Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Kérdőív Bábel után

2010. május 10. - Harun al Rasid

Az utóbbi néhány hónap legérdekesebb tapasztalata számomra az, hogy bár azonos szavakat használunk, de mégis nagyon különböző dolgokat értünk alatta, mintha egy modern Bábel toronyban élnénk, és teljesen összezavarodott volna a nyelvünk, szinte nem is értjük egymást.

Egy ilyen nyelvi helyzetben olyanról beszélni, hogy társadalmi párbeszéd, teljesen értelmetlen, hiszen más nyelvet beszélők legfeljebb mutogatni tudnak, de beszélgetni nem.

Feltételezésem beigazolása, vagy cáfolása érdekében arra gondoltam, hogy megneveznék pár fogalmat, és szeretném, ha minél többen vállalkoznának arra, hogy pár szóban definiálják, értelmezik a kérdőívben szereplő szavakat.

  1. baloldal -baloldali
  2. jobboldal-jobboldali
  3. konzervatív
  4. liberális
  5. tőke
  6. profit
  7. munka
  8. pénz
  9. hitel
  10. kapitalizmus
  11. szocializmus
  12. kommunizmus
  13. szabadság
  14. állam
  15. törvény
  16. jog
  17. jogállam
  18. szuverén
  19. alkotmány
  20. politika
  21. politikus

Kezdetnek ennyi. Mindenkit megkérnék, aki vállalkozik ezeknek a szavaknak az értelmezésére, tegye be annak linkjét ez alá a bejegyzés alá kommentként, ahol ez olvasható lesz, hogy össze legyen gyűjtve, és egy se kerülje el a figyelmemet.

Aki e-mailban gondolná elküldeni, azt is örömmel venném.

Várakozásom szerint igen tanulságos gyűjtemény lesz.

Ha valaki úgy gondolná, hogy valami nagyon lényegeset kifelejtettem volna, várom a javaslatot, hogy melyek legyenek még azok a szavak, melyek esetleges eltérő értelmezése gondokat okoz az egymással folytatott gondolatcserében.

Előre is köszönöm mindenkinek az együttműködést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása