Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Drága uniós barátaim!

2010. november 10. - Harun al Rasid

csakazértis elnöki beszély

csakazértis elnöki beszély

"Drága uniós barátaim!

Önök nyilván nem érthetik, mi zajlik Magyarországon, hogy most ekkora azarcom. Nos, megpróbálom röviden vázolni. A parlamentben azt csinálunk, amit akarunk. Az alkotmánybíróságnak annyi. Jelenlegi államfőnk, aki a kommunista rezsim idején az elnyomott hoteligazgatók keserű kenyerét ette,  a törvényhozás motorja. A számvevőszék és a közmédia a miénk. Az ellenzék egy fos. Most akkor mi a gond? Hm, Herman?

Nagy nap ez a mai, tisztelt hölgyeim és uraim, drága uniós barátaim, mától egy érdekes fél éven át Magyarország elnökli önöket, Magyarországot pedig nem más, mint annak miniszterelnöke, mármint én jelenítem meg, mindig is szerettem vakufényben, kamerák kereszttüzében bevonulni győztes pozíciókba, szólítsanak mostantól csak nyugodtan elnök úrnak, és ha bejövök, fel kell állni. Van Rompuy úr, lesz szíves.

Magyarország uniós elnöksége azért jöhetett létre, mert az európai emberek kétharmada ezt nyilvánította ki. Ezt akarta. Azt akarták, hogy a sikeres magyar példa nyomán európai szinten is szakítsunk az elmúlt évek gyakorlatával, és egy új rendszert, az Európai Együttműködés Rendszerét hozzuk létre, nagyjából éppúgy, ahogy mi odahaza május óta kormányzunk. Vagy talán még annál is jobban. A vártnál izgalmasabb idők jönnek. Önök nyilván nem érthetik, mi zajlik Magyarországon, hogy most ekkora az arcom. Nos, megpróbálom röviden vázolni, de előbb itt kérném meg Barroso elnök urat, hogy ne fészkelődjön, és húzza ki magát. Kéz a pad felett. Köszönöm.

Nos, fel kellett tűrnünk az ingünk ujját, fel is gyűrtük, és azonnal hozzáfogtunk a munkához. Magyarországon az emberek kétharmada azt akarta, hogy mivel az eddigi demokratikus intézmények szarul működtek, ezért mostantól vagy működjenek még szarabbul, vagy iktassuk ki őket teljesen. Szeretném hangsúlyozni, hogy mi mindkét megoldás iránt teljesen nyitottak vagyunk. Talán még emlékeznek rá, hogy az Európai Unió négy úgynevezett szabadságra épül: az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlására, valamint a személyek szabad mozgására. Nos, biztosítom önöket arról, hogy mi mind a négyre egyenlő arányban, nagy ívben teszünk. Az emberek többsége ugyanis erre hatalmazott fel minket, nem másra. Különadóval sújtjuk a bankokat, mert a spekulációs finánctőke extraprofit- milliárdokat vett ki az emberek zsebéből, miután államilag megsegítettük őket a válság idején. Ja, nem segítettük meg őket. Mindegy, az extraprofit lenyúlására nekünk van monopóliumunk, a bizsutolvajokat meg napokra elzárjuk. Angela drága, kérem ne most menjen ki a teremből. Barroso, egyenesen ül. Köszönöm.

Felfüggesztettük a szabad patikaalapítást. Különadókkal sújtjuk az áruházláncokat, mert csak kizsigerelik a magyar munkaerőt, a beszállítókat, és kihasználják azt, hogy az egyszerű magyar ember néha - vasárnap is - vásárolni akar, holott azt megtehetné a mi klienseinknél is, a lelkes, de borzalmas CBA-ban mondjuk. Ők ugyan vasárnap zárva vannak, de nem baj, legalább magyar nézi le a magyart, nem valami külföldi multi. Tőke szabad áramlása? Az energiaszektor- és a telekom-különadó majd jól helyzetbe hozza a hazai kis- és középvállalkozókat, gondolom, vagy legalább a kis- és középtehetségű állami bürokratákat, fellendül a galambposta ipar is. Angela drága, ugye maradnak a német cégek?

A magyar és az európai emberek arra is külön felhatalmaztak minket, hogy a privátnak mondott félállami nyugdíjkasszákra rátegyük a Nemzeti Együttműködés Mancsát, mert a múlt egy olyan vonat, ami már elment, de a jövőt még egész generációktól elvehetjük.

Ami meg a magyar termőföldet illeti: Magyarországon külföldi spekulánsok nem fognak termőföldet vásárolni, akkor sem, ha Brüsszel így vagy éppen úgy dönt, mert ez a mi hatáskörünk. Milyen jól jön, hogy most Brüsszel is mi vagyunk. Személyek szabad mozgása? Hát, mostantól indoklás nélkül bárkit szabadon mozgásba lendíthetünk. Herman Van Rompuy úrnak például külön megköszönjük eddigi munkáját, nem mintha bármire is emlékeznénk belőle. Az uniónak ezentúl egy elnöke van, a mindenkori soros elnök, legalábbis fél évig most ez így lesz.

Aztán itt van még közös európai értékrendünk alapja, a demokrácia és a pluralizmus. Nemzeti ügy a demokratikus normák helyreállítása, amit az egyszerűség kedvéért a jogállam helyreállításának is szoktak mondani a közbeszédben. Elmondom, mi Magyarországon hogy állítottuk helyre a demokratikus normákat: demokrácia ugye a népfelség elve, a nép dönt, és ha a nép jól dönt, tehát mellettünk, akkor a többi csak felesleges frincfranc. Szerintem, és mostantól ugye Európa szerint is. Nincs olyan, amire ne lenne felhatalmazásunk. Nagyon fontos, hogy ne bizonytalanodjunk el a nehéz pillanatokban. Fék és ellensúly? A Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen? Amit az emberek akartak? Ez a muhaha minősített esete. Emlékeznek arra a pártértekezletre, amire én hivatkoztam, és amiért most engem azért csúfolnak, hogy hát nem lehet a platformszabadság? Pluralizmus? A parlamentben azt csinálunk, amit akarunk. Az alkotmánybíróságnak annyi. Jelenlegi államfőnk, aki a kommunista rezsim idején az elnyomott hoteligazgatók keserű kenyerét ette, a törvényhozás motorja. A számvevőszék és a közmédia a miénk. Az ellenzék egy fos. Most akkor mi a gond? Hm, Herman?

Magyarország már ma is más, mint ahogyan az országot fél éve ránk hagyták, és én biztosítom önöket, hogy fél év múlva Európa arca is más lesz, mint a mai. Rajtunk legalábbis nem fog múlni. Európai szinten halovány rózsaszínű gőzünk sincs arról, mit csináljunk fél évig, de az biztos, hogy itt sincs különösebb szükségünk fékekre és ellensúlyokra, az Európai Bírósággal kapcsolatban például több kreatív tervünk is van. Vagy összevonjuk a cuccost egy másik sóhivatallal, mondjuk az ENSZ-szel, vagy beküldjük ide is a Stumpfot, oszt utána elvonunk tőle minden jogkört és kiiktatjuk. Nem a Stumpfot, a bíróságot. Egyébként meg az Európai Parlamentben is kicsit sok a frakció, nem? Hamarosan európai konzultációs fórumokat hirdetünk meg, amelyeket végül általában nem tartunk meg, ellenben hetente fogunk belepiszkálni a Lisszaboni Szerződésbe. Belerakjuk végre Istent, a spekuláció tilalmát meg a Szent Korona-tant - miért, árthat Európának? Nem árthat. A doksi új neve egyébként Lisszaboni Együttműködési Nyilatkozat lesz, és majd mindenkit megkérünk, hogy színesben printeljék ki, és 50x70 cm méretben akasszák ki az összes európai közhivatalban, rögtön az én portrém mellé.

Legfontosabb uniós elnökségi feladatunk azonban a gazdasági stabilitás megteremtése, erre is számos jó ötletünk van. Például államosítunk, amit csak tudunk. Meghirdetjük az Európai Gazdasági Szabadságharcot valakik ellen, amit majd kitalálunk, részben ugye nemrég ezt mi önök ellen vívtuk, de most, hogy az önök élére álltam, marad az IMF, nyilván. Itt hívnám fel a speku… vállalkozó kedvű pénzügyi szakértők figyelmét a magyar elnökség új szolgáltatására: az euró árfolyamát politikusi nyilatkozatainkkal bármikor elmozdítjuk a kívánt irányba, Kósa, Szijjártó és Varga kollégák várják megbízásaikat, csak egyeztessenek velük időpontot. Barroso elnök úr, hogyan ül? José! Manuel!

Nos, tisztelt hölgyeim és uraim, nem is olyan régen még, miután az IMF-et és az EU-t kirúgtuk, Olli Rehn úr, az unió gazdasági és pénzügyi biztosa azt mondta, "a növekvő költségvetési hiány kezelése kemény döntéseket kíván jövőre, különösen a kiadási oldalon". Ez így van. Mi most azt javasoljuk, hogy az unió kiadásainak csökkentése végett ne költsünk többet Rehn úrra és posztjára. Hogyan várhatok én el bármely intézmény élén álló embertől jobb munkát, ha az elmúlt években szétment a keze alatt az, amit rábíztak. Ja, meg itt van még a roma integráció problémája, e téren Sarkozy elnök úr segítségét kérném, hogy melyik légitársasággal dolgoztassunk.

Nekünk magyaroknak jó esélyünk van arra, hogy mi tudjuk a legkorábban és a leggyorsabban eltakarítani a bukott korszak romjait, és lerakni egy új, a valóság tiszteletén nyugvó rendszer alapjait. Európában annyi fog mostantól változni, hogy minimum fél évig mi mondjuk meg, mi számít valóságnak. Értsék meg, vége annak a világnak, hogy kívülről mondták meg, mit szeretnénk csinálni. Most egy kicsit mi jövünk. Nagy megtiszteltetés az önök számára, hogy meghallgathattak. Köszönöm a figyelmet."

A kurzivált szövegrészek szó szerinti Orbán Viktor-, Schmitt Pál-, Kósa Lajos- és Kádár János idézetek.

Seres László

Hírszerző

2010. november 09.


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása