Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Szólánc

2012. május 20. - Harun al Rasid

történik Magyarországon, 2012-ben

történik Magyarországon, 2012-ben

" Megyünk a Balatonra! Szép nyár van, egy hetet Törökországban töltöttünk, most meg ráadásként kölcsön kaptunk egy kis faházat Széplakon. Alig használják, nincs is meleg víz, de a lényeg, hogy közel a strand és jó az idő. Sietve pakolunk össze, az ágyneműhuzatok be se férnek a hátizsákba, egy Ikea-szatyorba dobálom be őket a konyharuhákkal és törölközőkkel együtt.

A Déliben hosszú sor áll, az utolsó pár percben szaladunk a vágányok felé. A kijelző táblán meglepődve látom, hogy még van időnk, a Siófoki vonat csak negyvenkor indul.

Én meg valamiért azt hittem, félkor megy. Megkönnyebbülök, veszünk még üdítőt és szendvicset, aztán felszállunk.

Már reggel fülledt meleg van, fehéren tűz be a nap az ablakon. A gyerek szemben ül, nézem a napsütésben. Villog a szeme a sötét arcában, és jól áll neki a batikolt, sárga póló. A kézműves táborban csinálta, én is kaptam egyet. Az enyém pink és narancssárga, direkt azt vettem én is föl egy hosszú indiai szoknyával, hogy örüljön.

Elindul a vonat, énekelünk valamit, mert fel vagyunk dobódva. Elég sok utas van, az ágyneműs szatyrot felteszem a poggyásztartóra, de a nagy hátizsákot nem bírom feldobni, az mellettünk marad a földön.

Jön a kalauznő. Undorodva, szándékosan megbotlik benne. Aztán elkéri a jegyünket, és fennhangon belekezd:

– Há’ rossz vonatra szálltál, te! Nem tudol olvasni, szerencsétlen? Neked mindegy, hogy déli vagy északi part? Mi? Meg se nézed?!

Leblokkolok a tegezéstől és elnézést kérek, mintha súlyos kihágást követtem volna el. A gyerek összeráncolt szemmel figyeli a nőt, és amint tovább lép, odahajol hozzám. Suttogva kérdezi tőlem, hogy mért nem szóltam vissza. Micsoda bunkó! Vállat vonok, legyintek, nem hagyom elrontani a hangulatot.

Később a túloldalról átül hozzánk egy lány, kezében menetrend. Azt tanácsolja, hogy
Fehérváron szálljunk át. Mondom neki, hogy a kalauz is ezt mondta, aztán kinézünk egy vonatot, amire csak negyed órát kell majd várni. Olyan, mintha ő próbálná jóvátenni kalauznő kiabálást. És tényleg, mielőtt visszaül, még odasúgja:

– Különben meg ne is törődjenek vele!

Hátradőlök, lecsukom a szemem. Valami zavaró érzésem támad, újra kinyitom. Ekkor veszem észre a férfit.

A túlsó sarokban ül az ajtónál, onnan bámul minket összehúzott szemmel, szinte pislogás nélkül. A lábamat a szemközti ülésen pihentetem, de egy idő után feszengeni kezdek, igazgatom a szoknyát, hátha felcsúszott. Aztán a meztelen talpam kezd el bizsergetően zavarni, hirtelen azt is provokálónak érzem. Szerencsére a gyerek eltereli a figyelmemet: kéri, hogy folytassuk a szóláncot.

Hosszan válaszolgatunk egymásnak, egyre jobban belejön. Az a szabály, hogy a játékban már felhasznált szót nem lehet újra bedobni. Többször próbál átverni, de figyelek.

Ha rajtakapom, hangosan nevet. Közben időnként odapillantok a férfira, aki le nem veszi a szemét rólunk. Munkáskülsejű, ötvenes, kopaszodó pasas. Nagy, csontos ökle van, a csuklóján nemzeti színű gumikarkötő. Fehér inget visel és szövetnadrágot, mellette az ülésen egy műbőr munkástáska. Előredől és egyfolytában vizslat, nehéz elfelejtkezni a jelenlétéről.

Amikor Fehérvárhoz közeledünk, kiviszem a vagon előterébe a hátizsákot. Leemelem az ágyneműkkel teli szatyrot meg a gyerek kisebb hátizsákját is, kint mindent egymás mellé állítok. A második forduló után kilép utánam az ajtón és megáll szemben. Talán vécére jött. Megkérdezem a gyereket, nem akar-e pisilni leszállás előtt. A férfi közelebb lép, összeugrik az arca az indulattól. Ijesztően halkan szól:

– Menjél csak vissza.

Hirtelen arra gondolok, hogy talán ott felejtettünk valamit, mert különben nem értelmezhető, amit mond. De aztán folytatja:

– Menjél csak vissza, és pucold le az ülést!

A fojtott hang egészen váratlanul átcsap pattogó kiabálásba:

– Pucold le az ülést, amire fölraktad a mocskos lábadat! Te! Hát mit képzelsz te, mi? Összekoszolod a magyar vonatot? A mocskos lábaddal, te?! Rohadt zsidó cigány kurva! Menjél vissza, vagy lelöklek innét! Menjél vissza Irakba, vagy a faszom tudja, hova! Ahol kiszart az anyád, oda!

A gyerekre nézek. Az ajtónál áll és vigyorog, de lehet, hogy csak zavarában vagy ijedtében. Érzem, hogy a férfi a kalauznő ordibálásán bátorodhatott fel, az adta meg neki a jelet. Nyilván kereste, hogy kibe lehet belekötni, aztán a hivatalos személy viselkedése megerősítette benne, hogy alsórendű állampolgárok lehetünk. Ránézek, és végzetes hibát követek el. Válaszolok:

– Nem koszoltuk össze az ülést.

Állati hangon kezd üvölteni, közben fenyegetően kilép felém.

– Ne pofázz vissza, rohadt zsidó cigány kurva, mer' lerúglak, meg a kölyködet is! Te, mocskos pinaszájú. Aljadék. Ganaj. Hát hogy mered? Hát mit képzelsz te magadról? Lebaszlak innét, hogy beledöglesz! Hát mit képzelsz?!

A gyerekre pillantok. Még mindig vigyorog, mintha rádermedt volna a mosoly az arcára, de közben folyik a könnye. Te jó ég. Sír. Egy pillantással jelzem, hogy nyugi, semmi baj. Közben a vécéajtó mellé letett üres sörösüvegeket nézem és méregetem a távolságot. Arra gondolok, ha a férfi közelebb lép, felkapok egyet és ütök. Aztán átfut rajtam, hogy vissza kéne menni a kocsiba, de pont elállja az utat. Egyfolytában, hörögve ordít. Az utasok közül senki nem jön ki. Se a menetrendes lány, se más. Pedig vannak odabent férfiak. Egyik se reagál, nem jön segíteni, nem akar belekeveredni.

Végül az állomáshoz közeledve csak kilép az előtérbe egy középkorú nő és megáll a bőröndjével. A férfi még mindig mondja a magáét, a gyereken látom, hogy hozzám akarna bújni, de egyszerűen nem mer elmozdulni a helyéről.

– Rohadt picsa. Ilyenekkel van tele az ország, ki kéne irtani mindet. A kurva anyátokat, azt, a kurva anyátokat! Sok büdös rohadék, zsidó, cigány, tetves nigger. Únió, meg mi a faszom.

A férfi nyomatékul a padlóra köp.

A nő megelégelni látszik a műsort és odaszól:

– Most már abba lehet hagyni, jó?

Nem minket véd, csak zavarja a komfortérzetét a zaj. Szeretne nyugodtan utazni. A férfi most felé fordul, végigméri:

– Neked meg mi a kurvaisten közöd van hozzá, mi? Zsidó vagy, vagy cigány, bazdmeg, vagy mi a fasz közöd van hozzá? He?

A nő elfordítja a fejét és szimbolikusan kilép a szituációból. A férfi ismét felém fordul:

– Mer’ ha nem mosod le, én belöklek a vonat alá, esküszöm! A kurva mindenit! Már mindent lehet, mi?!

És kezdi elölről.

Begördülünk Székesfehérvárra. A gyerek végre oda tud lépni hozzám. Belefúrja a pólómba a fejét, csupa könny az arca. A nő leszáll, mögötte a férfi is, de még nem mozdul el a peronról, lecövekel az ajtóval szemben. Tanácstalanul körbenézek, hogy lehet-e valakitől segítséget kérni, de csak a kövér kalauznő áll távolabb és ránk se pillant. Úgy látszik a férfi is Fehérvárig jött, most a végsőkig ki akarja élvezni a hatalmi a helyzetet.

Leadom a gyereknek a kék Ikea-táskát és megfordulok, hogy levegyem a hátizsákot is. A férfi odalép és villámgyorsan fölrúgja a szatyrot. Az ágyneműk kiborulnak, egy-két konyharuha beesik a kerekek közé. A gyerek szedegeti össze. Rákiabálok, hogy lépjen távolabb. Leszállok, szívdobogva kapkodom össze a maradékot. Ami beesett, azt ott hagyjuk, mert indul a vonat.

Poroszkálunk a peronon, de meg kell állnunk, mert a fiam csuklik, úgy zokog. Figyeljük, ahogy a férfi halad az állomás felé és próbálom mondogatni, hogy nincs semmi baj. Nincs semmi baj. Hogy most már elment, most már elment. Hogy nem kell vele foglalkozni, vannak ilyenek. Leülünk egy padra.

Tűz a nap, várjuk a csatlakozást. Lehetne folytatni a szóláncot, amíg meg nem jön a következő szerelvény:

B, mint Balaton, N, mint ne, E, mint egyedül, L, mint lakos, S, mint saját, T, mint takarodj, J, mint jövő, Ő, mint őriz, Z, mint zavar, R, mint remény, Ny, mint nyugalom, vagy nem is, legyen inkább nyelvem – és végül M, mint Magyarország.

Tóth Krisztina, költő, író, műfordító

Tóth Krisztina költő, író, műfordító; 1967-ben születtett Budapesten. 1986-ban érettségizett a Képzőművészeti Szakközépiskola szobrász szakán. 1993-ban szerezett tanári diplomát az ELTE Bölcsészkarán. Első kötete 1989-ban jelent meg Őszi kabátlobogás címmel. 1990-92-ben ösztöndíjasként két évet töltött Párizsban, ezalatt főleg kortárs francia költészetet fordított. 1992-ben megkapta a Soros Alapítvány egy évre szóló irodalmi ösztöndíját. 1994-ben jelent meg A beszélgetés fonala című kötete, majd 1996-ban az általa válogatott és szerkesztett Látogatás című kortárs francia költészeti antológia. 1996-ban Graves-díjat és Déry Tibor jutalmat, valamint műfordításaiért Zoltán Attila-díjat kapott, 2000-ben pedig József Attila-díjat. 1997-es Az árnyékember című kötetét követően 2001-ben Porhó címmel a Magvető Könyvkiadó jelentette meg új és válogatott verseit, amelyet ugyanebben az évben Vas István-díjjal ismertek el. 2005-ben a Síró ponyva című kötet a Szépírók Díját kapta, aztán ugyanebben az évben Gemini-díjat. 2006-ban a Magvető Könyvkiadónál novelláskötete jelent meg Vonalkód címmel: erre 2007-ben Márai-díjat kapott. 2008-ban A világ minden országa című versét Salvatore Quasimodo-díjjal jutalmazták. 2009-ben eddigi költői, írói és műfordítói munkásságát a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával ismerték el. 2009-ben és 2010-ben a Mozgó Világ prózaírói nívódíját és Nizzai kavics díjat, valamint Artisjus-díjat kapott. 2010-ben Bárka-díjjal jutalmazták a Bárka folyóiratban megjelent írásait. A legutóbbi - Pixel című - novelláskötete 2011-ben jelent meg. 1998 óta ólomüveg-készítéssel és -restaurálással is foglalkozik. 2005 óta vezet szemináriumokat a JAK Irodalmi Egyesület prózaírói, költői, műfordítói és kritikaírói kurzusain. Művei szerb, orosz, német, román és horvát nyelven is olvashatók

http://www.zivljenjenadotik.si/prispevki/prispevek/article/szolanc/"

A magam részéről: no comment, pedig volna mint hozzáfűzni. Csak egyben reménykedem: ezt a viselkedési modellt talán még a Jobbik sem akarja alaptörvénybe iktatni, és az agyonmagyaroknak se lesz NAT-ban oktatott alap szókincse...

Én szégyellem magam a nemzeti érzelmű kultúrember helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr828309826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58395 2012.05.20. 12:04:52

Ha ilyen az igaz magyar ember, akkor nem nagyon tolakodok, hogy engem is vegyenek magyarszámba.... De még azok közé sem akarok tartozni, akik tanúk voltak a jelenetnél, és nem tettek semmit.....

12435 2012.05.20. 12:09:12

Ez a kitűnő írás, amely szerintem az írónő személyesen átélt története, ma reggel a Galamus-on jelent meg, illett volna ezt feltüntetni. A másik észrevételem, hogy nem történhetett ebben az évben, mert még az idén nem volt nyár.

34417 2012.05.20. 12:44:38

2. ivanka 2012. 05. 20. 12:09 az EREDETI forrást feltüntettem, nekem nem a galamus volt a mérvadó. az évszám, szerinted, min változtat? irigyellek, hogy az egész jelenséggel kapcsolatban csak a dátummal van gondod.

11715 2012.05.20. 13:18:21

hát azért hogy valakit ennyi rossz élmény érjen egyetlen utazás alatt, arra születni kell. valahogy nekem nem életszerű.

12435 2012.05.20. 13:20:11

Nekem is nagyon tetszik az írás, terjesztem én is a facebook oldalamon, bár nem lett tőle jó kedvem, de ez a magyar valóság. Ettől függetlenül, fontosnak tartom a forrás megjelölését, más helyről való átemelés esetén. Ha az Ellenszék-re gondolsz, ott nincs. Az eredetiben nincs feltüntetve évszám, sem arra utaló mondat, ezért nem helyes hozzá írni és nem is logikus.

180524 2012.05.20. 13:27:36

Én is olvastam már ezt a kitűnő írást, de lényegtelen... Akkor is, most is csak egyféle reakciót vált(ott) ki belőlem. Megrendülést, és dühöt. Ez (is) ma, itt és most Magyarország... Hová jutottunk...

12435 2012.05.20. 13:28:10

Pettra, akkor Te nem itt élsz, vagy nagyon rosszul tájékozódsz.

34417 2012.05.20. 13:42:27

5. ivanka 2012. 05. 20. 13:20 szerinted a link a végén, az micsoda? hogy mit teszek hozzá, és mit nem, majd akkor kritizáld, ha te leszel az oldal szerkesztője. a bevezető mondatok nem szükséges, hogy a post témájához tartozzanak. mióta vagy a nolblogon? figyeld a figyelemfelkeltő short-ot a megjelenő cím alatt, na, az hozza az olvasót.

12435 2012.05.20. 14:13:08

Igazad van, elnézést. Ezt a délszláv nyelvű linket, nem néztem meg alaposan, azt gondoltam a kontextusból, hogy a szerb-horvát nyelven megjelent műveit sorolja fel.

204112 2012.05.20. 15:53:12

Ezek azok az alulszocializált emberek, akik alig várják, hogy fegyvert fogjanak a kezükbe, és móresre tanítsák az érintetteket. Orbánék őket ölelték a keblükre, hergelték, ocsmány módon. Igyák is meg a levét, de csak ők.

34417 2012.05.20. 16:34:58

10. Nyírfa 2012. 05. 20. 15:53 sajnos, az ilyen "kutúremberek", akiket nacionalista szólamokkal kondicionáltak agyilag, nem irányíthatóak a düh szempontjából. ha fegyvert kapnak a kezükbe, kontrollálhatatlanul fogják használni. a fülkeforradalom - ha így haladnak tovább - meg fogja szülni a maga szálasi-féle hatalomátvételét, és ismét az utcán fognak garázdálkodni a segédházmesterek, a cipőfelsőrész készítők, a kalauzok, a postások és a gyepmesterek. viszont nem lesz nehéz politikai menedékjogot kérni, simán meg fogják adni a kulturált európában bárhol.

34417 2012.05.20. 16:43:25

9. ivanka 2012. 05. 20. 14:13 rendben. csakhogy, az oldal szlovén nyelven íródott, kiadója maribori, úgy általában a szlovén kultúrélettel foglalkozik. gondolom, a szerző vendégíróként publikált ott. ezzel be is fejezem a kötözködést. (az ivanka nem női név? porecben találkoztam vele.)

204112 2012.05.20. 16:44:20

11. harunalrasid Vona nagyon készül, legkésőbb 2014-ben, parlamentárisan vetíti előre a hatalomátvételt, de , nem hiszem, hogy sokáig kellene győzködni egy puccs végrehajtására. Az emberek többsége fel sem fogja, mi folyik körülöttük, így , míg alszanak, könnyű legyőzni őket. Ez esetben időnk sem lenne menedékjogot kérni. :(((( Azért én bízom a józanságban.

34417 2012.05.20. 16:48:38

[Nyírfa](#1384990) mármint, kinek a józanságában? mert a feldühödött, ostoba tömegnek nincs, a megvezetett birkák vérben forgó szemmel törtetnek a vezérürü mögött, a képviselők egybites idióták, szóval, ki marad?

204112 2012.05.20. 17:49:59

Mi, Rasid, akik nem sorakoztunk fel a vezérürü mögé. Azért, mert nem hetvenkedünk, még nem vagyunk gyengék, ellenkezőleg. Aztán , éppen tegnap írtál Bajnai Gordonról. Várjuk őt. És van még valami. Bízom abban, hogy ezt az akadályt most megugorja a magyarság. Annyiszor írtuk be a nevünket negatív előjellel a történelem nagykönyvébe, hogy egyszer fordítani kell ezen a tendencián. Azt hiszem, Kádár fordított is, de még nem értettük, hogy mi is történik. Sok mindennek kellett és kell is még tisztázódnia. De, a folyamat elindult. Nos, igen, megvan, hogy miben bízom. A folyamatban, amely nem független tőlünk, mi indítottuk el, a mi döntésünk. Szóval, bízom a józanságunkban! :-))

xantim 2012.05.20. 18:58:07

jellemtelen politikusok számítanak erre a csürhére. Gyávák, aljasak, erőszakosak. Személyesen akkor bátrak, ha vagy egy nővel, gyermekkel állnak szemben, vagy ha csoportosan állnak szembe. kevesebb létszámú ellenféllel.Csak akkor nagy az arcuk, ha többségben vannak. Az a sajnálatos, hogy a kilépő nőn kívül senki sem próbálta befogatni a száját ennek a mocskos nemzetiszín karkötős szemét alaknak.De majd csak észhez térünk...A nyilasokat, az ávéhásokat is eltörölte a történelem, ezek sem fognak az égig nőni, csak ne is hagyjuk őket nyugton növögetni

34417 2012.05.20. 19:18:44

16. xantim (látogató) 2012. 05. 20. 18:58 valaki azt írta, hogy szerinte személyesen átélt történet. hát, nem. ez maga az élet, sajnos. az pedig végtelenül szomorú, hogy nemzeti színekbe be lehet csomagolni a sz@rt is:(

11381 2012.05.20. 20:10:18

Nekem pár héttel ezelöttt volt hasonló élményem egy idiótával, azzal a különbséggel, hogy ez egy idösebb ember volt, aki beleköt az élőfába is, ha türi. Én nem türtem. Szorosan elé álltam, és belenéztem a képébe. Meghökkenve visszalépett és rámorditott, hogy mit bámulok? Mire mondtam: egy eszement idótát. Úgy meghökkent, hogy elszaladt, mint akit puskából löttek ki. De hasonló történeteken mindig fölháborodok, mert nem értem az emberek közönyös viselkedését. Pláne nem egy nővel és gyerekkel szemben.

Alba Regina 2012.05.20. 21:13:13

Nem közömbösek az emberek, hanem szimplán félnek. Nem bíznak a többiekben, akik szintén tanúik a másik meggyalázásának, kínzásának, nem tudom milyének. Tartanak a nyílt konfrontációtól és nem bíznak abban, hogy nem maradnak magukra, ha megerősítésre lenne szükség.

Alba Regina 2012.05.20. 21:16:25

Bocsánat! Természetesen : mijének

11381 2012.05.20. 21:53:06

és inkább hazamennek, talpig megszégyenülve, mert nem voltak elég bátrak kiállni egy másik ember megalázástatása láttán? És senki nem huzta meg a vészféket, hogy itt kérem emberellenes cselekedet történik? Mert itt nem két, egyenrangú, és sullyú ember állt egymással szemben, hanem egy védtelen nő egy kis gyerekkel? Én egyedűl képes voltam egy háromtagú szemét társaságot 1994-ben leszerelni, és a metro utasait magam mellé állitani, amikor ezek a kis pöcsök egy kis cigány fiut űldöztek!!!!!!

csak 2012.05.21. 07:52:05

10-re Ez megint önmagadból fakadt, ez vagy!

204112 2012.05.21. 08:43:37

Csak , Önmagunk= Isten. Minden más: illúzió

34417 2012.05.21. 11:20:50

22. csak (látogató) 2012. 05. 21. 7:52 köszönöm mélyen szántó megjegyzésedet, gyere máskor is, hintsd közénk elméd sziporkáit! azért, ha nem személyeskednél, megköszönném. avagy mindenki magából indul ki?
süti beállítások módosítása