Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Napi szösszenet 2012.08.29.

2012. augusztus 29. - Harun al Rasid

...

...

Ja kérem nem ócsó a parlamentarizmus sem

Honanyák és honatyák magukon nem spórolnak, mert ők megérdemlik

Egyik nagy emberünktől származik a mondás (nem nevezem meg, mert ő mostanság átment jófiúba, s jó magyar szokás szerint ilyenkor érinthetetlenekéválnak), mikor felhívták a figyelmét, hogy az általa képviselt álláspont (nem csak nem fedi a tényeket, de) irgalmatlanul sokba kerül és fog még kerülni, vállát megvonva közölte: Ja kérem nem olcsó dolog a demokrácia!

blikk.hu – mostanában kedvenc szokásuk, hogy utánanéznek a számoknak (kár hogy ezt egy bulvár-lap teszi) – értesülése szerint bár a parlamenti „munka” július 12.-e és szeptember 12.-e között szünetel, azaz a képviselők szabin vannak, de semmivel sem kerülnek kevesebbe, mint a legnagyobb dologidőben. Nagyjából félmilliárdba havonta. A dologban az a „legszebb”, hogy a derék politikusaink nemcsak bruttó fizetésüket kapják meg, hanem a pótlékokat és a juttatásokat is, még az – egyébként is meglehetősen sumákos - utazásiköltség-térítést és lakhatási támogatást is. Mindez persze jár a képviselők személyi stábjának is.

Lenyűgöző az összhang az MSZP és a Fidesz (őket kérdezték) között ebben a kérdésben:

„A képviselőik nyáron is megszolgálták fizetésüket; politikusok nyáron járták az országot, kampányoltak, lakossági fórumokat tartottak.”

„A képviselői munka nyáron sem szűnik meg, a választók képviselete egy teljes embert kíván egész évben.”

Anyám az álmok qu… akarom mondani nagyon sokba kerülnek

Remélni szeretném – bár erre a derült optimizmusra épkézláb okot nem látok -, hogy Tarlós és Vitézy kegyurak ugyanannak a pénznek az eltapsolásáról álmodoznak

Az elmúlt hét végén – magam is morgolódtam rajta – híre ment (MTI közlemény), hogy a BKK bő 3 milliárdot kapott agya-ment tervei pátyolgatása céljából: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 3,1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) azzal az indokkal, hogy támogatja a főváros 2014-től indítandó közlekedési fejlesztései terveinek előkészítését.

Most Tarlós is azzal kérkedik, hogy milliárdokat akar elálmodozni, pontosabban idétlen rémálmai ürügyén eltapsolni.

„Közel négymilliárd forintot költ a főváros tervezés előkészítésre, hogy a következő EU-s költségvetési ciklust megalapozott pályázatokkal kezdhessék meg. Ez nem jelent városfejlesztést” – jelentette ki a főváros nagyhatalmú ura hétfő reggeli kinyilatkozásában. Ez a picinyke összeg arra szolgál, hogy „A cél készíteni egy pontos felmérést, mennyire megvalósíthatóak a tervek, majd felállítani egy prioritási sorrendet, melyek ügyében érdemes pályázni EU-s támogatásra.”, amit nemes egyszerűséggel a maga hozzáértésével megvalósíthatósági tanulmánynak nevezett.

Nos a megvalósíthatósági tanulmány, pontosabban feasibility study Kreigsmann meghatározása szerint: „Feasibility studies aim to objectively and rationally uncover the strengths and weaknesses of an existing business or proposed venture, opportunities and threats as presented by the environment, the resources required to carry through, and ultimately the prospects for success.”

Mint látjuk a „minek?” az már egy előbbi mérlegelés kérdése kellene legyen. Miért is mondom ezt? Hát mit is tervezgetnek ezek a mókás fiúkák (azt semmiképp se feledjük, hogy mindketten esküdt ellenségei és megszállott akadályozói a 4-es metrónak!!!) azt nem árulták el, csupán találgatni lehet (persze minden találgató jól ismeri a kedvenc alapvetően értelmetlen gügyűiket), hogy mit takar a „közlekedési projektek közül három egy-egy vonalhoz köthető, a negyedik átfogóbb, a teljes főváros villamos- és trolihálózatának megújítását vizsgálná”. Ehhez jön (vagy benne van ???) az a majd egy milliárd, amit „a földalatti felújításának és meghosszabbításának vizsgálatára” költenének!

Mindezek alapján a Tarlós úr abbéli vélekedése, hogy azt mondja: „A mostani milliárdok elköltésének fizikai valójában látható közvetlen eredménye nem lesz, ám a későbbi sikeres pályázatokhoz szükséges az előkészítés” majdnem igaz. Hogy ezt pénzt nyom nélkül eltapsolják, azt nem kétlem, ahogy azt sem, hogy a  pályázatokat elő kellene készíteni (bár ez sem biztos: az un. fonódó agyrémük is átment!!!), de így együtt barokkos túlzás, főleg tőlük.

A gitt-egyletté degradált Költségvetési Tanács esete a Matolcsy-fiúkkal

Mottó:

Én, öreg ember, csupáncsak kérek, Vitéz(y)lő harcos nem lehetek. (bocs Ady)

Az egykor szebb napokat is látott – nem vagyunk kevesen, akik Sólyom megválasztása körüli időkben benne láttuk a legmegfelelőbb KE lehetőségét (nem vagyunk sokkal kevesebben, akiket elgondolkodtatnak a manapság viselt dolgai) – ex-ÁSZelnök, Kovács árpád - a mostanra harmadrangú gittegyletté züllesztett Költségvetési Tanács elnökeként - inkább közröhejes, mint érdekes „pas de deux” –t jár (pontosabban azok csinálnak belőle majmot) a Matolcsy csapattal.

Mint ismert a parlament első félév végi hajrájában a 2013-as költségvetés kapcsán is sikerült néhány meghatározó momentumot átfesteni. A költségvetés szövetéhez való érdemi hozzányúlás nélkül változtatták meg néhány sarkalatos pontját és kerültek bele illetve módosultak jelentősen érdemi okadatolás nélkül tételek. Az ÁSZ vezetőjeként korrekt konzekvens szakmai következetességéről híres szakember esedezvénnyel (talán ő is azt hiszi, ha szépen kéri a neki járót – mint az állampolgár a választás jogát – kap is valamit) fordult  a minisztériumhoz, hogy ugyan lennének olyan kedvesek és az ő két szép szeméért küldjék meg neki az un. háttérszámításokat. Matolcsy-ékat jó hangulatban érte a kérés így megígérték, hogy Szt.István napjára megkapják. A minden lében kanál újságírók már másnap (08.21.-én) jelezték, hogy Kovácsék a kalapjuk mellé tehetik, amit kaptak.  Sőt olyan is volt, aki arról cikkezett, hogy a KT kénytelen visszadobni a minisztérium anyagát, annak komolytalan volta miatt. Kovács ezt határozott hangú közleményben tagadta, s közölte, hogy tanulmányozzák az átadott anyagot. Nos most egy bő hét elteltével – a már fentebb említette újságírók szerint egyszeri átfutásból jól látszik az anyag felületes, érdemi információt nem tartalmazó volta – egy ma reggeli MTI közleményből megtudhattuk, hogy „A Költségvetési Tanács (KT) további információkat kér a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a jövő évi költségvetésről” – jelentette be Kovács Árpád a KT elnöke. Amihez hozzátette: „a tanács egyhangúlag úgy határozott: felhatalmazza őt arra, hogy további adatokat, információkat kérjen a tárcától a jövő évi költségvetés hátteréről”.

Róna György

Ez az írás az ellenszek.hu oldalán jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr528309996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2012.08.29. 10:24:35

megvalósíthatósági tanulmány? EZEK ezt hírből sem ismerik. azt ugyanis egy arra alapozott rendszerterv követi, amit azután lépésről lépésre meg lehet valósítani. ugyan a fiúk nem mondható, hogy nem rendszerben gondolkodnak: az orbániban!

163107 2012.08.29. 11:16:13

Egyik hónapról a másikra megugrott Kövér László házelnök országgyűlési képviselőként kapott költségtérítése. A politikusnak így 313 ezer forinttal emelkedett a jövedelme. A költségtérítés emelkedésére a Blikk figyelt fel, miután a képviselők nyári juttatásairól írtak. Ekkor kiderült, hogy a legnagyobb fizetést, havi majd 2,5 milliót Kövér László veheti fel. Csakhogy egy 2011 júniusi cikkben még a házelnök alig 2,1 milliós jövedelemmel szerepelt. A lap utánajárt, és kiderítette, hogy az emelés valamikor február–márciusban történt. Az Országgyűlés Sajtóhivatalát azonban hiába kérdezték, nem kaptak arra választ, miért változott az összeg, s az esetleges különbözetről sem tájékoztattak. Nem tudták meg azt sem, hogyan használja fel a költségtérítést Kövér László, hiszen jár neki szolgálati autó is. A házelnök egyébként Zala megyei listán került a parlamentbe, így kocsival havonta 40-szer járhatja meg oda-vissza a Budapest–Zalaegerszeg távolságot a 626 ezer forintból. Viszont lakhelye a fővárostól 23 kilométerre fekvő Szigetszentmiklóson van, onnan pedig egy hónapban 400-szor fordulhat meg.

163107 2012.08.29. 11:32:33

Micsoda hencegés volt, hogy a kormány "rendhagyó módon" már a nyári szünet előtt elfogadtatta a csicskákkal (parlamenti frakció), a 2013-as költségvetést. Irr az eredmény: "A júniusban beadott tervezetet módosító javaslatok sora írta keresztül-kasul, a különféle politikai, ágazati, minisztériumi lobbik érezhetően működésbe léptek: a tervezethez 316 módosító indítvány érkezett, majd azt az utolsó pillanatban a nemzetgazdasági tárca is jócskán átszabta azt. Ráadásul kaptunk egy nagyjából 300 milliárd forintos költségvetési lazítást eredményező programot a gazdaságélénkítés érdekében. Mindezek a változtatások pesszimistább becslések szerint akár 400-500 milliárdos lyukat is üthettek a 2013-as költségvetésen." Micsoda bagázs ez, a legkisebbtől a legnagyobbig..:-)

34417 2012.08.29. 13:14:10

2. Osszián (szerkesztő) 2012. 08. 29. 11:16 ami neki jár, az jár! első sorban a pofája, de nem utolsó sorban az általa preferált, alapvetően kenderből font nyakravaló.

163107 2012.08.29. 13:42:53

Ezt nem írom alá. Ma már műszálból is tökéletes kötél gyártható, a célnak megfelelő: Latour is meg lenne elégedve.

163107 2012.08.29. 13:56:14

Na, wazze, Gyuri, Rasid - a Szent korona rádió Petőfit is nemzetellenes niemandá nyilvánította: "Nem kívánok most azzal a kézenfekvő kérdéssel foglalkozni, hogy a „mi Sándorunk” ugyan hogyan lett ilyenné, és mi késztette – a tévedhetetlenség álorcáját magára öltve – ilyen erőszakra buzdítani kortársait, s tudta-e, mi az „írástudók felelőssége”, mit tesz az, ha valaki, akire sokak hallgatnak, ilyen mondatokra ragadtatja magát. Mai kifejezéssel élve, nem tett mást, mint „állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette” kísérletét valósította meg, mint bűnsegéd, illetve felbujtó. De kit érdekel Petőfi, akit saját választókerületében is leszavaztak a jó kunok, akiben annyira bízott, s akik nem voltak vevők hagymázos, kiforratlan uszításaira. " Kit érdekel Petőfi...

34417 2012.08.29. 14:07:42

6. Osszián (szerkesztő) 2012. 08. 29. 13:56 kossuth meg meglépett a kincstár vasalt ládájával, ami, ugyebár, min. sikkasztás...
süti beállítások módosítása