Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Trafikok és gáztározók

2013. február 19. - Harun al Rasid

a Fidesz legnagyobb dicsőségére.

a Fidesz legnagyobb dicsőségére.

Róna György észrevételei.

Még magával is ellentmondásban nyilatkozgat Lázár, a nemzeti trafikárius!

Mint tudjuk a derék fülke-forradalom egyik legújabb vívmánya, hogy sikerült visszatérni ahhoz az eszmeiséghez (bár e kádári kegygyakorlást csupán a viccekben lehetett tetten érni), hogy a dohányboltokat a hatalom kegyencei üzemeltethetik.

Ahogy az mostanság megszokott az erre vonatkozó törvényt is a „csak semmi szakszerűséget, fityesznyikek vagyunk” szlogen jegyében rittyentették. Pontosabban még rittyentésnek sem igazán nevezhető az a dilettáns idétlenkedés, ami a téma körül folyik. A szabad ötletelés kategóriájába tartozó javaslat és módosítók bornírtságát csak a kinyilatkozásoké haladja meg. Ebből tömény marhaság-cunamiból is kiemelésre méltó Lázár János legújabb agyréme arra a felvetésre, hogy a trafikosok egy része a termékkör-bővítésen túl a dohánytermékek árrésének emelését is szeretné elérni:

„Én sem gondolom, hogy az árucikkek körének szélesítése mindenre gyógyír lehet […]a jogszabállyal főként a fiatalok hatékonyabb védelme volt a céljuk, és így eredetileg nem szándékoztak beavatkozni a dohánygyártók és a kiskereskedők közötti szerződéses viszonyokba. A kormány azt remélte, hogy a piac megoldja ezt a kérdést is, hiszen több gyártó már előre jelezte: hajlandó lesz magasabb árrést biztosítani a kiskereskedőknek. […] tény az is, a kormányzatnak megvannak a jogi eszközei arra, hogy előírja a minimális kiskereskedelmi árrést, […] ha a dohánylobbi a kiskereskedőknek adott alacsony árréshez való görcsös ragaszkodással reméli ellehetetleníteni a trafikrendszert, akkor ki kell ábrándítanom őket: ennél jóval nehezebb feladattal is megküzdöttünk már".

Azon túl, hogy a derék fő „hallja kend” még azt sem tudja, hogyan működik az árképzés, külön érdekesség, hogy – szerinte – a gyártók és a lobbi érdekei eltérnek egymástól!

Értjük, ugye? Izomból megoldják, ahogy azt már szokták – már, ha szükség lesz rá. Csak valahogy arról feledkezik meg, hogy az alacsony árrést nem a dohánylobbi szabja meg, ők csak a nagyker eladási árat határozzák meg. A kisker eladási árat – és ezzel az árrést az állam szabályozza, ahogy ezt ez a nagyeszű is mondja: „…tény az is, a kormányzatnak megvannak a jogi eszközei arra, hogy előírja a minimális kiskereskedelmi árrést…”. Persze, nagyobb árrésből nagyobb állami bevétel is keletkezik, csak nem kellene ezt ifjúságvédelmi köntösbe csomagolni.(a szerk. megjegyzése).

Bugyuta trükk, de – hála a derék médiának- ezt is be fogjuk nyalni

Mint tudjuk, a daliás 2/3isten egyik éjszakai megálmodása eredményeként rákattantunk a gáztároló vásárlás blődlijére. Relevánsan értelmes oka nincs a dolognak, hacsak a kormányfőre igazán jellemző gyermeteg „ezt szeretem, ez kell nekem” megvágyást nem tekintjük annak. De semmi gond, a derék magyar média ezerrel sulykolja a dolog nemzetmentő voltát, amit a derék vakhitű birkák lelkendezve be is nyalnak!

Mint ismert, a közelmúltban módosították a költségvetést, az ügylet céljaira 875 millió eurónyi, plusz 90 milliárd forintnyi (keret)összeget tettek az MVM számára hozzáférhetővé,

A Világazdaság legújabb információi szerint az ár ennél jóval alacsonyabb lesz.

Persze szó sincs arról, hogy az illetékesek figyelembe vették volna, hogy a szakértők szerint az egész a harmadát sem nagyon éri. Ahogy azon a propaganda trükkön túl is, hogy nagy összeget mondunk, hogy úgy tűnjön, hogy egy kisebb összeggel milyen nagyszerű üzletet csináltunk.

A lap értesülése szerint annak, hogy a hivatalos bejelentésben szereplőnél végül kisebb lehet a vételár, sokkal prózaibb okai vannak. Nagyon úgy tűnik, hogy a tárgyalásokon terítékre került többféle E.On csomag közül végül egy kisebb fog gazdát cserélni. Azaz nem a teljes üzletágat, hanem csak annak egy részét vesszük meg. Nem kizárt például, hogy az MVM nem tart igényt a tárolóban lévő, értékesíthető gáz (mobil gáz) egészére.

Szóval, tele vannak a tározók jóféle – és jó drága – orosz gázzal. Így érthető is az MVM kivételesen józannak tekinthető üzleti koncepciója, mivel külföldre nem tudná azon az áron eladni, itthon meg a „rezsicsökkentés” okán szaladna bele egy méretes pofonba, tehát előre látóan igyekszik a nyilván való veszteségét minél jobban csökkenteni.(a szerk. megjegyzése).

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr588359782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

25758 2013.02.19. 14:17:40

"Csak valahogy arról feledkezik meg, hogy az alacsony árrést nem a dohánylobbi szabja meg, ők csak a nagyker eladási árat határozzák meg. A kisker eladási árat – és ezzel az árrést az állam szabályozza, ..." Most akkor hogy is áll össze az árrés? Egyik oldalról a nagyker ár. Másik oldalról a kisker ár. A kettő különbözete az árrés. Akkor miért is nem befolyásolja az árrést a nagyker ár? Idióta barátom. :) Gáztározó. Miért is nem éri meg belföldi tulajdonban tartani a gáztározókat? :) Ja, értem. Mert a ballibbancsok úgy gondolják, hogy minél szétaprózódottabb a szolgáltatás tulajdona, annál kisebb befolyással bír benne a magyar állam. És az hasznos nekünk. :) Butuska.

11256 2013.02.19. 16:15:57

ImreS: akkor menjünk vissza az alapokhoz 1. az árrés egy százalékos érték - ilyen szempontból ugyanolyan. mint a kamatláb - eddig megvan? nos, ha 1% a kamat, és beraksz 1000 forintot a bankba, akkor 10 forintot kapsz tőle, ha beraksz 1 milliót, akkor 10 ezret. de azt, hogy mennyi pénzt raksz be, te döntöd el, a nagyker árat meg a piac (beszerzési ár és ilyen-olyan saját költségek) 2. a kisker ár azért érdekes, mert a nagyker és kisker ár különbözetéből kell megélnie, az összes saját költségével együtt, a tulajdonképpeni forgalmazónak. különben már kezdem nem szeretni az emotikonokat, mert egyre hülyébb hozzászólások kötelező díszítő elemei.

62853 2013.02.19. 16:24:26

Jó ez a gáztározós hisztéria. Mi is van a gáztározóban? Igen, gáz. És az hogy kerül oda? Ki rakja oda? Mgis miért rakjon oda valaki valamit is, ha neki nem éri meg?

11256 2013.02.19. 16:42:24

ha eszük van, akkor ennél jóval alacsonyabb lesz, mert a gáztározók kissé kimentek a divatból (legalábbis nincs rájuk akkora szükség, mint korábban), és ezt a gázexportőrök is tudják, tehát árazási kérdés lett belőle. én most a kormány helyében nem kapkodnék azért, hogy az állam tárgyaljon a gáz áráról. (az e.onnak sokkal nagyobb az ereje.)

25758 2013.02.19. 17:27:39

evianna elvtársnő! Ettől függetlenül nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy az árrés képzésében a nagyker ár mindenképpen szerepet játszik. Ugye? Mert a vita oka ebben keresendő. :) A többi kamu, kedves evianna. :) Abban erős vagy. :)

291070 2013.02.19. 17:33:47

5. ImreS 2013. 02. 19. 17:27 na, most akkor borulj rá a szivornyára. a nagyker árat az eladók képzik. az arra rakódó árrést állam bácsi. ha magasabb is lesz a nagyker ár, de nem változik az árrés, az csak a végeladói árat befolyásolja. a többi kamu, kedves helyközi idióta. távolságira ne nevezz be :-) magadtól vagy ilyen hülye, vagy kiképeztek rá?

291070 2013.02.19. 18:03:34

ez az imres gyerek olyan, mint egy bolgár partizán. ott van minden kilométerkőnél, és azt kiabálja: "...akkor is győzünk, ha...", de sajnos, soha nem tudjuk meg a mikort, mivel egy géppisztolysorozat, sajnálatos módon, belefolytja a szót. hát, sok szerencsét neki a küzdelemhez.
süti beállítások módosítása