Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Balogh József Lino: Cigány mítoszok és mondák: Amikor Mátyásnak lelke lett !

2016. április 02. - Harun al Rasid

Legismertebb királyunk Mátyás, kezdetben tapasztalatlan valá de minden igyekezete és tehetsége megvolt, hogy méltón vonuljon be a magyar történelembe. Első csatáit sikeresen megvívta megszilárdítva hatalmát kemény jogokat gyakorolt. Egy kora tavaszi napon hóhér nélkül maradt. Elhagyta Budát és vidékre lovagolt hóhér után. Nem is jutott messze ,egyenest a budai kerek erdő szélére. Ott állott egy karaván ,zsiványok ,jóslók ,lovászok és kovácsok, vándorok. - Adtok-e szállást cigányok ! - kérdezte őket. - Megtisztelsz ha adhatunk ! - ismertek rá Mátyásra a cigányok. -Nem is ezért jöttem ,hanem hóhér nélkül maradtam nem-e lenne közöttetek ki hóhérom lenne ,persze mindnyájan Budára költözhettek? -Szabadok vagyunk mi felség nem vágyunk Budára de mivel király vagy mit is tehetnénk , van köztünk egy erős legény Kálo shavo! -válaszolták. Erre összepakoltak ,Káló shavo Mátyás mellé állt lovával ,bemutatkozott és elindult a karaván Budára.

Mátyás újra gyakorolta hatalmát és jogát. Fejek hullottak,kerékbe törettek Káló shávo behunyta óriási fekete szemeit ,s jól végezte dolgát. Húsvét tájékán elfogtak a vitézek Budán a vásárba egy koldust ki a földről éppen a kutyák elől vette fel maradékot és rakta szájába. Vasra verve vitték a király elé. -Mit vétet ? -kérdezte. -Ez a koldus a vásárba lopott ! - És mit lopott ? -Ellopta a kutyáknak kidobott maradékot ! - Hát ha lopott akkor tolvaj , bitóra vele! - adta ki parancsát Mátyás . Káló shvávó mielőtt behunyta volna szemét és végrehajtotta volna az akasztást a koldus rá szólt. -Nézz a szemembe, úgy ragyog mint a tied ! Nézz a lelkedbe és rám ismersz me szim o Del ! -Ne ölj ! Káló shávó szemei szikrákat vertek ,verejtékezett majd egy határozott rántással kiszabadította a koldust köteleitől s azt súgta fuss és bocsáss meg nekem többé nem teszem !

Mire föleszméltek a vitézek a koldusnak nyoma veszett. Kaló shvao minden bátorságát összeszedte remegve oda fordult a királyhoz és azt mondta. - Abbahagyom nem ölök többé ! Mátyás rákiáltott : Cigány miért hagysz cserben ,mikor feleségemnek ti voltatok a legjobb zenészei, ti voltatok a legbátrabb gyalogaim és legjobb fegyverkészítőim! -Nem hagytalak cserben ,lelked hagytam éltben! -válaszolt a cigány. - Úgy ,hát még gúnyt is űzöl belőlem! Akkor hát a koldus helyett kerülj te a bitóra! - Verjétek vasra,dobjátok a tömlöcbe amíg nem lesz felakasztva addig csak vizet és egy szelet kenyeret adjatok neki. -parancsolt rá vitézeire. Kalo shvaót pedig ,ahogy parancsolta tömlöcbe dobták. Teltek ,múltak a napok míg eljött pünkösd vasárnap .Mátyás díszruhában kelt be a frissen épített templomába ami Buda legmagasabb pontján , a legmagasabb csúccsal hegyesedett az egekbe Istenhez legközelebb.

A püspök elkezdte miséjét amikor égrobbanás ,földindulás ,remegő ablakok és repedező falak dübörgésében egy koldus szállt le az égből két kék galambbal egyenesen Mátyás elé. Szemei úgy szikrázott mint a cigányé és olyan tiszta volt mint a legtisztább forrás vize. Mátyás térdre borult . A koldusba Jézus látszott. - Mátyás ,Mátyás mikor koldus voltam megakartál ölni ,most ,hogy Isten vagyok térdre borulsz? -szólította meg Jézus Mátyást. - Engedd szabadon a cigányt és bandáját mert szabadok és tiszta szívűek. Szabadok mert velük vagyok! Szabadok mert lelkem bennük van ! Ha nagy és méltó ember akarsz lenni könyörülj és mérlegelj szegény és gazdag között , s lelkem benned is lesz ! Most már értette Mátyás a cigány válaszát . Kivonult a templomból , egyenesen a tömlöchöz ment .

Kiszabadította Kálót és azt mondta: - Menjetek békével és Istennel ,én pedig okirattal kezeskedem rólatok ! Intett írnokának és íratá : Ezen cigányok kiknek vajdáját Káló shávónak hívják,egész királyságom területén szabadon vándorolhat, senki be nem foghatá mivel udvarom része. stb..stb.. pöcsét ! Káló shávo pedig azt mondá : Nagy király vagy és kegyes lelkű innentől igazságossá ismernek ! Itt hagyom egyik fiam . Neveld igaz keresztényé és legyen templomodban püspököd állandó ministránsa! Ősszeszedék holmijukat a cigányok és elhagyták Budát. kísérőjük pedig a két kék galamb valá. Vitézek pedig kérdezték Mátyást : -Visszahozzuk az elszökött cigányokat ? Nem szöktek ,immár szabadok mert szabadnak születtek! -hangzott a király válasza. -Hiába üldöznétek ,utol nem érnétek őket mert Isten nem csak velük hanem bennük is lakol valá. Összenéztek a vitézek, nem értenék az egészet . Mátyás király immár tapasztalt és mérlegelt így változá Igazságossá és ugyan így lett Mátyás és Buda városának első ministránsa egy cigány.

Összenézhettek, vitézek, úgy sem értitek az egészet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr138554500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása