Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Semjén, a kitüntetett

2016. február 07. - Harun al Rasid

Mert hát, Semjén törődik a magyar vadállománnyal.

Napi hír: „Az év nemzetközi törvényhozója díjat (international legislator award) adták át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az amerikai székhelyű vadászati világszervezet (sci) las vegas-i konvencióján.” Szíve joga minden amerikainak, hogy azt díjazzon ezzel a címmel, akit akar – habár csöppet kisebbíti a siker nagyságát, hogy ezt a díjat a safari club international nevű nemzetközi vadászlobbi adományozta Semjének. A szervezet nyíltan vállalja, hogy politikai lobbitevékenységet folytat – de hát, ők tudják.

A hírek szerint a kormányfő helyettese, aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is, a vadvilág megőrzésének előmozdításáért és a fenntartható vadászat szabadságának támogatásáért vehette át az elismerést pénteken. 

Ezzel kapcsolatban két apró bibi kerül napvilágra. Az egyik, a miniszterelnöki helyettesség. Ezen a poszton Semjén kb. annyira hasznos, mint Orbán kardjának markolatán a bojt. Szép, díszes, de csak ott lóg, teljesen feleslegesen, tán nem is kellene rá hivatkozni.

A másik bibi, hogy e dicső törvényhozó évekkel ezelőtt még védett állatokat tett volna vadászhatóvá, köztük a nyári és kanadai ludat, a barátrécét, a menyétet és a nyusztot. A KDNP elnöke a Fazekas Sándor miniszternek írt levelében azt is kérte, hogy állítsák vissza az erdei szalonka tradicionális tavaszi vadászatát is.

Ami mindezt megelőzte, ahhoz a semjéni orcabéli vastagbőr szükségeltetett:„..ezért – a vadászat történetében először – megkérdeztünk minden vadászatra jogosultat, hogy mit szeretne, a beérkezett javaslatokat óriási munkával feldolgoztuk, majd a vitás kérdéseket exponáltuk, és újra megkérdeztük őket ezekben a kérdésekben. Tehát mindenki elmondhatta a véleményét, a többségi és szakmai álláspont kialakításában mindenki részt vehetett. Így felállt a „falanx”, amiből - éppen ezért - nincs erkölcsi alap dezertálni. Ez nagyjából kitartott a mai napig, ami a siker egyik záloga volt.” Mit mondjak, ez olyan NER-felmérés ízű. Megkérdeztek minden vadászatra jogosultat…aha. Feldolgozták a válaszokat…aha. Tessék már mondani, hol a francban volt meg ehhez a hivatali apparátus? Kb. ott, ahol a Nagy Nemzetmegkérdezőé.

De lássuk a választ: "…ez tisztelt elnök úr mindazoknak az arculcsapása, akik komolyan vették az alkotmányozási folyamatot, akik évtizedeken keresztül annak érdekében dolgoztak, hogy minél többet megőrizzünk hazánk élővilágának sokféleségéből, de annak a közel hatvanezer vadásztársasági vadásznak is semmibe vétele, akik nevében megtette nyilatkozatát" .

Semjén Zsoltnak láthatóan fogalma sincs a hazai vadállomány helyzetéről - mondta anno Gera Pál, a szakmai kamara elnöke. Mint mondta, a miniszterelnök-helyettes által felvázolt elképzelések teljesen szembe mennek a szakma törekvéseivel. Jellemző például, hogy a természetvédelmi szakemberek körében éppen arról folyik a diskurzus jelenleg, hogy meg kellene erősíteni a hazai menyétfélék védelmét, ugyanis az utóbbi tíz évben visszaszorulóban van az állomány. Uppsz. Történt mindez 2014-ben. De hát, mit tudhatnak erről a messzi Ámerikában?

Ráadásul a Semjén által felhozott másik indok – a ragadozó madarak elszaporodásáról – se állja meg a helyét, ugyanis jelenleg senki nem tudja, hogy mekkora az állomány, mégpedig azon prózai oknál fogva, hogy az egyedszám felmérésére régóta nincs pénz. Azonban az, gondolom, mindenki számára ismert, hogy egyre többször fordul elő a ragadozó madarak mérgezése, ami biztosan nem a túlszaporodás irányába mutat.

A menyét kivételével a Semjén Zsolt által említett összes állatfaj védett Magyarországon, sőt a barna rétihéja vagy a nyárilúd az uniós természetvédelmi program, a Natura 2000 úgynevezett jelölőfaja, vagyis kiemelt védelemben részesül - külföldön. A szalonka tavaszi vadászatát egy uniós jogszabály tiltja, azért mert ez a szaporodási időszak.

Namármost, nemzeti szalonkavadászunk ilyetén való buzgólkodása minden, csak nem a vadvilág megőrzésének eszköze. A fenntartható vadászat más dolog: a bérvadászat állami monopólium, igencsak jövedelmező, így hát érthető Semjén lobbija.

Azért, ha a szalonkáról áttérne nagyvadra, én kezdeményezném, hogy a szarvasok is kaphassanak puskát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr38367102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása