, és nem törődve annak következményeivel. A múltban számtalan bizonyítékot találhatunk arra, hogy mit tesz e szövetség, ha egy felső hatalmi réteg bekorlátozza alapvető jogait: a múlt mindenféleképpen óvatosságra intené!A jelenkor demokráciájának hazai formája( ha létezik még ilyen egyáltalán) már így is ezer sebből csörgedezik, és félő, hogy a kormány táskájából előhúzott újabb intézkedési csomag visszafordíthatatlan károkat okoz eme véleményszabadság gépezetében. A magyar nép bár feledékeny kissé, de azt semmiképpen nem nézné jó szemmel, hogy minden csapból ugyan az a maszlag csordogáljon, és közben esélye sincs ennek megváltoztatására. A kormány pontosan erre készül, hogy irányítása alá vonja az összes tömegtájékoztatásra szakosodott médiumot - beleértve az egyéni véleményeknek is teret adó blogfelületeket, hogy aztán megnyitva a Fideszcsapot mindenki ugyan azon tájékoztatáson csámcsoghasson.

A mindenkori magyar kormány(legyen az jobb vagy baloldali) nem engedheti meg magának, hogy megállítsa a szabad vélemény áramlását, ha annak tartalma megfelel a törvényben megfogalmazott feltételeknek. Ezek a törvények bár hagynak némi kiskaput a szabályok enyhítésére, de semmiképpen sem engedik meg, hogy bárki személyiségi jogokat sértsen, vagy olyan tartalmakat töltsön fel a világhálóra, melyek önkényuralmi vagy rasszista eszméket hirdetnek. Az ilyen írások eddig is moderálásra  kerültek, és az előző médiatanács is mindent megtett azért, hogy ezek a tartalmak ne kerülhessenek az objektív tájékoztatásra éhes internetes olvasótábor elé. A frissiben napvilágot látott elképzelések szerint a nemrég megalakult, és cseppet sem független "médiahivatalnak" az lesz a legújabb feladata, hogy a törvény adta lehetőségeken belül(ki, hogy értelmezi)szigorúbban ellenőrizze ezeket a blogoldalakat, megadva annak lehetőségét, hogy azokat saját ízlésére formálhassa.

A javaslat egyre több aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy az abszolút Fidesz többségben lévő "médiahivatal" hogyan lesz képes elfogultság nélkül értelmezni a most hatályban lévő, vagy éppen megalkotni kívánt törvényeket, és miért kell folyamatos félelemben tartani azokat a blogírokat, akik nem értenek egyet a kormány javaslataival. Egy valamirevaló blogíró semmiképpen sem kötelezi el magát egyik párt akaratának sem, inkább önálló véleményét fogalmazza meg, így tolmácsolva az egyszerű ember igényeit. Ez a nagyszerű a blogírásban, hogy általa közvetítésre kerülnek az emberi szükségletek, amiket nem elnyomni, hanem meghallgatni, egy bölcs kormánynak megfontolnia kellene.

Egy rosszul megfogalmazott írás akár 10 millió forintot is érhet, amit a pártkasszába kell kicsengetni. A rendszer eddig sem volt tökéletes, de egy ilyen javaslat végképp elnémíthatja e tökéletlen politika bírálóit, és elvész annak lehetősége, hogy tisztán láthassuk országunk jövőképét.

Hiria Morales, Budapest

2010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása