Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A Kádár kormány igazságszolgáltatása 1956 után 4.

2012. június 27. - Harun al Rasid

elhallgatott tények

elhallgatott tények

Új sorozatot indítunk a Kádár rendszer igazságszolgáltatásának sajátosságairól. Közlője Kopácsi-Gelberger Judith, alapja Dr. Kopácsi Sándor tanulmánya, 1976 Torontó.

Visszatérve Reki válaszára a gyermekkivégzésekkel kapcsolatban, hogy nem lát különbséget a harc közben szovjet csapatok által lelőtt, vagy ugyanezen cselekményért néhány héttel később végrehajtott büntetés között. Ehhez nem kell kommentár. A Rajk, Kádár, szoc.dem és egyéb konstrukciós perek aktív résztvevője, fércelője, hogyan is látna különbséget? De nem kell hozzá jogászi képzettség sem, csak a józanész, hogy mekkora különbség van a két cselekmény között.

Nem vonja kétségbe senki: a katona egyféleképpen járhat el - akár igazságosnak, akár igazságtalannak látja azt a harcot, amit rákényszerítenek – lőni kell a vele szembenállóra. A fegyver személytelenné válik, mert csak a mögötte lévő megölése vagy megsebesítése védi meg a katonát. A katona öl, hogy ne öljék meg. Ez a harc törvénye és a katona önvédelmi cselekedete. Ezt nem lehet bűnül felróni egyetlen katonának sem.

Amint a harc megszűnt, más törvények érvényesülnek és pedig a jogi törvények, amelyek egyetlen kultúrállamban sem mondják ki, hogy a társadalmi kataklizmák teljes jogú cselekvőképes személlyé avatják a gyermekeket és a fiatalkorúakat. A német fasiszták alkalmazták ezt a módszert az elfogott fiatalkorú partizánokkal szemben.

Az ügyészek és bírák között mindég lehetett találni bármilyen törvénytelen cselekedetre végrehajtót, meg kell azonban mondani, hogy semmi nyomát nem találtuk annak, hogy ezeket a gyermekeket "törvényes” bírói utón, tehát ügyész és bíró közreműködésével ítélték volna el. Valószínűnek látszik, hogy az ÁVÓ terror különítménye hajtotta végre e rémtetteket, szó szerint értelmezve a fejet-fejért elvet. A későbbi perek idején, amikor legalább a formára kellett adni és napokig, vagy hetekig is eltartott egy-egy nagy létszámú vádlottakból álló per tárgyalása, a különítmény tagjai nosztalgikusan emlegették a „forradalmi tettek napjait”, amikor sommás egyszerűséggel lőttek agyon „szökés közben" az ellenséget.

A gyermekek brutális kivégzésére ma sem találok feleletet. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy szuperhatalom ne bírta volna el, hogy ha időlegesen is, de rövidnadrágos gyerekek mérjenek rá katonai vereséget. Vagy voltak köztük a kegyetlenségük mellett olyan misztikus hitűek, akik úgy hitték, hogy a megrendült birodalom építményét már csak ezeknek a kis "Kőműves Kelemenkéknek” a vérével lehet tartósan egyberagasztani?

Nincs felelet rá, de a mongol hordák budapesti tatárjárása alatt történtek meg ezek a szörnyűségek és ma sem tudjuk, hogy a megszállókat, vagy a lakájaikat vádolja-e bűncselekmény.

A gyermekek és fiatalkorúak kivégzése olyan vihart kavart pártberkeken belül is, hogy szinte egyik napról a másikra megszűntek, de az ÁVÓ-sok újabb találékonysággal küldték vesztőhelyre a fiatalkorúakat. A 17-18 éves korhoz közelálló felkelőket Dr Kiss, Nagy, és Kovács álnév alatt élő tanácsok halálraítéltek úgy, hogy az ítéletet csak a 18. születésnapjukon lehetett végrehajtani. Ezeknél a fiataloknál a nagykorúság napja a haláluk napja is volt egyben.

Ördögi gondolat volt ez is, a korlátozott cselekvőképességű személyt, nagykorúságának napján kivégezni, vagy azon a napon halálra elítélni. A nagykorúság nem visszamenő hatályú a cselekmény elkövetésének idejére. Csak a szocialista, dialektikus gumitörvények szerint lehet minden gaztettet "törvényessé” tenni.

Megtorlási listán a honvédség tisztjei és katonái

Nem beszélek azokról, akik átálltak és a felkelő alakulatok keretében harcoltak, bár a törvényes Nagy Imre kormány és az MSZMP első titkára Kádár János Őket dicsőséges forradalmároknak nyilvánította.

Hanem azokról az alakulatokról, amelyek parancsra cselekedtek, pl. objektumot, laktanyát, utakat őriztek és eközben érte őket a szovjettámadás. Sok helyen előfordult, hogy viszonozták a tüzet és komoly veszteségeket okoztak a támadóknak. Nem egy kiskatona csak az őr kötelmei; a szolgálati szabályzatban előírtak szerint járt el a meglepetésszerű támadókkal szemben. A nemzetközi jog védi a katonát, ha szolgálati kötelmeit a parancs értelmében látja el. Senki ezért felelősségre nem vonható.

A magyar hadbíróságok tömegesen hozták a halálos ítéleteket az alakulatok parancsnokától le a lőszert adogató tüzérig. A leghírhedtebb tömeg-gyilkos Dr. Ledényi ezredes a katonai bíróság elnöke volt, akit miután egy temetőbe való áldozatot "termelt", vezérőrnaggyá léptették elő.

Példaként említem meg a Budapest déli részén szolgáló légvédelmi tüzér alakulat tisztjeit és katonáit, akik nov.4.-én hajnalban a Tököl felől támadó szovjet páncélosok tüzet viszonozták és kilőttek több páncélos és csapatszállító járművet, többek között 2 vagy 3 teherautót, amelyen ÁVH-sok voltak. Az alakulat parancsnokától (Mecséri ezredes) a honvéd kiskatonáig mindenkit kivégeztek a hadbírósági ítéletek alapján.

Kádár János 1956. november 1-én még, mint pártfőtitkár úgy nyilatkozott, hogy fegyverrel a kezében ellenáll. Nem sokkal később a katonákat, akiknek feladata és hivatása támadás esetén az ellenállás, ugyanezen személy utasítására tömegesen lemészárolják.

Az 1849.-es magyar szabadságharc bukása után a nemzet nem sok jót várhatott az osztrák Haynautól, aki még nőket is megkorbácsoltatott, és akit emiatt „bresciai hiéna” jelző is díszített. Az aradi 13 kivégzése is az Ő nevéhez fűződik. De a megtorlásban még ő sem ment túl a legfőbb honvéd tábornoki kar, vagy a vezérkar tisztjein. A honvédség tagjait, altisztjeit és tisztjeit az osztrákok közlegényként besorozták az osztrák armadához és szétszórták a birodalom különböző helyőrségeibe.

A közkatonákat is akasztató, Ledényi féle hadbírók még Haynau képzeletét is túlszárnyalták.

Meg kell jegyezni, hogy a nyugati közvélemény felháborodása már 1849-ben is arra kényszerítette az osztrák kamarillát, hogy félretegyék a kegyetlen Haynaut. Haynau megtudta, hogy hűséges parancsvégrehajtásának ez lesz a személyes jutalma és a parancs vétele előtt számos halálraítéltnek kegyelmet adott és ezeket szabadon is engedte, hogy borsot törjön az elbocsájtók orra alá.

Vajon a Reki félék hasonló helyzetben nem inkább sietették volna a hóhért, hogy minél több legyen az áldozat, amíg a hatalom tart?

Nem feltételezés ez Reki és társairól, hiszen e téren már bemutatkoztak 1955-ben. 1955 őszén Adenauer moszkvai látogatása eredményeként Hruscsovval egyezmény született. A Gulágok ontják a háborús bűnökért elítélt SS katonákat, tiszteket, civileket. Magyarországon is haladnak keresztül szerelvények. Mivel e szabadulók német állampolgárok és szovjet kísérettel mennek, az ÁVH itt még nem léphet pályára.

Néhány nap múlva magyar szabadulók jönnek. Ezeket az ÁVH-sok veszi át, nem azért, hogy szabaduló levelet, vagy a személyi igazolványt átadják, hanem hogy újabb tortúrának vessék alá a Gulágról hazatérőket. Ezek a szerelvények hozzák haza azokat a magyar idegenlégiósokat, akik indokinában átálltak Ho-Si Min csapatok oldalára. Többen kitüntetést kaptak, de a többiek is rendelkeztek a Ho-Si Min által aláirt menlevéllel, amelyben érdemeik jutalmául kérik a szocialista országok hatóságait, hogy segítsék őket mielőbb, hogy hazájukba visszatérhessenek.

Az agytröszt összeül: Rajnai Sándor, Balázsi Béla, Szalma József, Ferencsik József, Kucsera, kiagyalják a jogi formulát, „Bűntett a népek békéje ellen", idegen zsoldos hadsereg kötelékében elkövetve.

A menlevéllel együtt 10 éveket ad a kijelölt bíróság az idegenlégiósoknak. A többieket is hónapokig gyötrik, míg 1956 tavaszán az új szellő őket is kifújja az ÁVH kezéből.

Ki a felelős a sortüzekért?

A Horthy rendszer néhány munkások és parasztokra nyitott csendőrsortüze ma már a történelem lapjairól vádolja a letűnt rendszer terror akcióit. Ezeket, mint népellenes cselekedeteket örökítik meg.

Vajon a magát Munkás-Paraszt Kormánynak nevező hatalom, hogyan magyarázza, hogy a tüntető salgótarjáni, diósgyőri, tatabányai, pécsi stb. munkások, asszonyok és gyerekek ellen a sortüzet használja megoldásként? Egyszerű. Nem vállalja! Sőt, letagadja! Ellenséges provokációként állítja be. Mint ahogy az október 25.-én a parlament előtti ÁVH-s vérengzést is.

Csodálatos dolog. A politikai rendőrség ezrével küldi bíróság elé az "ellenforradalmárokat". Minden személyt tud minősíteni és besorolni, csak az október 25.-i parlamenti sortűz és a november 4. utáni asszony és gyermekgyilkosokat nem tudta megtalálni.

Egy ország tudta, azért mert a tettes nem nyomoz saját maga után.

A parlamenttel szemben lévő épületet október 23.-án este szállta meg az ÁVH karhatalmi alakulata. A környező utcákban is helyeztek el tartalék egységeket. Október 25.-én a parlament előtt tüntető tömegre váratlanul tüzet nyitott a Földművelésügyi Minisztérium tetőzetéről egy ÁVH-s géppuskás különítmény. Az emberek a Parlamentbe kerestek menedéket és a szovjet tankok tüzet nyitottak a Földművelésügyi Minisztérium tetején lévő ÁVH-s állásokra.

A környező utcákba menekülő asszonyokat és gyereket váratlanul kereszttűz alá vette a Gyermekvédelmi osztályt megszállva tartó ÁVH különítmény. Ezek voltak az „ellenforradalmi provokátorok”, akiket játszi könnyedséggel meg lehetett volna találni a vezénylési napló alapján.

Szovjet vesztesség lista

Sok vita, de inkább találgatás folyt jogászi körökben, hogy vajon van-e olyan ember, aki ismeri a szovjet veszteséglistát, mivel a halálos ítéletek száma egyre növekedett.

A legsötétebb Rákosi korszak napjait is túlteljesítették. Volt olyan nap, amikor a hóhérok nyolc akasztófával dolgoztak és már nemcsak a gyűjtőben, de a Fő utcában /Gyorskocsi utca/ amely házak közé van beékelve, mindenki tudta, hogy amikor a teherautó motorokat egyszerre túráztatni kezdik, akkor a szovjet haladó hagyományok nyomán a kivégzésre vitt áldozatok utolsó búcsú szavait nyomják el. A jól értesültek 3 és 10 ezer közötti számokról beszéltek. Az orosz veszteségek ellenében ennyi halálos ítéletet kellett teljesíteni.

Itt került ismét a vita középpontjába, hogy a veszteségekbe az oroszok beszámolták-e a Gyűjtőben általuk kivégzett szovjet katonákat. Ezidőtájt már eljutottak hozzánk azok a hírek is, hogy nemcsak a Gyűjtőben /amiről ellenőrzött tudomásunk volt/ de különböző Budapesti és vidéki szovjet laktanyákban is végeztek ki saját tisztjeikből és katonáikból számosat, nem beszélve a Gulágokban történt felelősségre vonásokról, ahol a legenyhébb ítélet is 10 évnél kezdődött. Ezek ellenőrizhetetlen hírek és számok voltak. A tanácstalan tanácsadók is eltűntek és helyükbe a „manikűrösök” garnitúrája ítélt elevenek felett, hogy mielőbb holtakká váljanak. Több vidéki szovjet helyőrség is ellenállt az őket felváltó alakulatoknak. Nagy részük elpusztult az egyenlőtlen küzdelemben és csak egy kis töredékük vágta át magát nyugat felé.

Háborús bűnösök

A háborús bűnösök elleni pereket már a negyvenes évek végéig lényegében befejezték. Az októberi események alig hoztak felszínre eddig nem ismert személyeket. Egyedül Franci Kiss Mihály a 19-es fehérterror különítmények egyik hírhedt alakja került kézre.

Volt azonban néhányszáz olyan személy, akik ismertek voltak az ÁVÓ előtt, de nem kerültek bíróság elé, mert az ÁVH - vagy az MVD szolgálatában állottak. Ezt a garnitúrát fedték fel Kádár előtt, aki követelte, hogy személyre és érdemekre való tekintet nélkül állítsák bíróság elé és vonják felelősségre őket a legszigorúbban. A szovjet titkos rendőrség és az ÁVÓ védelmezte a beépített és mindenre felhasználható embereit; Kádár ez esetben megmakacsolta magát és nem engedett. A kezében volt a névsor és végül is nem volt kibúvó. Kádár megnyerte a játszmát és orron ütötte az ÁVÓ-t. Ennek következményeként kb.150-200 embert végeztek ki és ugyanennyit ítéltek súlyos börtönbüntetésre. Az ítéletek nagy részét a Fő utcában hajtották végre a szokásos motorberregés kíséretében.

Ha csak negyedrésznyi makacsság lett volna Kádárban arra nézve, hogy a szovjet típusú megtorlás ellenében a haláltól vitassa el október résztvevőit, meggyőződésem, hogy ez is sikerült volna, mert a szovjetvezetésnek szüksége volt Kádárra. Tizedannyi jellem és karakánság, mint amennyi Szvobodában volt és a konszolidáció vérengzés nélkül nyert volna megoldást.

Fejet fejért

A szovjetvezetés is tisztában volt azzal, hogy az események harcokban résztvett szereplői döntő többségükben nyugatra menekültek. Nekik nem volt fontos az orosz katona ellen harcolt felkelő feje, jó volt bárki, csak a fejkvóta, a tervszám teljesítve legyen. A halálos darabszámot a fejet fejért elv alapján hazai anyagból nem lehetett volna teljesíteni, hiszen az aktív fegyveres forradalmárok nagy része, mint már előbb is említettem, teljes okkal, külföldre menekült. Ilyen apróság az ÁVÓ-t nem hozta zavarba. Tömegével kreálták a pereket, ahol az elsőrendű vádlottból a tized, vagy huszad rendig, minden szentély a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésével volt vádolva. Így már nem volt akadálya a tömeges halálos ítéleteknek. Sok ilyen „Pál utcai csapatot" állítottak össze, ahol jószerével mindenki tiszt volt, s csak elvétve akadt egy egy „Nemecsek.”

Kopácsi-Gelberger Judith

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr348309902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

163107 2012.06.27. 13:15:22

Merő kitaláció és hazugsággyűjtemény! Soha, senki nem beszélt gyerekek tömeges kivégzéséről. Hogy ez 89 után nem derült volna ki??? Mikor újabb és újabb bűnöket kerestek, publikáltak? Az isten szerelmére, hát azoknak a gyerekeknek voltak szüleik. Azok ne panaszolták volna fel, amikor már lehetett??? Egyébként meg ott van a névsor. Mensáros hangosan sorolta a temetésen. Mi az, hogy megvárták a 18. évet és kivégezte egy sereg gyereket? (ez a másik verzió, az ítélet nélkül kivégzett gyereksereg mellett). Egy ilyen eset volt, 56 éve örök példa: a Mansfeld fiú, annak szobra is van, és könyvtárnyit írtak már róla. "Egy ország tudta, azért mert a tettes nem nyomoz saját maga után." Nem tudta! Eleget tanulmányoztam a kort, még pletyka szinten se olvastam, a felmenőktől se hallottam - de az ENSZ-ben se beszéltek ilyesmiről, sőt a szabad európa rádió sem - azok az újságírók sem, akik később hazajöttek és folyton ezekről az időkről beszéltek. Épp elég disznóságot csináltak, volt megtorlás, de most tízezrekről beszélni: hát annak nyoma kellett hogy maradjon! És sehol semmi, csak Kopácsi Sándor emlékiratában ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen pletykák nyomán. Mint a Köztársaság téri kazamaták ügye, a tévében - azt is sokan elhitték, úgy volt marhaság, ahogy volt. Itt már átmegy abszurdba: "A legsötétebb Rákosi korszak napjait is túlteljesítették. Volt olyan nap, amikor a hóhérok nyolc akasztófával dolgoztak és már nemcsak a gyűjtőben, de a Fő utcában /Gyorskocsi utca/ amely házak közé van beékelve, mindenki tudta, hogy amikor a teherautó motorokat egyszerre túráztatni kezdik, akkor a szovjet haladó hagyományok nyomán a kivégzésre vitt áldozatok utolsó búcsú szavait nyomják el. A jól értesültek 3 és 10 ezer közötti számokról beszéltek. Az orosz veszteségek ellenében ennyi halálos ítéletet kellett teljesíteni." Csak úgy eltűnt tízezer ember, gyerek, és akkor senki se vette észre? Senkinek se hiányoztak? Na nem: ez ár túlmegy minden határon: az ellenszék pletykalap lett, teljesen hiteltelen, egyetlen adattal alá nem támasztott rémhírek terjesztője. Mi szükség erre? Hangsúlyozom, az igazság érdekelne, nagyon is - de nem szóbeszéd szinten, nem pletykák alapján. Ez így nagyon nemtelen és méltatlan.

163107 2012.06.27. 13:30:04

"1960. dec. 31-i keltezésű IM. statisztika államellenes cselekményekért 21 668 elítélésről ír (polgári és katonai bíróságok által). Ebből 16 443 végrehajtandó szabadságvesztés, 4961 felfüggesztett szabadságvesztés. Az 1960. évből egy másik statisztikai kimutatás 16 453 elítélésről szól. 1961 és 1963 között további 2410 elítélést regisztráltak, s eszerint 18 558 fő az államellenes bűncselekményekért elítéltek száma. Ehhez hozzá kell adni még a nem államellenes fejezetbe sorolt politikai jellegű bűncselekményekért elítélteket, így a megtorlás elítélt áldozatainak száma 23 761 fő volt. A kivégzettek pontos számáról ma is vita folyik: 229 főtől (Szakolczai: Évkönyv III. 1994. Bp. ´56-os Intézet- név szerint azonosított) Gosztonyi 453 fős adatáig (Magyar Golgota p..70-71) változnak a számok. De akármelyiket is tekintjük, ez többszöröse a Haynau által elrendelt 120 kivégzésének 1849 után, a háromszor akkora Magyarországon." Nem tízezrek! http://www.xxszazadintezet.hu/rendezvenyek/1956_os_megemlekezes/kahler_frigyes_az_1956_os_megt.html

34417 2012.06.27. 13:31:16

2. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 27. 13:15 "Mi szükség erre?" nő az olvasottság, a düh és a tények megismerésének vágya. "...az ellenszék pletykalap lett, teljesen hiteltelen, egyetlen adattal alá nem támasztott rémhírek terjesztője." ez is egy vélemény. talán, ha te is írnál oda, nem lenne az.

163107 2012.06.27. 13:51:12

Fogok. Írok, de ilyenek mellett nem tehetem. Ezek Rasid, merőben hiteltelenek. Semmi, de semmi nem támasztja alá: ennyi erővel azt is lehetne állítani, hogy Antallék titokban ezreket tettek el láb aló a volt pártagok közül. És, aki állítja azt mondja: kutasd te ki, én csak a pletykát szolgáltatom. Nagyapám mit politikai fogoly épp akkor szabadult Vácról, amikor a forradalom kitört. Előtte 53-ig Ebesre voltak kitelepítve. Semmi okom védeni sem az egyik, sem a másik rezsimet. Ismerni is akarom. De nem ilyen alapon. Soha senki által nem ellenőrzött pletykák alapján. Mégis, mit gondoljunk: 22 éve fent áll az 56-os intézet: ezek épp csak az ő fülükig nem jutottak el? Hogy kutassák, utánanézzenek? "Az ’56-os Intézet égisze alatt egy kutatócsoport három évig dolgozta föl az 1956. december 15. és 1961. augusztus 26. között kivégzettek periratait, így biztosan állíthatjuk, hogy ezt a 229 főt, és csak őket sorolhatjuk a megtorlás áldozatai közé. 1964-ig tanulmányoztuk át a bírósági iratokat. 1961 nyara után – ekkor, mintegy másfél éves „szünet” után végezték ki a Baross téri fegyveres csoport vezetőjét és két tagját – már nem volt kivégzés ’56-os cselekmények miatt." Tessék, a tízezrek. http://beszelo.c3.hu/cikkek/az-1956-os-magyar-forradalmat-koveto-politikai-megtorlas-aldozatainak-hiteles-nevsora Mindenki hazudik itt 50 éve, csak Kopácsi S. tudta a tutit?

34417 2012.06.27. 13:53:00

3. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 27. 13:30 na látod. ezért nem pletykalap, mivel te is megkaptad a lehetőséget, hogy a magad cáfolatát feltegyed. pletykalapnál ez nem igazán szokásos. vagy láttál már a blikkben cáfolatot? amúgy én statisztikára nem hivatkoznék. különösen nem bármelyik akkorira. haynau végrehajtó szervezete meg mintha nem lenne összehasonlítható a kádári rendszerrel, ráadásul szakolczay, szerinted, 1994-ben miből dolgozott?

34417 2012.06.27. 13:58:56

"Mégis, mit gondoljunk: 22 éve fent áll az 56-os intézet: ezek épp csak az ő fülükig nem jutottak el? Hogy kutassák, utánanézzenek?" nos, erről van szó. intézet, államilag támogatva. akarják-e az utánanézést, módjuk van-e a kutatásra? mert az áldozatok mind-mind másképpen látják és ítélik meg a dolgokat. az ő lupéjuk kis látószögű. egy intézet pedig , addig, amíg a bűnösök és felelősök mai is köztünk élnek, rejtekezve, vagy magas pozícióban, biza, csak a felszínt fogja kapirgálni! mégis, ki a hitelesebb, mécs imre, vagy mariska néni? pedig ugyanott voltak.

193225 2012.06.27. 14:09:40

Ossziánnal egyetértve. Ez a poszt, 10 ezrekről beszélni, úgy hülyeség, ahogy van. Mondom, HÜLYESÉG ! Rasid! Mi történt veled? Olyan stílusban írsz, hogy már lassan a Barikádon, vagy a Kurucon fogsz megjelenni.

34417 2012.06.27. 14:18:41

8. Shakespeare 2012. 06. 27. 14:09 azt kell, hogy mondjam, szemüveget kell, hogy cserélj, mert már nem látsz jól. vagy nem olvasod el a dőlt betűs szöveget és az aláírást. szóval, mit is írok én? ha a kommentjeimmel van bajod, ahhoz szólj. a postot én csak közlöm.

193225 2012.06.27. 14:34:18

Nekem a kommentjeiddel semmi bajom. Láthatod, hogy hetek óta nem foglalkozom velük. Ez a poszt nem igaz. Bizonyára előfordulhatott ilyen eset, de tömegesen; ez nem túlzás, ez hamisítás. Mint közismert, nem szoktam olyat írni, ami távol áll az igazságtól, vagy "nagyon"távol áll az igazságtól.:)) Däniken gondolatai elfogadhatóbbak, mint a posztban foglaltak. Még egyszer érdeklődöm, mi történt veled? Mert nagyon nagy a változás, tudnod kell. Úgy érzem, többen észrevettük. Csak nekem nagyon nagy a pofám, én szóvá is teszem.

163107 2012.06.27. 14:37:24

Rasid! Csak a logikára támaszkodva: amikor a Köztársaság téri kazamatákat keresték, több részes filmben, fúrtak, faragtak, és volt aki hallotta az áldozatok jajkiáltásait, hát nem cuppantak volna egy ilyen szóbeszédre? Vagy a külföldi sajtó, 56 után akár napjainkig. Rasid, hová tüntették el a 10000 hullát? Gyorsan kellett cselekedni, nem celebrálhattak egyenként temetést -íígy csak tömegsír lehetett, hol vannak ilyenek? Az ilyesmit a macska is kikaparja, l. jugoszláv háború, na és 10000 gyerekholttest... micsoda szenzáció lenne a világban. Na és nincs elég olyan fazon errefelé, akik nem tartoznak az alábbiak közé? "egy intézet pedig , addig, amíg a bűnösök és felelősök mai is köztünk élnek, rejtekezve, vagy magas pozícióban, biza, csak a felszínt fogja kapirgálni! mégis, ki a hitelesebb, mécs imre, vagy mariska néni? pedig ugyanott voltak." Ott a kuruc, a jobbik, a sok komcsizó, baloldalt gyűlölő: hát még ezek se állítanak ilyen hajmeresztő képtelenségeket. De itt vagyok én, aki, ha igaz lenne, igencsak felemelném a szavam, és lefogadom van még Mo-n egy sereg független értelmiségi, aki egyetlen biztos adatra rávetné magát a témára. Tudod, mire hasonlít ez? a megfigyelési ügyre, amikor Orbán kijelentette, hogy 27 fideszest, anyjukat, apjukat stb megfigyeltetett a Horn kormány. Na, és egy szó se volt igaz az egészből.

205707 2012.06.27. 16:56:57

???????????? Osszián:+

11677 2012.06.27. 16:57:30

Oszián, Sekszpír! Javaslom olvassatok bele a kanadaihirlap.com -ba. Ezek ott mást sem csinálnak, mint saját magukat vigasztalják, meg hergelik. Piszkosan jó dolguk van! Nem véletlenül mennek oda újabban a cigányaink, meg a Kertész Mákos. A baj, csak az, hogy ezeken a MESÉKEN, HAZUGSÁGOKON nőttek fel Magyarországon, nálunk 22 év alatt a generációk. Mert elhiszik a "hiteles" emberekről, hogy igazat írnak. Az meg egyenesen SZOMORÚ, hogy a Népszabadság szerkesztősége nem tanult még mindig a "hazugság szabadság" károsságából.

163107 2012.06.27. 17:57:55

Lord, igen, talán az emigrációs külön világ. Abból indulnak ki, hogy itthon mindenki hazudik, elleplez, és inkább ellenőrizetlen mende-mondáknak hisznek. Én nem akarok senkit megsérteni, de abból a fajtából való vagyok, aki mindent dokumentál, aki olvas, az ezt látja is. Így az ilyen "beszélik, hogy 10000 gyereket felakasztottak" - na ez nálam nem megy.

11381 2012.06.27. 18:05:51

Osszián, a kérdés már csak az, hogy ki irt 10000 gyermek felakasztásáról? Kétszer is átovlavastam, de sehol sem találtam erről egy szót sem. A pontos idézet így szólt: "Volt olyan nap, amikor a hóhérok nyolc akasztófával dolgoztak és már nemcsak a gyűjtőben, de a Fő utcában /Gyorskocsi utca/ amely házak közé van beékelve, mindenki tudta, hogy amikor a teherautó motorokat egyszerre túráztatni kezdik, akkor a szovjet haladó hagyományok nyomán a kivégzésre vitt áldozatok utolsó búcsú szavait nyomják el. A jól értesültek 3 és 10 ezer közötti számokról beszéltek. Az orosz veszteségek ellenében ennyi halálos ítéletet kellett teljesíteni."

263397 2012.06.27. 18:31:26

Kibúvik a szög a zsákból.

34417 2012.06.27. 20:17:51

10. Shakespeare 2012. 06. 27. 14:34 "Olyan stílusban írsz, hogy már lassan a Barikádon, vagy a Kurucon fogsz megjelenni." még 1x: a postnak nem én vagyok a szerzője. még 1x érdeklődöm: fel tudod fogni? hogy te mit tartasz igaznak belőle, és mit nem, azt tárgyald meg kopácsival.

34417 2012.06.27. 20:18:55

11. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 27. 14:37ú neked nem velem van vitád.

34417 2012.06.27. 20:20:48

13. lord 2012. 06. 27. 16:57 "Nem véletlenül mennek oda újabban a cigányaink, meg a Kertész Mákos." azt hittem, nem tudsz mélyebbre süllyedni. tévedtem.

11677 2012.06.27. 20:36:14

19-re Tudod Rasid, én búvárruhát használok, de Te ezzel, hogy "csak közlöm"-el, búvárruha nélkül süllyedsz nálam sokkal mélyebbre...

163107 2012.06.27. 20:42:33

Hát, már bocsáss meg, Kopácsi, de aki olvassa, annak bizony az jön le belőle. Amikor továbbmeséli, már 20000 lesz, főleg, ha tetszik a sztori. A legszélsőbb szélsőséges neonáci jobboldalnak meg örömünnep: na a Népszabadság is megírta, hogy tízezreket végeztek ki, miközben a rohadt ruszkik a motort túráztatták. Miközben könnyen lehet, hogy az intézetnek van igaza, a 289 akasztással, ami éppen elég, hogy elítélje az ember, nem kéne feltupírozni 10000-re. De 3000-re se. Ez az egész invázió most egy felelőtlen, ellenőrizetlen, tudománytalan, végtelenül káros akciósorozat, csak tudnám mi a célotok vele. Itt mindenről van szó, csak éppen tényszerűségről nem. És igazság kiderülésről pláne nem. És egyáltalán nem az eddig maximálisan tisztességes Ellenszékre (a blogoldalra se) való, hanem a kurucinfóra, vagy valamelyik ádáz jobbikos fórumra. Elnézést.

163107 2012.06.27. 20:43:41

Lord, inkább te is érvelj.

34417 2012.06.27. 21:07:13

20. lord 2012. 06. 27. 20:36 kizárt dolog. a te mélységednek nincs alja, kicsi komcsi tisztecském.

34417 2012.06.27. 21:07:41

22. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 27. 20:43 na, ne röhögtess.

34417 2012.06.27. 21:19:22

21. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 27. 20:42 akkor, bizony, még lesz min rágódnotok lorddal, shakespeare-rel és a többivel egyetemben. dafke kb. 8 további részletet fogok közölni, ennyi van még a tanulmányban (88 a4-es oldal). vagy együtt tudsz élni ezzel, vagy nem. nem kötelező ellenszéket olvasni, a nolblogost sem. vannak, akik a "köztársaság tér" c. szocreál "dokumentumköteten" nőttek fel. nekik mit mondasz? mintha már írtam volna: az akasztófa alatt állók látószöge egy hangyányit szűkebb, mint az akasztófát állítóké. akad, aki másképpen látja '56-ot? akad. akad, aki még véletlenül se akarná a tisztán látást '56 ügyében? biza, akad, méghozzá bőven. miért is? mert még most is ott van a hatalomban. 22 év generációja '56 meséiben nőtt fel? biza, lehet, de ez a meseköltők bűne, mert mintha kopácsi dr. visszaemlékezései nem jelentek volna meg magyarországon, de persze, lord elvtárs kertész mákosozása korrekt. céljának kellene lennie? miért is? káros lenne? mégis, kinek?

163107 2012.06.27. 21:33:34

Századszor mondom, Rasid, azért, mert semmi alapja nincs. Mert nincsenek dokumentumok, mert szóbeszédre alapuló fantazmagóriák láncolata. Tessék alátámasztani ezeket, akkor lehet összevetni, nekilátni utánanézni, kutatni, ahogy Kopácsi kommendálja. Ugyanezt mondanám, ha ellenkező előjellel írna valaki ellenőrizetlen rémhistóriákat. Dukument jeszt? Nyet? Akkor az egész egy nagy nulla.

34417 2012.06.27. 21:59:17

26. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 27. 21:33 ez, biza, nem jelent semmit. dokument? miért, mécsnek, mariskának van? nem erről szól az egész. dokumentált történéseket is beletaposott az utókor a sárba, mert érdeke úgy kívánta. én nem vagyok dokumentalista, nem úgy, mint te. de, ha ekkora ellenállás van a közlés tárgyában, csak azért is tovább fogom nyomni. ez a blog - még leányvállalatként is - VÉLEMÉNY magazin, látod, még a lord-félék véleménye is megjelenik. úgyhogy, ha nulla, akkor nulla. de azért olvassák. de ne izgulj, '56-ot rózsaszálunk elképzelése szerint fogja az ifjú nemzedék tanulni.

34417 2012.06.27. 22:17:31

amúgy őszintén: álljon elő az, aki képes 2012-ben, saját tapasztalatok, történelmi ismeretek és kutatási - nem bibliotékás - adatok ismeretében felül bírálni, megkritizálni kopácsi sándor 1976-os tanulmányát, ami lehet szubjektív, de mégis egy hangyányit közelebbi élményekből és tudásból, ismeretből táplálkozó, mint az itt hozzászólóké! kijelentem, hogy helyt adok az oly annyira hiányolt adatokkal ellenben biztosan alaposan alátámasztott cáfolatnak! mondok biztatót is: hajrá, piri néni!

163107 2012.06.27. 22:23:15

Igen, van mind a kettőnek. Hogy mariska tovább fényezte, az egy dolog, de vannak nyilván periratok, ahogy Mécsnek is, Göncznek is, a többinek is. Börtönévek, börtön utáni évek. Mert, ha akkor csak úgy tízezerszám akasztgattak a Fő utcában, akkor minek kellett másik 10000 embert leültetni, azokat is nyugodtan felakaszthatták volna. Na és az álnéven ítélkező bírók - ez is rablómese, éppen azért mert a diktatúrának ilyesmire nem volt szüksége.Voltak vérbírái, névvel, akik tették a dolgukat. Komolyan nemcsak a dokumentációk hiányoznak, de az elemi logika is. Én olvasni fogom, és megírom a véleményemet. Ha itt lehet itt, ha nem, postban. Az Osszián blogomra rendszeresen jönnek anyagok a kanadai laptól. Ma is van vagy nyolc, még nem nyitottam meg. El is olvasgatom, becsülettel. Azok közül van, ami itt is napvilágot lát. Ami dokumentált - mert Szemenyeinek olyan is van, nem egy - arra rábólintok. Ami szállongó pletyka alapján akar történelem lenni - hát azt lásd fentebb. Harag nincs, a vélemén szabad, szent, stb. Igaz?

11381 2012.06.27. 22:35:02

Osszian, te az "elemi logikát" hiányolod egy vérgőzös megtorlásban? Hatalom vágy, bosszú állás a Nagy Imre féle leváltás miatt, félelem, hogy kitudodik elöbb-utóbb minden disznóságuk, és fel is rójják nekik... soroljam még? Bár lehet, hogy az én logikám nem azonos a tieddel. nekem erre futja. De, ezek az alakok csak a szovjet hadsereg árnyékában voltak ilyen bátrak, és gátlástalanok. Én ismertem többet is személyesen belőlük. Akkor is, amikor még "barátnak" mutatkoztak és akkor is, amikor élet és halál urai voltak Apám felett is. Persze, mondhatnád te is, hogy "tapasztalataim elködösitik az itélőképességemet", dehát ehhez már hozzá vagyok szokva. Igazából a fene akart ilyen tapasztalatokat szerezni, de nem én.

163107 2012.06.27. 23:56:16

Bocs. ha félreérthető voltam. A leírásban hiányolom az elemi logikát. Mert szerintem ez is kitaláció: "Na és az álnéven ítélkező bírók - ez is rablómese, éppen azért mert a diktatúrának ilyesmire nem volt szüksége.Voltak vérbírái, névvel, akik tették a dolgukat." Komolyan, nemcsak a dokumentációk hiányoznak, de az elemi logika is.- írtam, mert ha valamire nincs szükség, mert meg lehet tenni névvel, és meg is tették, akkor minek. Na és erre okvetlenül maradtak volna fellelhető dokumentumok - és a kutató eltöprenghetett, hogy nem is létezett Gipsz Jakab nevű bíró - és itt van egy flottul lefolytatott per - nézzük csak meg közelebbről. Aki ezt írta, annak fogalma sincs a kutatómunkáról.

11381 2012.06.28. 00:14:30

Na, ezek szerint nagyon ráléptem néhány embernek a tyúkszemére. De tessék, lehet keresni dokumentumokat és ellen bizonyitékokat az irásra. Én nem tagadom meg senkitől sem a kutatási lehetőségeket.

163107 2012.06.28. 00:24:06

Az én tyúkszememre biztosan nem. Kitelepítettek ivadéka vagyok, aki ehgyik rendszernek se volt se csókosa, se kutyája kölyke. De az nem megy, hogy pletykákra, kósza szóbeszédekre keressünk ellenbizonyítékokat. Ilyen a világon nincs. Fordítva van az , Kopácsi. Az úgy van, hogy egy tanulmánynak már rendelkezni kell bizonyítékokkal. Utalásokkal, forrásmegjelölésekkel, idézetekkel, szavahihető tanúk mindig jól jönnek. Ennélfogva, legnagyobb fájdalmamra azt kel mondanom, hogy Kopácsi Sándor írása egyáltalán nem tanulmány. Nem állhatok oda kutatni tízezer holttestet a Gyorskocsi utcából, nem kereshetek kitalált nevű bírókat, akik elítéltek embereket, és ezeknek semmi nyoma nem maradt. Már sokadszor veted ide, hogy tessék kutatni - de mit. "A magyar hadbíróságok tömegesen hozták a halálos ítéleteket az alakulatok parancsnokától le a lőszert adogató tüzérig. A leghírhedtebb tömeg-gyilkos Dr. Ledényi ezredes a katonai bíróság elnöke volt, akit miután egy temetőbe való áldozatot "termelt", vezérőrnaggyá léptették elő." Ide + még egy seregnyi antropológus is kellene, azt a temetőt kiásni és a csontokat azonosítani. De 56 évig ez is titok maradt..

11381 2012.06.28. 01:05:07

Szemennyei szerint vannak még ki nem ásott tömegsirok. Még érhetnek kellemetlen meglepetések.

163107 2012.06.28. 09:11:56

Ha ezt a mondatod nekem szántad, sokadszorra mondom, hogy teljesen el vagy tévedve. Mindig azt keresem egy témában, legyen az irodalomtörténeti, történelmi, vagy napi politika, ami a legvalószerűbb igazság. Ezért dokumentálok minden állításomat. És lehet, hogy néha mellétrafálok, mert egyik témában sincs abszolút igazság, semmi sem csak fekete, vagy csak fehér. Nekem a történelmi tények sem nem kellemetlenek, sem nem kellemesek, ha valósak. Ha kitalációk, akkor talán szóvá teszem, de egy idő után vállat vonok. Amúgy meg: szeretem a meglepiket.

34417 2012.06.28. 09:41:35

29. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 27. 22:23 szabad, persze. én még a lord-félékre se haragszom. véleménye ugyan kicsit szájszagú, de az övé.

11677 2012.06.28. 16:36:58

36.ra Rasidnak: Lehet, hogy azért szájszagú a véleményem, mert volt "szerencsém" hullaszagot érezni.

11381 2012.06.29. 16:48:22

Lord, azt érezhettél is. Elvtársaid gondoskodtak felőle. És, miután tudom ,hogy 87-ig szolgáltál, talán te is láttál ezekből egyet kettöt.

11381 2012.07.02. 06:38:19

Pákh Tibor (1924) Komáromban született polgári családban. Apja ügyvéd-mezőgazdász, az FKgP megyei elnöke, többször képviselőjelöltje, anyja zongoraművész volt. 1942-ben szülővárosában érettségizett, majd beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karára. Egyetemi tanulmányait megszakítva bevonult katonának, 1945-ben szovjet fogságba esett, és csak 1948 őszén tért vissza Magyarországra. 1949-ben jogi doktori oklevelet szerzett. Gazdálkodni próbált a család birtokán, de hamarosan kuláklistára tették. Később műszaki fordítóként a Csepel Autógyárban helyezkedett el. 1954-ben ügyvédjelölt lett, de 1955-ben törölték a kamara tagjai sorából. 1956. október 23-án részt vett a tüntetésen. 25-én a Kossuth téri sortűzben megsebesült, november közepéig kórházi ápolásra szorult. 1957-ben munkahelyén megtagadta a magyar kérdés ENSZ-beli tárgyalása ellen a Kádár-kormány által szervezett tiltakozó nyilatkozat aláírását, emiatt elbocsátották. Ezt követően az Erőműtervező Vállalatnál dolgozott fordítóként. 1960-ban a szovjet-magyar kapcsolatokat elemző tanulmányáért, illetve angolul fogalmazott, a forradalomról szóló írásai és a forradalomban játszott szerepük miatt kivégzett fiatalkorúak névsorának összeállítása miatt katonai bíróság tizenöt év börtönbüntetésre ítélte. A börtönben 1966-tól több alkalommal éhségsztrájkot folytatott, részint, hogy ügyét polgári bíróság tárgyalja újra, részint tiltakozásul az elítélteket sújtó jogsérelmek ellen. A börtönkórházban elektro- és inzulinsokkal, továbbá gyógyszeres kezeléssel próbálták akciója abbahagyására kényszeríteni. 1971-ben polgári elmegyógyintézetben elmebeteggé nyilvánították, szabadlábra helyezték, de rendőri felügyelet alatt maradt. Továbbra is fordítóként dolgozott. Rendszeresen részt vett az ellenzéki megmozdulásokon, emiatt többször letartóztatták, utoljára 1988. október 23-án. 1980-ban Lengyelországban csatlakozott a Podkowa Lesna-i katolikus templomban tartott, a NOWA független kiadó munkatársai letartóztatása ellen tiltakozó böjthöz. 1981 októberében, újabb lengyelországi útját megakadályozandó, elvették az útlevelét. Tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett az Egyetemi templomban, válaszul a rendőrség az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetbe szállította, ahol kényszergyógykezelték, mesterségesen táplálták. 1982-ben a pszichiátriai visszaélések ellen küzdő Charles Durand svájci professzor Budapesten megvizsgálta és a magyar szakvéleménnyel szemben épelméjűnek nyilvánította. 1982 őszén újabb tiltakozását ismét kényszergyógykezelés követte. 1986-ban, nyugat-európai útja után a határon a magával hozott, többségében idegen nyelvű, vallásos tárgyú könyveit elkobozták, és öt évre bevonták az útlevelét. 1992-ben New York állam Nassau megyei jogászkamarája tiszteletbeli taggá választotta, Podkowa Lesna díszpolgári címmel tüntette ki.

11381 2012.07.02. 20:56:19

http://beszelo.c3.hu/cikkek/adatok-az-1956-os-forradalmat-koveto-megtorlashoz

11381 2012.07.02. 21:49:26

http://vakbarat.magyarnarancs.hu/belpol/elettortenete-tele-volt-lyukakkal-80155

11381 2012.07.05. 20:11:48

Interju Reiner János történészzel Kádár Jánosról és politikai rendszeréről: Éelttörténete tele volt lyukakkal. (Kostoló a fenti emlitett cikkből.) "Voltak nagyon határozott elemei annak a sajátos, látszólag nem kultikus Kádár-imázsnak, amit tudatosan formáltak mindjárt 1956-tól kezdve. Ilyen a szenvedéstörténet; az egyszerűség, az emberközeliség, a dolgozó ember képe, az, hogy ő világéletében keményen dolgozott, ezért ő átérzi a kétkezi munkások minden búját-baját. Ennek kevés alapja volt, hiszen Kádár valódi fizikai munkásként szinte soha nem dolgozott. Vagy pártmunkás volt, vagy alkalmi, peremmunkákat végzett - mondjuk, mint kifutófiú. Eredeti szakmájában, írógépműszerészként alig dolgozott. A Gyurkó-könyv nem Kádár intenciója volt, hanem Aczél György - e tekintetben egyetlen sikeres - kísérlete arra, hogy valamiféle kanonikus történetbe rendezze Kádár "nem történetét". Azon ugyanis óriási lyukak tátongtak. Szemben Horthyval, de akár Rákosival is, akiknek fel volt építve a sztorijuk a származástól a csúcspontig, Kádár hivatalos életrajzaiból a kínos és egymásnak ellentmondó részleteket egyszerűen rendre kihagyták. Ilyen volt a peremléti származás, a törvénytelen gyermek státusza, konfliktusainak sorozata a mozgalommal - mindjárt az illegális pártba való belépését követően, a 30-as években. Hogy a kétszeri letartóztatása alkalmából hogyan viselkedett, s hogy emiatt kizárták a Kommunista Ifjúmunkások Szövetségéből. Ilyen volt részvétele, pontosabban nem részvétele az ellenállási mozgalomban is.
süti beállítások módosítása