Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Volt egy választás Mogyoródon: utóhang

2010. november 07. - Harun al Rasid

az indiánok üveggyöngyöt kaptak

az indiánok üveggyöngyöt kaptak

2010. OKTÓBER 3-ÁN TELEPÜLÉSÜNKÖN MÉG SOHA NEM

LÁTOTT TÖBBSÉGET SZERZETT A FIATAL DEMOKRATÁK

SZÖVETSÉGE. – lelkendezik a főszerkesztő, csacsog, s ragyog. Róla mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy semleges lenne, pedig nem egy párt, hanem az önkormányzat lapját szerkeszti. Ennél korrektebb, kevésbé zászlólengető magatartás lenne elvárható tőle, de hát ő tudja. Győztek, és? Most jobb?

El lehet azon gondolkodni, hogy hogyan is keletkezett hirtelen-hamar ekkora hátszél olyan jelöltek mögött, akik eddig a FIDESZ közelében se voltak. Miért fontos az, hogy egy párt nyerjen választást egy 6.000 lelkes településen, ahol első sorban helyi és közösségi érdekek mentén kellene munkálkodni? Nem látom sem az országos, sem a helyi FIDESZ (na, majd pont az a 30 ember fogja felvirágoztatni Mogyoródot) célkitűzéseiben, hogy olcsóbb lesz Mogyoródon a kenyér, és a fájós lábú Mari néninek nem három kilométert kell gyalogolni a farhátért.

El lehet azon is gondolkodni, hogy ugyan, milyen képviselői programokra is szavazott a jónép – már, ha egyáltalán elolvasta azokat. Mert szerintem nem a szerint szavazott, hanem inkább: te Sanyi bácsi, most mond meg, kire is kell szavazni? Meg: a sógor mindig tudta, hova húzzuk az ikszet, hát most is oda fogjuk! Aztán: ennek a Pista gyereknek olyan szimpatikus a feje, hát ikszeljük be! Persze, „csak a FIDESZ”, szólt a szlogen, nem vitás. Ennek szellemében kampányoltak teljes semmit mondással jelöltjei. Na, ezért mondom, hogy a választók messze nem a programok szerint szavaztak. Azok, ugyanis, nem voltak. A nép egyszerű gyermeke talán a csapadékelvezetésre szavazott? Netán a szilárd útburkolatra? Esetleg járdára, vagy közvilágításra? Vagy a településen belüli falubuszra? Elárulhatom: nem. Semmi ilyen nem szerepelt a FIDESZ támogatottjainak kampányában. Szerepelt viszont golyóstoll, kulcstartó, fali áldás és levélnehezék. Mondjuk, még az amerikai indiánokat is többért vették meg: ők legalább üveggyöngyöt, színes takarót, kést, baltát és tüzes vizet kaptak. Érzékelhetően csak a független jelölteknek voltak konkrét elképzelései arról, hogy mit szeretnének.

Játszunk egy kicsit a számokkal: a FIDESZ győzedelmes hadára összesen 6.163 szavazat érkezett, a független indulókéra 8.621! Hoppá! Ez azért elgondolkodtató. Nem kérdés, hogy itt a pénz és az országos agymosás játszott szerepet, mivel egyedül a FIDESZ-nek volt annyi pénze, hogy elárassza plakátfejekkel a települést. Szerette itt Mogyoródot Erzsi néni, Laci bácsi, Gábor, meg Reni és a többiek, annyira, hogy nagy szeretetükben felül is ragasztották az itt-ott tétován feltűnő független jelöltek bemutatkozását! Érdekes módon, a Jobbik jelöltje esetében tartózkodtak ettől az érzelem nyilvánítástól J. Megkérdeztem a buszmegállóban egy frissen kiragasztott Erzsi néni előtt – mely plakát nem véletlenül az én bemutatkozásomat fedte le - bámészkodó gyereket, hogy ismeri-e a nénit? Ismeri hát, volt a válasz. És hol lakik? Hát, Fóton! No comment.

A számok másról is beszélnek: a független jelöltek esetében a kevesebb több lett volna. Nem volt egy összetartó erő, szervezés, idea, ami mögé oda állhattak volna a szavazók, adott esetben 4-5 jelöltre összpontosítva. 21 jelölt eleve esélytelenné tette a valódi megmérettetést. Elaprózódtak az erőforrások, mi több, egymás elől is vittek el szavazatokat.  Nem véletlen, hogy a középmezőny közel egyforma szavazatszámmal rendelkezett.

Most itt a nagy lehetőség, merhetünk nagyot álmodni! Csak a FIDESZ, természetesen. Csakhogy, minden álom pénzbe fog kerülni, mégpedig sokba, és remélem, senki nem olyan naiv, hogy azt hiszi, nagy álmainkhoz a FIDESZ-től majd pénzt fogunk kapni! Merhetünk álmodni egészségházról, óvodáról, ravatalozótól, kultúrházról, de kérdem én: miből? De, mondjuk, a szemétszállítás magánberuházással megoldható, a közellátás javítása a külterületeken úgyszintén, akár mobil kereskedelmi egységekkel (bár egy hasonló kezdeményezést Szentjakabon az emberi butaság és irigység egyszer már elmeszelt), csak toleránsabb engedélyezési eljárás kellene, de még a helybeli tömegközlekedés is! Az utak állapotának javítása ugyanott lakossági/tulajdonosi hozzájárulással megtámogatva megkönnyítené az önkormányzat dolgát, de attól tartok, minden egyéb, nagyra törő álom csak hitelből valósítható meg, abból pedig terhel minket - konkrétan 1,8 mrd HUF - éppen elég.

Egy szó még a közutakhoz: azt sem tartom isten ellen való véteknek, ha az önkormányzat útfenntartási hozzájárulás címén egy elviselhető adót vet ki – megteheti, vannak döntéshozói, nem igaz? – mert legalább véget érnének az ilyen-olyan kertbarát körök koldulásai, az összetarhált pénzek teljesen hatástalan – kútba a vizet - felhasználásai, a tulajdonosok „ én csak a hétvégén járok ki, meg én nem erre járok” sunyi kifogásai!

Egyet értek a polgármesterrel: bőven van mit tenni. Csak nem minden áron. A savanyú a szőlő c. dumát meg hagyjuk. Nem eszem szőlőt. Puffaszt.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása