Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Média háború..

2010. június 19. - Harun al Rasid

 

 

Média háború

 

A parlament a jövő hétfőn dönt a Fidesz médiacsomagjához benyújtott módosító indítványokról, majd a következő héten el is fogadhatják a javaslatcsomagot, így rekordidő – alig három hét alatt – gyökeresen átalakíthatják a hazai sajtóviszonyokat. Kérdéses az RTL Klub és a TV 2 megmaradása.

Totális tartalomszabályozással és -felügyelettel, koncentrált tulajdonosi viszonyokkal „kecsegtet” a Fidesz médiacsomagja: ha elfogadják, a hatalom a jövőben egységesen kezeli majd a tartalomszolgáltatásokat, teljes körű regisztrációs kötelezettséget ír elő számukra, valamint egységes tájékoztatási kötelezettséget ró valamennyi szereplőre, legyen az női magazin, zenés rádióműsor, internetes receptoldal, vagy mondjuk egy rajzfilmcsatorna.

Egy pénteki háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy valamennyi szerkesztett tartalomszolgáltatásra – azaz például az internetes blogokra is –érvényes lesz a helyreigazítást felváltó automatikus válaszadási jog, bár ezeknek a szabályoknak az alkalmazhatóságát a szakértők erősen kétségesnek tartják.

A teljes médiarendszer egységes szabályozása ráadásul még alkotmányellenes is lehet, legalábbis az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet állásfoglalása szerint az Alkotmánybíróság gyakorlata egyértelművé teszi: az egyes médiumok működése arányosan csakis saját jellemzőiknek megfelelően korlátozható.

A javaslat az internetes tartalmakat ráadásul olyan széles körben kívánja a médiaszabályozás hatálya alá vonni, amit sem közösségi jogi, sem alkotmányjogi megfontolások nem támasztanak alá. Ugyanígy, a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettsége is problémás, mivel az Alkotmánybíróság szerint e kötelezettség a kereskedelmi műsorszolgáltatások közül is csak azokra róható, amelyek jelentős véleménybefolyásoló erőre tesznek szert.

A válaszadási jog sem biztos, hogy megállná az alkotmányossági próbát, mivel jelentősen korlátozza a szerkesztési szabadságot, anélkül hogy érdemben bővítené a személyiségi jogok védelmét –véli a Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos vezette Eötvös intézet.

 

Meg várom mi lesz ebből, a korlátozásokkal óvatosan kell bánni, a médiaszabályozás inkább árt mint használ, esetleg egy etikai kódex nem ártana de ennyi elég is, nem kell szabályozni sem az internetes oldalakat, sem a rádiókat sem a tévéket...   majd a néző hallgató eldönti, neki mire van szüksége, ez minden nyugati fejlett országban így van, a tájékoztatásra sem lehet kötelezni senkit, van elég forrás ahonnan tájékozódni lehet...

 

A hatalmak mindíg próbálkoznak a sajtót meg regulázni, vagy büntetnek vagy lefizetnek, szerintem a hatalmak ezzel sosem fogják befogni senki száját, a rossz emberből se csinálnak jót, vagy a jóból rosszat..

 

A hatalomnak semmi keresnivalója a médiában, ha csak meghívót nem kap.....

 

 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása