Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Azt a preambulumát!

2010. július 08. - Harun al Rasid

Aki nem tud arabusul...

Aki nem tud arabusul...

Előre bocsájtom, ismét idegen tollakkal ékeskedem. De igen csinos tollakkal!

"Hideg verejtékben fürödve ébredtem. Egész éjjel hánykolódva aludtam. Az esti híradókban ugyanis azt hallottam, Orbán Viktor mondta, hogy nincs még a készülő új alkotmánynak preambuluma. Szentséges Szűz! Mi lesz most? Ugyanis, ha lenne, akkor azt lógatták volna ki a közintézményekben, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata helyett. De hát nincs nekije. Mármint preambuluma, sajnálkozott a Bölcs Vezér.

- No, de sebaj! Tavaszra lesz! – nyugtatott meg minden, a preambulum hiánya miatt pánikrohamot kapott aggódót, a Nemzet Vezetője. Micsoda szerencse! Akkorra tehát már lógni fog! Mármint a preambulum.


Igaz, hogy királyi vérű eleink, – a mi Vezérünk pedig hajaz rá, hogy leszármazottai is azok lehessenek – valamint egyházi méltóságaink, latinul beszéltek anno, de talán nem lett volna szentségtörés, ha Orbán magyarul szánakozik. Akkor népünk egyszerű – nem latinos műveltségű – kevésbé iskolázott tagjai is megértették volna, hogy miről beszél. Hogy már csak néhány hónapig kell a gusztusos kivitelű, színes, méltó helyre akasztott tacepaókat, nemzetünk együttműködésének szigorú szabályait rögzítő nyilatkozatot olvasgatniuk. Ám ez sem lesz elvesztegetett idő. Okul, tanul a nép. Legalább is, az olvasni tudók. Megtanulják, hogy mi is az a preambulum.

Tehát rövidesen az új – nem a sztálinista, az orbánista – alkotmány preambuluma függ majd a nyilatkozatok helyén mindenütt, ahol a nép jár, ügyet intéz, s dolgozik. Úgy kell a "népnek", úgyis mindig arra hivatkoznak, hogy az választók grandiózus felhatalmazása miatt cselekszik mindezt.

Később az egész alkotmányt kifüggeszthetik majd! Festésre, tapétázásra nem kell majd költeni a közintézményekben. Karcsúsodik az állam! Ahogy most mennek a gazdasági ügyek, addigra a nép is valószínűleg.

Elképzeltem Mari nénit, valamelyik elsodort faluban, amint az árvíztől elöntött kertjében, összedőlt házának romjai mellett, nem törődve egy élet munkájának pusztulásával, s a beígért, de addig meg nem érkezett állami- és önkormányzati segítséggel sem, fittyet hányva az útközben eltűnt adományokra is, azon siránkozik, hogy nincs preambulum.


Ezen agyalnak az indoklás nélkül elzavart közszolgák, a leváltott szakemberek, miközben pártkatona utódaik hümmögve csóválják fejüket a preambulum hiánya miatt. Emiatt aggódnak a nép egyszerű gyermekei, kiket már egy kisebb súlyú szabálysértés miatt is az elzárás fenyeget, no, meg a pártatlan sajtómunkások is, kik éppen a leendő cenzorokat várhatják szerkesztőségeikben. Ugyanígy tesznek a rövidesen meghurcolandók, kik a parlamenti kétharmadnak nem tetszően cselekedtek a múltban. Bizonyára a minimálbérből jövőre már adózóknak is a legfőbb gondja, hogy nincs még az új alkotmánynak preambuluma. Megnyugodhatnak. Rövidesen lesz. Ahogyan új alkotmánya is lészen hamarosan az országnak.

Emiatt viszont már idegeskedhet mindenki.
Szinte látom, ahogy Orbán felcsúti házában összesereglenek a jogtudós komisszárok. Mert, hogy gazdájuk alkotmányozási kényszerben szenved, s jól tudja, ki új alkotmányt ad egy hazának, az örökre beírja magát annak történelmébe. A helyzet azonban az, hogy ő sajnos már beírta magát a magyar históriába. Egyelőre még nem jóvátehetetlenül.

Addig nincs nagy baj, amíg csak a preambulumot, magyarul a bevezetőt, illetve az előszót alkottatja meg. Tényleg jó lesz festék, meg tapéta helyett."

Eddig az idézett szöveg. Tavasszal jobb helyen tisztasági festést szoktak mívelni. Hát most e helyett lesz preambulum. Az alkotmánnyal meg még elmolyolnak ekkicsit. Ráérnek, nekünk nem hiányzik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása