Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Amihez már tényleg vastag bőr kell

2013. január 22. - Harun al Rasid

hogy legyen a pofáján!

hogy legyen a pofáján!

Bár a Médiahatóság nem személy, ezért a címbeli epidermisz  - ami kétségtelenül vastag - elég nehezen feszíthető rá, de azért, úgy tűnik, mégiscsak van nekik!

KÖZLEMÉNY

Szombat reggel a Médiatanács (MT) közölte egyik beosztottjával, az MTI-vel: minden lépése a Klubrádiót érintően összhangban van a jogállami normákkal.

Ezzel szemben a tények rövid összefoglalása a következőképpen néz ki.

Emlékezzünk először is a jogerős ítéletekre. 2012. márciusában a Médiatanácsot kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a 95.3 MHz frekvencia pályázatában jogellenesen győztesnek hirdetett Autórádió Kft kizárására, és ebből adódóan új nyertes kihirdetésére. A MT ezt nem hajtja végre, ellenben 4 hónappal később előáll az üres hátoldalak hírhedt ötletével, egy végzéssel kizárja a Klubrádiót a pályázatból. Az Ítélőtábla megsemmisíti a törvénytelen végzést. Ezután határozatot hoz a végzéssel azonos tartalommal, a bíróság ezt is törvénytelennek nyilvánítja, megsemmisíti. A MT ennek az ítéletnek a végrehajtását is elszabotálja, helyette az Ügyészségtől kér jogellenesen szakvéleményt, majd ismét eredménytelennek deklarálja a pályázatot. Természetesen a Klubrádió negyedszer is pereli ugyanazt a törvénytelenséget, amit immár nem a Fővárosi Ítélőtábla, hanem az újonnan létrehozott Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fog tárgyalni február 18-án. Három jogerős ítélet született, mindhárom végrehajtását megtagadta a MT.

Ítéletek a 92.9 MHz frekvencia ügyében. A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában megállapítja, a MT jogellenesen nem kötött szerződést a Klubrádióval, létrehozza a kontraktust. A fellebbezést követően, a másodfokú tárgyalás előtt két nappal, júliusban médiatörvényt módosít az Országgyűlés, visszamenőleges hatállyal. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítélet érdemét elfogadja, ám a törvénymódosítással összefüggésbe hozhatóan az indoklás bővítését kérve visszaküldi első fokra az ügyet. A Törvényszék novemberi ítéletében ismét létrehozza a MT által 2010-ben törvénytelenül megtagadott szerződést, részletes indoklással.

Más, vidéki frekvenciák pereiben felhívta a Bíróság a Médiatanácsot a jogellenes magatartás megszüntetésére olyan ügyekben is, ahol a törvénysértéseknek nincsenek jogkövetkezményei. Például olyankor, amikor a MT többszáz napos késedelemmel hoz határozatot, vagy értelmetlen és betarthatatlan pályázati feltételekkel okoz károkat a magyar médiában.

Az igaz ugyan, hogy a Klubrádió jogorvoslati eljárásokat kezdeményezhet, a MT azonban ítéletek sorát nem hajtja végre. És közben a Klubrádiónak, többszázezres hallgatótáborának, a hazai és a nemzetközi közvéleménynek el kell viselni a hatóság cinikus közleményeit a zavartalan műsorszolgáltatás feltételeinek biztosításáról, a frekvenciadíj csökkentésének hamis interpretációjáról.

 

Ha a MT jogállami keretekről álmodott szombatra virradóra, akkor ideje azt a valóságba is átültetni!

 

Klubrádió

2013 január 19.

Médiatanács: minden, a Klubrádiót érintő lépés összhangban van a jogállami normákkal

Budapest, 2013. január 19., szombat (MTI) - A médiatanács minden Klubrádiót érintő lépése összhangban volt, van és lesz a jogállami normákkal; a vitatott kérdések kivétel nélkül bírósági szakaszban vannak - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szóvivői irodája tényként rögzítette, hogy a Klubrádió annak ellenére is folyamatosan szól, hogy tulajdonosának véleménye szerint folyamatosan el akarják hallgattatni.
A közlés szerint a Médiatanács jelentős mértékben, sokmillió forinttal csökkentette a Klubrádió vidéki frekvenciahasználati díjait, a rádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa pedig ezt a kedvezményes díjat sem fizeti meg.
A médiatanács - mint minden más esetben - így a Klubrádió esetében is a vitás ügyek olyan megoldásában érdekelt, ami garantálja a rádiós piac etikus, mindenkire nézve egyforma szabályok szerinti működésének biztonságát. "Bár egyes vélemények ismeretében úgy fest, mintha ebben nem feltétlenül kívánna mindenki partner lenni" - fűzték hozzá.
Kifejtették, hogy szemben a korábbi súlyos demokratikus deficitet jelentő joggyakorlattal az új médiatörvénynek köszönhetően minden érintett, így a Klubrádió is jogorvoslati eljárásokat kezdeményezhet a médiatanács döntéseivel szemben.
Hozzátették, hogy a bonyolult jogi hátterű ügyek megoldásának legbiztosabb és legrövidebb útját az eljárások jóhiszeműségének megkérdőjelezése helyett a tények, egymás jogállami lépéseinek tiszteletben tartása és a józan ész szavának követése jelenti.
"Biztosak vagyunk abban, hogy ezt és csakis ezt az utat követve kivétel nélkül minden vitás ügy jogállami megoldása megtalálható" - olvasható a közleményben.
A Klubrádió és hálózatos partnerei szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa lassan egy éve nem tesz eleget a jogerős ítéletekben rögzített kötelezettségeinek, ezzel pedig sokmillió forintos kárt okoz a rádióknak. Hétfői közlésük szerint nem a rádiók tartoznak a médiatanácsnak, hanem épp fordítva.

Hát, mit mondjak, a MT fenti közleményében foglaltakat olvasva, igencsak jót lehetne derülni rajta, de az embernek mégis inkább sírni lenne miatta kedve...

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr698359730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

235117 2013.01.22. 07:15:32

Mondhatnám, hogy olyan, mint egy pocsék paródia, amin nem lehet röhögni. A történet az orbáni hatalomgyakorlás kvint esszenciája.

179584 2013.01.22. 07:16:34

Itt állok bambán, bután. Hát nem lenne egyszerübb minden, mint Rákosi alatt, mikor mindenki tudta, hogy kuss???

11692 2013.01.22. 08:03:25

...példa nélkül álló, és felháborító...!

267802 2013.01.22. 09:06:28

Én csak azt kérdezném, h hány pert kell(ene) megnyernie a Klubrádiónak ahhoz, h a médiahatóság ne tudja azt mondani - ők nyertek és igazuk van? Minek kell(ene) még történnie ehhez? Pornómarí mindenek, mindenki felett áll? Szalacsiannamarít jól 3,14csán kell(ene) ehhez rúgni!

291070 2013.01.22. 09:42:41

grincs 2013. 01. 22. 9:06 csak semmi erőszakra buzdítás! még az is lehet, hogy élvezné!

267802 2013.01.22. 14:33:38

5. keleti bölcs Hiszen én csak jót akartam neki, mert ugyibár jóérzésű férfiember ........ :-))

14927 2013.01.22. 17:08:32

Normális országban ilyet nem lehetne megtenni, de hát mint tudjuk .......

267802 2013.01.22. 18:43:41

"Továbbra sem lehet a Klubrádióé a 92.9-es frekvencia [Hallgassa meg] [Szó szerinti leiratkészítés megrendelése partnerünktől a www.gepelo.hu oldalon] - 11:45 Ismét fellebbezett a bíróság tavaly novemberi, elsőfokú döntése ellen a médiahatóság. A döntés értelmében a Klubrádió elnyerte a 92.9-es frekvenciát. Magát a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az ítélőtábla megalapozottnak találta, csak az indoklást hiányolta, hogy miért a polgári törvénykönyv, és nem a médiatörvény alapján hozták létre a szerződést. A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban novemberben ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését. Arató András a Klubrádió elnök-vezérigazgatója a Megbeszéljük című műsorban ezzel kapcsolatban elmondta, a bíróságok eddig minden ítéletükben a Klubrádiónak adtak igazat ezért levelet írt a médiahatóságnak, hogy szerinte ezt a háborús állapotot meg kellene szüntetni és alá kellene írni a szerződést, ám a hatóság újra fellebbezett. Arató András szerint az NMHH úgy viselkedik, mint az a polgár, akinek a szomszéd cseresznyefája árnyékot vet a répájára." http://www.klubradio.hu/

34417 2013.01.22. 18:59:20

na ja. a 2/3, az 2/3.

34417 2013.01.22. 19:05:52

[ghost](#1521323) az ország normális, csak a hatalom nem!

14927 2013.01.22. 20:35:50

10. harunalrasid (szerkesztő) 2013. 01. 22. 19:05 Igazad van.
süti beállítások módosítása