Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Lexek vannak

2010. július 26. - Harun al Rasid

Nem értik? Én sem.

Nem értik? Én sem.

Előre bocsátom, az alábbi cikk is idézet. De a lényeg nem az, hogy Harunalrasid írta-e, vagy sem.

 

"KOVÁCS ZOLTÁN

NEM NAGY ÜGYEK

A kormány és a vele szövetséges törvényhozás naponta produkál szakítópróbákat, és naponta teszteli a közvéleményt, mit bír még el. A közvélemény természetesen mindent elbír és eltűr, lehetősége se lenne másra, hiszen személyesen fáradt el a szavazófülkékig, ahol súlyos magányában úgy választott, ahogy választott. Most tehát a forradalmi felhatalmazás gyümölcsét fogyaszthatjuk, lássunk is néhányat a bőséges termésből.


A Fidesz benyújt egy törvényjavaslatot, eszerint a rendvédelmi szervek dolgozói a szolgálati jogviszonyuk megszűnését követő öt éven át nem lehetnének polgármester- és képviselőjelöltek. A javaslat honvédelmi bizottság előtti tárgyalásán kiderült, hogy baj van, mert Borkai Zsolt fideszes képviselő, Győr polgármestere így nem indulhatna újra a választásokon. Három éve még hivatásos honvéd volt. Sebaj, a Fidesz visszavonta az ötéves indítványt, és benyújtott egy újabbat, amiben a tiltás már csak három évre korlátozódik. Lex Borkai.

 

Törvényjavaslat fekszik el a bankadóról. Időközben kiderül, hogy néhány kedves szaktársnak is van érintett cége, például Járai Zsigmondnak. Nosza, született olyan kitétel, hogy a 2007 után alakult cégekre ez nem vonatkozik. Lex Járai. (Lapzártakori hír szerint a Fidesz a végszavazás előtt, az IMF-nek tett gesztusként mégis kiveszi a bankadóból a bankadómentességére vonatkozó módosításokat. Ami sok, az sok.)


Schmitt Pált néhány hete köztársasági elnökké választották. Sokakkal ellentétben úgy vélem, hogy tényleges, Orbán Viktorral letárgyalt mandátuma arra az átmeneti időszakra szól csupán, amíg az elnöki jogkör kiterebélyesedik, és megalapozódik a prezidenciális jellegű berendezkedés, ekkor Schmitt szedi a cókmókját és távozik. Schmittet persze egyszer majd ki kell fizetni, ezért időben gondoskodni kell ennek jogszabályi környezetéről: a leköszönő köztársasági elnök gépkocsihasználata a továbbiakban korlátlan lesz, két fős titkárságát élete végéig megtarthatja akkor is - ez új elem -, ha legalább két évig hivatalban volt. A kétéves időtartamnak eddig csak a lakáshasználatban volt jelentősége. Lex Schmitt.


A jogalkotás az új kormány és parlament megalakulása óta gyakorlatilag nem társadalmi viszonyokat rendez, hanem a kormányfő rögeszméihez igazítja az életet. Pillanatnyilag nem érdekes semmi más: sem az egészségügy, sem a tanügyi reform, közigazgatás, a tömegközlekedés pedig csak annyiban, hogy néhány hete légüres térben és alkalmatlan időpontokban újra járnak vonatok, rajtuk elégedetten cigarettázó szabadjegyes vasutasokkal.


Az IMF-tárgyalások kudarca egészen sajátságos megvilágításba kerül: a kormány szerint az IMF elismeri a kormány helyes lépéseit, amellyel rávezette a gazdaságot a helyes útra. Ez nyilván nem igaz. Nincs olyan kormányprogram, amelyik a visszafizetést garantáló reformokat és strukturális átalakításokat tartalmazná. Semmilyen kormányprogram nincsen, egy kijelentés van, amit a kormányfő kényszeredetten ugyan, de megtett: a hiánycél tartva lesz. Ez a huzavona pontosan olyan szakítópróba, mint a törvényalkotás képtelenségei, csak amit Orbán határon belül megtehet, azt nem teheti meg a külfölddel. Ő maga természetesnek tartja, hogy az erő pozíciójából tárgyal, de felháborítónak, ha vele teszik ugyanezt. Ez nem vall különösebb politikai kvalitásokra. Politikai karrier szempontjából még mindig kiváló életkorban van, lelkileg azonban megfáradt. Türelmetlen, válaszai szürkék és laposak, ráadásul a térségben fölnőtt egy új politikusi generáció.


Budapesten fogadja a visegrádi négyeket. Jellemző a Sme című pozsonyi lap tudósítása: „A magyar sajtó is észrevette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem a legjobb teljesítményt nyújtotta. Habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radičovával, és a leülésnél a széket a miniszterelnök asszonynak (Petr) Nečas húzta ki az asztal alól" - jegyzi meg a lap. Ha nem akarom, nem nagy ügy. Ha meg úgy vesszük, az.


Nyár elején házelnökké választat egy embert, akiből másfél hónappal később köztársasági elnököt csinál, közben szakmailag kérdéses, politikailag egyoldalú bizottságot hoz létre az alkotmány módosításának előkészítésére. Eseti bizottságot hoz létre az alkotmánybírák jelölésére is, ezzel kapcsolatban Balsai bizottsági elnök kijelenti, hogy nem pártérdekek dominálnak a jelölésben, a testületbe nem pártkatonákat akarnak ültetni. Ehhez képest beültetik a Fidesznek már eddig is sok szolgálatot tett Bihari Mihályt, és a Fidesz-kormány egykori kancelláriaminiszterét, Stumpf Istvánt.

 

Utóbbival nem csupán az a baj, hogy nincsenek meg a törvényileg előírt szakmai feltételek (erről lásd Halmai Gábor cikkét e lapszámban), de ha szigorúan vesszük az állambiztonsági feddhetetlenség kérdését, akkor további gondok vannak: „A BM III/III. Csoportfőnökség (...) 2. osztály folyamatosan, naprakészen figyelemmel kíséri technikai és hálózati úton a Fidesz álláspontjának alakulását - idéz dr. No. (ÉS, 2009/42., okt. 16.) Forrás: A BM III. Főcsoportfőnökség részletes operatív intézkedési terve Nagy Imre és társai újratemetése előkészületeinek biztosítására, 1989. május 12-14. között. (Az 56-os Intézet honlapján, www.rev.hu/89. Először megjelent Kenedi János Kis állambiztonsági olvasókönyv c. dokumentumgyűjteményében, Magvető, Budapest, 1996) (...) „Folyamatosan tájékoztatja a DEMISZ és a MISZOT elnökét a fejleményekről, átadva számukra a taktikailag hasznos háttér-információkat is."  Stumpfot 1988-ban a Magyar Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsának (MI SZOT) elnökévé választották, mely tiszt séget a szervezet 1990-es megszűnéséig viselte. Most alkotmánybírónak jelölték.

2010. július.23."

 

Vége. De csak az idézetnek.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása