Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

"B" lista, mint olyan

2012. december 14. - Harun al Rasid

a közoktatásban

a közoktatásban

A későn születettek kedvéért, egy kis információ, miről is beszélek:

A B-lista (köznevesült formában bélista) 1922-ben, az 1940-es és 1950-es években a politikai okokból a rendszer által kiválasztott személyek listája volt, akiknek a mindennapi, civil sorsa a munkából való elbocsátás, akadályoztatás és hátrányos megkülönböztetés lett.

A Magyar Kommunista Párt (MKP) Központi Vezetőségének Közigazgatási Osztálya már 1945 novemberében elkészítette a közigazgatás „megtisztításának” tervét, amelynek eszköze a B-listázásnak, bélistázásnak nevezett elbocsátási hullám lett.

A B-listákra azok kerültek, akiket az előző rendszerben elkövetett bűnöket kutató igazolóbizottságok nem igazoltak; akiket igazoltak, de megfeddtek; és végül azok is, akik Nyugatról tértek vissza az országba. (Wikipédia).

Aszalós Sándor írása következik.

"Már a diákok között is van „A” és „B” állampolgár?

Amíg nálunk már elképesztő a helyzet az iskolák fenntartása, a tandíj jelenlegi és várható mértéke, valamint a jövő évtől bevezetésre kerülő állami ösztöndíjas keretszámok csökkentése miatt, addig a külhoni magyar iskolák szinte semmiben nem szenvednek hiányt. A támogatással nincs is baj(!), de az mégsem járja, ahogy az erre fordítható összeg elosztásánál túlzott prioritást élveznek a határon túliak.

Néhány konkrétum a teljesség igénye nélkül a fentiek alátámasztására:

4 milliárd erdélyi felsőoktatásra (és ez még nem a teljes összeg!) Marosvásárhelyen a magyar miniszterelnök már alá is írt egy erről szóló elvi megállapodást. A 2014 végéig beérkező magyar közpénzből az elmaradt fejlesztéseket tudják végrehajtani az erdélyi magyar egyetemek. Önsajnálat helyett a cselekvésre kell összpontosítani - mondta beszédében Orbán Viktor…
HVG

Kétmillió amerikai dollár értékben eddig 23 magyar tannyelvű oktatási intézményben sikerült kicserélni a nyílászárókat, a villamoshálózatot és felújítani a fűtésrendszert.
Kárpátalja.ma

Az anyaország révén 1 millió dollár támogatás 70 kárpátaljai magyar oktatási és kulturális intézmény felújítására…
Kárpátalja.ma

965,1 millió forint, szemben a 2010-es 632,5 millió forinttal. A magyarországi felsőoktatási intézmények kihelyezett képzéseinek többlettámogatásával és a külhoni hallgatóknak adományozott miniszteri és egyéb ösztöndíjakkal együtt ez az összeg meghaladja a 1,1 milliárd forintot.
Délmagyar.hu

A külhoni magyarság támogatása 11,57 milliárd forint 2013-ban a közigazgatási tárca nemzetpolitikai tevékenység fejezetében és a Bethlen Gábor Alap költségvetésében.
Fidesz.hu

1,315 milliárd forint támogatást osztottak szét 1181 támogatott pályázat között Szülőföld Alap őszi pályázatain összesen.
Hírextra.hu

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a külhoni közigazgatási dolgozóik számára ingyenes magyar nyelvoktatást biztosít 2012. október 6-tól kezdődően…
Kárpátalja.hu

A Bethlen Gábor Alap létrehozását követően 15,5 milliárd áll rendelkezésre - ilyen magas összeg még soha nem volt az alapban. Az oktatás-nevelési támogatást minden gyermek számára biztosítják, aki határon túli magyar iskolába jár, 250 ezer gyermek után utal a magyar állam 20 ezer forintot…
MNO

Az OTP a támogatott határon túli magánszemélyek részére térítésmentesen nyit bankszámlát, s a támogatás egyszeri, készpénzben történő felvételét is ingyen biztosítja. A költségvetési támogatások kezeléséhez ugyancsak ingyenesen nyithatnak számlát az OTP Banknál…
Kormány.hu

Az érettségi vizsga az adott ország nyelvén középfokú nyelvvizsgának minősül, és jár érte a 28 pont többlet a jelenlegi rendszer szerint. Ha pedig közismereti tárgyat az adott ország hivatalos nyelvén tanultak legalább két éven át, azt egyenértékűnek tekintik a felsőfokú nyelvvizsgával, ezért 40 pont többlet jár majd. A rendelkezés 2013-tól, a keresztféléves eljárástól már érvényes lesz, és "ezres nagyságrendű diákot érint." Megjegyzés: Miközben nálunk a bennszülött magyar diákok horribilis költségű nyelvvizsga felkészítőkön érhetik el ugyanezt a többletpontszámot!
Karpatalja.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Külhoni Magyarok Osztálya és a Balassi Intézet összesen 34 millió forint keretösszeggel három pályázatot hirdet meg a határon túli szórványterületeken élők számára…
Kormány.hu

Miniszteri ösztöndíj a 2012/2013-as tanévben magyarországi felsőoktatási intézményekbe szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók számára.
Kormány.hu

A „GENIUS" Jótékonysági Alapítvány Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma által folyósított támogatás felhasználásával pályázatot hirdet Magyarországon szerzett felsőfokú oklevelek (diplomák) és PhD/DLA fokozatok ukrajnai honosításának támogatására ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára a 2012. évben.
Kárpátalaja.hu

És, mi a helyzet idehaza?

Itthon elképesztően alulfinanszírozott az oktatás. Az iskolák fenntartása az önkormányzatokra hárul, vagyis a lakosságra, hiszen az állam nagyon lecsökkentette az önkormányzatok állami támogatását, a tanulók után járó fejkvótát. Az önkormányzatok patthelyzetben vannak. A sok „lelakott” iskola fenntartása, üzemeltetése csak újabbnál újabb helyi adók kivetésével, beszedésével valósítható meg. A kormány ilyen adók kivetését nem rendelte el, csak nagylelkűen lehetőséget adott a polgármesterek részére, hogy kivethessék. Egyre több településen bevezetik, vagy felemelik az ingatlanadót, az ebadót, stb., ha nem akarnak adósságcsapdába kerülni.

A felsőoktatás kapui sok diák előtt bezáródtak. Sorra szüntetik be a közgazdász és jogászképzést. A felsőoktatásban csak a gazdagok képesek a gyermekeiknek a tanulását finanszírozni. Az egyetemi tandíjak kb. 400 ezer forintnál kezdődnek és 2 milliónál végződnek egy fizetős diák számára. Bocsánat, nem tandíj, hanem önköltségi hozzájárulás. Ezt mindjárt könnyebb kifizetni? Ott a diákhitel? Vegye fel minden fiatal, tanulni vágyó, és törlessze egy életen át? Az állam a magas kamat nagy részét átvállalja. Nem értem. Az állam miért a bankot támogatja a magas kamat kifizetésével, miért nem a diáknak kell kevesebbet fizetni?

Orbánék folyamatosan szapulják a Gyurcsány-Bajnai kormányokat a lakosság deviza-eladósodása miatt. Most viszont a fiatalokat adósítják el, hiszen a diákhitelt felvevők akár 50 éves korukig is törleszthetik azt. Amikor jelentkeztek a hallgatók, még nem gondoltak arra, hogy napokon belül óriási adóság árán kezdhetik meg tanulmányaikat azzal, hogy magukra vállalják a képzés költségét, úgy hogy a felvett hitelt nyelvi hozzájárulásra nem is fordíthatják.

Ahogy arra a napokban közölt import nyugdíjasok...> ( http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/hir/import-nyugdijasok-mar-amerikaban-is-hir-lett ) cikkünkben már rávilágítottunk, kormányunk hogyan és miképp juttat adóforintokat a határon túli időseknek, ugyan ez az osztogatás tapasztalható a külhoni oktatás támogatása címén is!

Nézzük, mit ígért Orbán Viktor a kormányváltást megelőzően:

Ellenben azóta az anyaországi diákok és szüleik súlyos százezreket, milliókat kell hogy költsenek a gyermekeik idegen nyelvi képzésére is, ezzel szemben, a nyelvtörvény szerint a külhoni magyar fiatalnak, aki éppen csak egy elégségessel átcsúszott magyarból a gimnáziumban, annak is jár a magyar egyetemi felvételinél a középfokú nyelvvizsga bizonyítvány. Ők együtt a szüleikkel kicsi gyermekkoruk óta magyarul beszéltek, ugyanúgy, mint egy anyaországbeli gyermek. Az anyaországi diáknak az idegennyelvvizsgáért is sokszor annyit kell dolgoznia, sőt rengeteget fizetnie.

A határon túli gyermek a hazai diploma megszerzése után angolosan távozik, nem köti ide semmiféle hallgatói szerződés, mint a „gúzsba kötött anyaországi fiatalt", aki csak úgy tanulhat, ha aláírja azt a szerződésben, hogy a diploma megszerzése utáni 20 évben 10 kemény évig nem hagyja el az országot?

A külhoni diák ingyen tanulhat, és a férőhely számára elsődlegesen biztosított a kollégiumban is, itthon elviszik a „bennszülött diákok elől" a kollégiumi férőhelyeket is. Határon túli ösztöndíjban, mindenféle szociális segélyezésben részesülnek, miközben a hazai fiatal ezekhez már nem férhet emiatt hozzá! Az anyaországbeli fiatal óriási hátránnyal indul így a külhoni diákokkal szemben, hiszen ha tanulni akar, neki ezt egy átlagos családi költségvetés nem tudja biztosítani. Neki a diákhitel marad egyetlen lehetőség.

Én nem „haragszom", vagy irigykedem a külhoniakra. Szó sincs erről. Azonban nagyon károsnak tartom az effajta politikát, amit a kormány gyakorol, mert ez csak egymásnak feszíti az „A" és a „B" állampolgárokat! Pláne akkor, amikor a bennszülötteket már majdnem „kivérezteti", olyan áron, hogy „istenként" osztogatja a közpénzeket a külhoniaknak?

A hazai iskolákkal, diákokkal ellentétben kormányunk a külhoni iskoláknak, diákoknak bőkezűen ontja a pénzt. „Egyik helyen osztogat, másik helyen fosztogat!”

A határon túli magyar iskolába, magyar óvodába járó diákok mindegyike kap tanévkezdésre 20.000 + 2.600 + 2.800 = 25.400 Ft/fő támogatást, addig a hazai ovisok semmit, a hazai diákok rászorultság esetén 12. 000 forint ingyen tankönyvtámogatást (vagy még azt sem). Természetesen itt is vannak olyan gyerekek, illetve szülők, akik hatalmas támogatásban részesülnek.

Budapesten sincs gondja óvodára, bölcsődére egy sereg kisgyermekes kormánytisztviselőnek. A köztisztviselők krémjének számító réteg három csodálatos budai intézmény között is válogathat, ha csemetéjét biztonságban akarja tudni, ráadásul a többiekhez képest potom pénzt fizet a szolgáltatásért.

Minden 4. gyerek külhoni, de nem mindegyik tanul magyar nyelvű oktatási intézményben. Nekik 15,5 milliárd forint támogatás jutott, míg a háromszor-négyszer annyi hazai diákságnak ennek a harmada, 5,6 milliárd forint jutott. Ki tud erre logikus magyarázatot adni? Ha a támogatás mértéke fordítva lenne, azt meg lehetne érteni, hisz a költségvetés bevételeit csak a hazai diákok családtagjai gyarapítják. A külhoniak ide nem fizetnek adót.
Az intézmények támogatása terén ugyan ez a helyzet, csak még hatványozottabban jelentkezik a különbség az itthoniak hátrányára.

A fentiekből is látható, hogy ez a helyzet ebben a formában tovább nem fenntartható. Jó okuk van a diákoknak arra, hogy tiltakozzanak saját jövőjük érdekében, az igazságtalan és hátrányos megkülönböztetés miatt, a külhoni magyar diákok ellenében. Amiatt, hogy ne legyen, szűnjön meg az A és B besorolás, megkülönböztetés bel- és külmagyar hallgató között!

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/hir/mar-a-diakok-kozott-is-van-a-es-b-allampolgar

***
„A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. A tanulás a mi időnkben sem volt ingyenes – én emlékszem -: albérlet, kollégium, különórák, nyelvórák, tankönyvek… Az egyetem mellett a mi időnkben is mindig dolgozni kellett: végig is dolgoztuk. Valahogy fenn és el kellett tartani magunkat, a szülői támogatás mellett is. Éjszakánként nyomda, istálló, teherpályaudvar… Ha azonban tandíj lett volna, kedves Barátaim, az már egy elkerülhetetlen és kivédhetetlen csapást jelentett volna a számunkra. Gondoljanak bele abba, mit érezhet ma egy diplomás házaspár, vagy mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj.”

(Orbán Viktor évértékelő beszéde; 2008. február 13. Syma Csarnok)"

Álljon itt egy illusztráció erről a végtelenül szociálisan érzékeny kormányról:


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr128359702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

263397 2012.12.14. 14:03:36

Az irígység nagy úr.

278239 2012.12.14. 14:19:24

apafia 2012. 12. 14. 14:03 az. de nyugodj meg, téged nem irigyel senki:-) bár, ha kifejtenéd, ki is, mit, és kitől irigyel, nagyban javítana a renomédon. ráfér.

263397 2012.12.14. 16:28:29

2. Ez az újmagyar? "mint olyan". Olyan, mint te? Szégyellném is, ha jó hírem lenne felétek.

179584 2012.12.14. 16:53:33

Tökéletes a fotó!!! Na meg a post is: Az már annál kevésbé, hogy igaz!

278239 2012.12.14. 16:54:36

3. apafia 2012. 12. 14. 16:28 ennyi? csak a címbe kötsz bele? a tartalomhoz semmi hozzáfűzni valód? és akkor még a jó híredért aggódsz? ne izgulj, ez nem fordulhat elő:-DDD bár, ahogy hozzászólásaidból kiveszem - ez is újmagyar, kivenni, tudod, mint belőled az értelmet - gábor zsazsa felfogását követed: mindegy, hogy mit, csak beszéljenek rólad:-DDD

278239 2012.12.14. 16:58:57

Marijja 2012. 12. 14. 16:53 állítólag az emberek agyuk kapacitásának csak 2%-át használják. a többit orbán használja. a kormányban és a 2/3-ban mindenképpen.

263397 2012.12.14. 17:02:40

5. Jól van ez így. Evianna felvállalta a gyarmatosítás nyílt támogatását, te pedig fejezd ki örömödet, hogy majd megszüntetik az ügynökök a külhoni állampolgárságot. A globalista diktatúrán se változtat persze, de legalább legyen világos, ki milyen célokat követ. A félreértések elkerülése végett.

278239 2012.12.14. 17:24:13

7. apafia 2012. 12. 14. 17:02 na, ez már fejlődés. ugyan most sem a postban leírtakkal kapcsolatban buksz a billentyűzetre, de legalább már két bővített mondatot ki tudtál izzadni magadból. ha megvilágítanád, kik is azok az ügynökök, és mi módon tudnák elérni a kettős állampolgárság megszüntetését - mert, ugyebár, ahhoz el kellene venni a magyart, ami pedig csak főbenjáró bűn és érdemtelenség esetében lehetséges - megint csak előbbre lennénk egy kicsit. vigyázz, meg ne erőltesd magad, nem szeretném, ha belerokkannál az értelmes gondolatok kiagyalásába!

25758 2012.12.14. 17:34:02

"...hiszen az állam nagyon lecsökkentette az önkormányzatok állami támogatását, a tanulók után járó fejkvótát. " Ne legyél már annyira szemérmes! Nem az állam csökkentette, hanem a kormány. Egészen konkrétan a Gyurcsány kormány.

278239 2012.12.14. 17:59:34

ImreS 2012. 12. 14. 17:34 frissítsd a memóriád. de bővítheted is. az az egy bit elég kevés.

62853 2012.12.14. 20:47:51

10. ImreS Én mindent elhiszek. Na de akkor miért nem emelte fel ez a qrmány, hanem még tovább csökkentette? Ezt magyarázza már meg nekem, tudatlannak.

263397 2012.12.14. 21:09:29

8. Bagdadi Kalifa HCJD (szerkesztő) 2012. 12. 14. 17:24 Ne szerénykedj, ne beszélj mellé, vállald nyíltan céljaitokat. Hiszen már 2004-ben is megtettétek.

62853 2012.12.14. 21:23:22

Tegyük hozzá, hogy a külhoni magyar állampolgár a MÁV (a Volán nem) voantait (az intercity pótjegyes, az már nem) ingyen veszi igénybe.

204112 2012.12.14. 22:54:58

13. apafia " ne beszélj mellé, vállald nyíltan céljaitokat. " Erre kérünk téged már mióta. Gyerünk! :-))

278239 2012.12.15. 04:39:39

13. apafia 2012. 12. 14. 21:09 ezzel a hozzászólással több gond is van. nem definiáltad, mikor és hol beszélek mellé, mivel a 8-askában mindössze arra kértelek, hogy ugyan, hivatkozzál már valami konkrétumra, ami mi itt, magyarországon valahogy nem vettünk észre! válasz: semmi. nem definiáltad a többes számot. ki is az a "mi". akik már 2004-ben is megtettük a mit is? ha még azt is bebizonyítanád, hogy én a "mi" hez tartozom, mi több, a nem létező párttagsági könyvem másolatát is ide inzertálnád, lenne esélyed arra, hogy ne röhögjelek ki. hidd el, nem szívesen teszem. az ilyesmi egy felnőtt számára eléggé megalázó. amúgy egyáltalán nem vagyok szerény, pontosan tisztában vagyok az értékemmel.

278239 2012.12.15. 05:46:16

apafia, ha lejjebb lapozol, nekem csak címszóból több van, mint a te teljes szókincsed:-))) mondd, valami kényszerít arra, hogy folyamatosan lealáztasd magad itt? nem lenne olcsóbb kezeltetni magad?

169889 2012.12.15. 08:00:37

12. Lusta „Igyál még egy pohárral és fogd a nyuszira!’

278239 2012.12.15. 12:52:27

18. Lancelot 2012. 12. 15. 8:00 imre s nem iszik, cingulussal sanyargatja magát, és akkor élvez, ha mellé üt: imre s már annak is örül, hogy létezik. már, ha ez létezés.

62853 2012.12.15. 18:36:22

A B-listázás már elkezdődött a vidéki kis falvakban. Különleges módon és előre eltervelten. ˝...a közműadó a kisebb településeken szolgáltatókat a sávos adókedvezmény ellenére is veszteségessé teszi, az egy előfizetőre jutó adó ugyanis sokszor több ezer forintos nagyságrendű, ezt pedig nem tudják a fogyasztókra hárítani. Az edelényi kistérség négy piciny falujában már döntöttek a hálózat bontásáról, Oláh Gábor cége jelképes összegért még az önkormányzatoknak is felajánlotta a hálózatot, hiszen azoknak a saját tulajdonú hálózatért nem kell fizetniük. A helyhatóságoknak azonban nincs kapacitásuk arra, hogy megállapodjanak a tévécsatornákkal, számlázzanak, végezzék a műszaki karbantartást – így a lakosságnak marad a műholdas tévé, ha azt fizetni tudja, internet azonban nem lesz. A hetven előfizető kiszolgálásához elég vezeték után ugyanis 150 ezer forintnyi adót kellene fizetniük, emellett az áramszolgáltatók oszlopainak bérleti díja, a hálózat rezsije és a tévéműsorok jogdíjai jelentik a főbb tételeket, a szegény településeken pedig nincs akkora árrés, amiből kijönne az adó is.˝

278239 2012.12.15. 18:43:27

20. lusta 2012. 12. 15. 18:36 na, így kell lebutítani a népet. marad a kisbíró. ugyan, milyen híreket is fog kidobolni?

278239 2012.12.15. 18:46:55

a "B" lista elő fog jönni az általános iskolában is: hitre, vagy erkölcsre íratod be a gyereked? olyan nincs, hogy egyikre se. de, ha nem hitre - mi van akkor, ha református vagy, vagy zsidó, esetleg jehovista, vagy csak ateista? sutty, máris listázva vagy! anyád, hoffmann rózsa!
süti beállítások módosítása