Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Gyermekeink jövője. Gyermekeink jövője?

2012. május 22. - Harun al Rasid

államosítás, mint olyan

államosítás, mint olyan

„…A gyerekek nagy és erős felnőttekként tekintenek ránk, várakozással telve figyelnek minket, és olyannak fogják látni a világot, amilyennek megmutatjuk nekik….Nagy felelősség ez, amelyet méltón kell viselnünk, mert Ők a következő generáció…”

Ezeket a szép gondolatokat egy nagyközség helyi lapjának főszerkesztője vetette papírra. Nézzünk azonban egy kicsit a kulisszák mögé. A kormány gondolt egy nagyot, állami tulajdonba – az idősebbek még emlékeznek rá, ezt valamikor kevésbé szemérmesen úgy hívták: államosítás, és erősen a magántulajdon einstandját jelentette - fogja vonni az önkormányzati oktatási intézményeket.  No, ne tessék aggódni, csak tulajdonjogilag, és egyetlen árva fillért nem fizetnek a korábban, a közösség forintjaiból megvalósított bővítések, felújítások megváltásaként. Eleddig az önkormányzatok a fenntartási és működési költségek cca. 50%-át finanszírozták, a többit az állami normatív hozzájárulás fedezte. Ez 2013-ban megszűnik. Hiába, nehéz gazdasági helyzetben van az ország, takarékoskodni kell.

Csakhogy ez azt is jelenti, hogy ennek következtében az önkormányzatok vagy teljesen állami tulajdonba adják oktatási intézményeiket – ezzel odadobják a gyeplőt, lesz, ami lesz, a Szalai utcában biztosan tudják, hogy Porosfalva általános iskolájának mi a jó – vagy átvállalják a működtetést. Nos, van egy olyan sanda gyanúm, nem sok önkormányzat fog kardoskodni a saját iskolája fenntartásért. Mert hát, az 50%-os állami normatív támogatás nélkül neki kell kitermelnie a pedagógusok fizetésétől kezdve a közműdíjakon keresztül a WC-tartály cseréjéig mindent. Miből, kérdezem én? Esetleg abból, hogy nem lesz nyelvoktatás, zenetanítás, technika, fazekas, matematika, fizika és egyéb szakkör, a gyermeke igényét kielégítő és fejlődését szolgáló oktatás – mert az sokba van - , és/vagy ott rohadjon el az az ereszcsatorna, úgysem esik sokat az eső?! Vagy abból, hogy majd az egészet kiterhelik a szülőkre? Mintha alaptörvénybe lenne foglalva az oktatás ingyenessége!

Lesznek önkormányzatok, amelyek előre menekülnek, és felajánlják iskoláikat az egyháznak. Azok mégiscsak helyben vannak, jobban ismerik a helyi viszonyokat, mint az állami vízfej. Ilyen pl. az ajkai önkormányzat, amelyik először a katolikus egyháznak ajánlotta fel intézményeit. Az köszönte szépen, és nem kérte (no comment). A HIT gyülekezete viszont boldogan befogadta.

Nem tudom, hogy a helyi Önkormányzatnak mik az elképzelései. Biztosan van egy szép nevű – oktatási, kulturális és sport – bizottsága, de pénze, az nincs.

Ha még az államosításhoz hozzá vesszük a teljességgel ostoba és megvalósíthatatlan Nemzeti Alaptantervet – ami csak egyre jó: egyenagyakba egyentudást begyömöszölni, az egyéniségeket ignorálni és elölni minden pedagógusi szabadságot – hát a főszerkesztő szavait már nem is olvasom olyan bizakodással…

Ille István

Ez a cikk a Ellenszék Vélemény Magazin oldalán jelent meg.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr618309832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11715 2012.05.23. 05:36:32

rasid, a nyugdíjas-otthonok ellehetetlenítése kapcsán értetlenkedtem, hogyan képzeli azt bármilyen kormány, hogy a néhány évvel korábban alkalmazott gyakorlatot máról holnapra drasztikusan megváltoztatja? volt egy működő rendszer, kiszámítható pontokkal, körülményekkel, amelyek hatására kialakult egy gyakorlat. aztán elkezdenek játszani a normatívával, a feltételeket variálják, úgy tesznek, mintha a semmiből jöttek volna, holott részei egy folyamatnak, az előző kormányok jogutódjaként nem rúghatnak fel minden korábbi megállapodást. nyilvánvaló, hogy a teljes oktatást át akarják terelni az egyházak szárnyai alá, azt hiszem, csak erről szól ez az egész.

58395 2012.05.23. 08:09:04

Lehet, az egyház teljes feloldozást ígért neki neki hetedíziglen, mert épeszű indok nincs arra amit művel az oktatással és az iskolákkal. Ő is érzi azt, hogy amit a regnálása alatt elkövetett, azok nem egyszerű bűnök, nem oldhatja meg egy sima gyónással.... Nem tudom ennek a fazonnak milyen "csipkebokor" súgta meg a frankót, de az biztos a "küldetéstudatába" belegebedünk nemsokára................

34417 2012.05.23. 10:37:49

2. Kokó 2012. 05. 23. 8:09 nem katolikus, tehát még a gyónás se segít rajta. ugyan hisz, de csak egy valamiben: a saját küldetéstudatában.

34417 2012.05.23. 10:41:07

1. pettra 2012. 05. 23. 5:36 az egyházak lehet, hogy önző és hatalomátvételi - mert, ha hatalma van valakinek a lelkeden, téged is birtokol - okból beszállnának a buliba, viszont, amilyen smucigok - élén a katolikus egyházzal - pénzt nem áldoznak rá (lásd az ajkai példa), ingyé, persze, naná!

11951 2012.05.23. 10:43:10

Komolyan veszik a nagy költőnket,illetve szó szerint..."én egész népemet fogom...."

34417 2012.05.23. 11:09:47

5. zsati 2012. 05. 23. 10:43 hát, ez tényleg nem középiskolás fok... amúgy miből gondolod, hogy EZEK olvastak bármit is J.A-tól, amikor tárgybani kérdésben orbán basitól is csak ennyire tellett: egyszer írt egy egész jó verset a dunáról... ah egyszer a miniszterelnökük egy ekkora tuskó, mit vársz a mamelukjaitól?

13124 2012.05.23. 12:04:25

...kisfalumban már több éve átjátszották a ref.egyháznak - és működik Az mondjuk érdekes, hogy a reformátusok a lakóság 10%-át érik el (+a híres/hírhedt polgármester).

11951 2012.05.23. 12:07:47

Azt még oda akartam írni,csak közben telefonom volt és el találtam küldeni.hogy:......ősmagyar demagógia fokon.......már ami az ő magyarságról való gondolkodásukat illeti...

34417 2012.05.23. 12:18:30

8. zsati 2012. 05. 23. 12:07 na, itt van egy bibi, egyáltalán, gondolkoznak? amúgy, a magyarságtudatukról: góg és demagóg fia vagyok én...

11256 2012.05.24. 06:41:24

az valóban abszurdum, hogy az oktatási normatíva megvonásával (és a pedagógusok fizetésének központi keretből történő finanszírozásával) párhuzamosan az iskolák fenntartási költségeit az önkormányzatokra lőcsölik. ez szerintem jogi szempontból se tiszta: ha ugyanis az önkormányzat helyi adóból, egyéb bevételekből (netán gyűjtésből) és az elhíresült kötvénykibocsátásokból (amelyek csak a bankok érdekeit szolgálták) fenntartott, felújíttatott vagy netán épített egy iskolát - de mindenképpen költött rá -, akkor - az arra fordított pénzt az állam ellenérték fizetése nélkül kisajátítja, - számviteli szempontból teljesen homályos, hogyan jelenik meg az önkormányzat mérlegében az iskola és a rá elköltött pénz (ami komoly visszaélésekre is okot adhat). a működtetés / karbantartás / fejlesztés még homályosabb, hiszen mi van, ha az állam alkalmazásában álló iskolaigazgató akar egy teniszpályát? akkor az önkormányzat fizet? mindezt úgy, hogy az szja-ból kevesebbet osztanak vissza neki? (egyes elképzelések szerint semmit?) mert eddig lehetett azt mondani, hogy szja-t csak az aktívak fizetnek, akiknek vannak vagy lesznek gyerekeik, nekik pedig érdekük, hogy az iskola épüljön-szépüljön. (a nyuggerek meg ne szóljanak semmit, ők nem szja-alanyok.) de most mi van? vagy mi lesz a nem-állami alkalmazottakkal? (csak a pedagógusok fizetését vállalja az állam, de kell gondnok, gazdasági ügyintéző, takarítónő, iskolaőr... ) munkajogilag ők hova fognak tartozni? munkavégzés szempontjából nyilván az igazgató alá, de foglalkoztatási szempontból? munkaügyi viták esetén...? (vagy olyanok nem lesznek?) vagy az önkormányzat felvesz majd közmunkásokat ezekre a célokra? (még talán az lenne a legtisztább ügy.) az iskolaigazgatók mindenesetre lehetnek akár kiskirályok is: panaszra Hoffmann Rózsához lehet csak menni ellenük, a polgármesternek csak kötelezettségei vannak vele szemben. nekem is az az érzésem, hogy egyre több iskolát akarnak átjátszani az egyházak kezébe, aztán majd szépen sorra kerülnek az egészségügyi intézmények is. akkor pedig az állami bevételek egyre nagyobb része vándorol az egyházakhoz, és egyre több ideje lesz az államnak a közterek és épületek csinosítására. (amolyan régimódi úriasszony módjára, akinek más gondja nincs, csak hogy szépítgesse a környezetét.)

34417 2012.05.24. 13:19:27

[evianna](#1386441) na, ezért mondom, hogy nincs ez átgondolva sehogy se...
süti beállítások módosítása