Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

In memoriam: őszödi beszéd

2010. szeptember 17. - Harun al Rasid

Nevezetes dátum a mai. Egy olyan évfordulóhoz értünk, amely már történelem, és amely a magyar emberekből a rendszerváltás egyik, talán még ma is legnagyobb ellentmondását és tüntetését váltotta ki. Emlékezzünk. Ma van Gyurcsány Ferenc 2006. májusában a balatonőszödi kormányüdülőben elmondott, és azóta már méltán elhíresült „őszödi beszédének” és annak kiszivárogtatásának negyedik évfordulója. És, mert a szittya hagyományokhoz híven a húst a nyereg alatt folyamatosan puhán kell tartani, a magukat egy bizonyos politikai körhöz tartozó és nevesíthető szervezők, ebből az alkalomból ismét demonstrációra hívják a tisztelt nagyérdeműt. Az őszödi beszéd kiszivárgásának negyedik évfordulójának tiszteletére, mintegy felélesztve az egykori tüntetésük szellemét, amit akkor sikeresen kieresztettek a palackból, a Fidelitas ma az MSZP székháza előtt tüntetett. Holnap viszont már a szervezők és a civilek, mint azt anno négy éve is tették, a Kossuth térről a Szabadság térre vonulnának.

Hogy ki szivárogtatta ki a hangfelvételt, és miért, azt a mai napig homály fedi. E tárgykörben viszont alaposan megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy valamiféle bosszúról lehetett szó. Annyit tudunk, hogy a hangfelvételeket egy külsős cég készítette, és az anyagot a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) munkatársai kezelték, akik közül emiatt viszont senkit sem bocsátottak el.

Ám az azóta elhíresült beszéd, napjainkra már egyfajta szállóigévé vált. Üzenete pedig sokak előtt a következő: MSZP= Gyurcsány Ferenc és az őszödi hazugság. A jelen kormányunk és annak szélsőjobboldali ellenzéke, a népszerűségük megerősödése és térnyerése éppen e manipulált beszédnek volt köszönhető. Mint az ismeretes, a beszéd másnapján, azaz szeptember 18-án az előtte önjelölt hordószónok-politikusok által alaposan felheccelt tüntetők ugyanis szó szerint megostromolták a Magyar Televízió akkori Szabadság téri székházát. Polgárháborús és lincshangulat alakult ki, és a rendőrség a nem várt eseményre teljes mértékben felkészületlen volt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ott és akkor csak rendőrök sérültek meg, és nem történt haláleset. Az azt követő okt. 23-i tüntetésben, ami szerintem szintén a manipulált őszödi beszéd számlájára írandó, viszont már számos civil tüntető, illetve az oszlatásokban résztvevő rendőr sérült meg. A történet happy-endje pedig az, hogy a civil „áldozatokat” a felbujtóik mára már anyagilag kárpótolták. De úgy tűnik, az érintettek az eseményekből mégsem okultak, és nem is tanultak semmit. Ők, valamint a szimpatizánsaik ugyanis a mai napig utalnak az őszödi beszéd egyes, a teljes szövegkörnyezetből kiragadott, és így a beszéd lényegét tekintve a média által tudatosan manipulált és emiatt torz értelmet kapott mondataira, miszerint: -…"nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz".

Mert tény, hogy bár ezek a mondatok valóban elhangzottak őszödön, Gyurcsány Ferenc ennek ellenére viszont mégsem a hazugságokkal dicsekedett. Arról beszélt, az volt a beszédének valós üzenete, hogy eljött az idő, amikor is őszintén szint kell vallani a népnek, szembesíteni őket az elodázhatatlan valósággal, miszerint az eddigi út tovább már nem járható, hanem sajnos fájdalmas reformok bevezetésére lesz szükség.

És, mert ne feledjük az örök igazságot, hogy az ember jó és rossz irányban is egyaránt manipulálható, azon se csodálkozzunk, hogy az őszödi beszéd vége az lett, hogy hazudtunk. Győzni, és csatát nyerni szeretnél? Nosza, a sikerhez nem kell semmi más, csak bátran gyalázkodni, hazaárulózni, ráfogni valakire és hangoztatni róla, hogy hazudott. Ez a Fidesz, és a politikai ellenlábasaik jól bevált receptje. Csupán egy kicsit ki kell fényesíteni, és akik nem látnak át a szitán, azoknak a hamisgyöngy máris jobban csillog, mint az igazi!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása