Nos azt, hogy Orbán bekampányolta az RMDSZ-t a román parlamentbe.

Ezzel van egy kis gond: az RMDSZ és az MPP nagy összeborulásával nem az RMDSZ-t, hanem az MPP-t juttatta be a parlamentbe, ugyanis az RMDSZ valszeg egyedül is bejutott volna. No és kihozta létre az MPP-t? Csak nem Orbán? Az RMDSZ 2012-ben 5,13%-kal, éppen hogy a bejutási küszöb felett, 18 képviselői és 8 szenátusi mandátumot szerzett. Az MPP egyet sem.
Tegnap igencsak alacsony részvétel (max 37%) mellett 6,35%ot produkált a magyar szövetség (?).

Egy autentikus erdélyi magyar újságírónővel folytatott - nem éppen konfliktus mentes - eszmecserém során azért kiderült egy s más, ami némileg bevilágít a kulisszák mögé.

Érdektelen, hogy hány mandátumot szerez a „szövetség”, abból min. kettő az MPP-é lesz. Nomármost, az MPP jobboldali. Hogy ezek után az RMDSZ mennyire demokrata, az más kérdés. Azonban amiért kormányzati tényezőként nem fogják figyelembe venni, az nyilván valóan az összeborulás miatt van, ugyanis a győztes szocdemek – látván a kötődést – már a kampány elején kijelentették, hogy „ezekkel” az életben nem fognak koalícióra lépni. Most már nincs is szükségük rá, mert ha nem akarnak a liberálisokkal szövetkezni (akik azért annyira nem baloldaliak), az ALDE-vel több, mint kényelmes többségük lesz a parlamentben.

Kijelenthetjük tehát, hogy Orbán önös – szavazatszerző – érdeke miatt az erdélyi magyarság jó nagy pofont kapott – de hát, a szavazásban megnyilvánuló számszerű érdektelenségük a védekezési ösztönüket mutatja: isten óvja Erdélyt, ha „ezek” kormányzati tényezők lennének!

Most nézzük hát az okot. Az RMDSZ kassza, biza, üres, az MPP-é meg túlcsordul az orbáni támogatás okán (autentikus erdélyi magyar újságírónő megfogalmazása szerint, nehogy már kárba vesszen ez a párttámogatás!). Az RMDSZ tehát megadta magát (ez is az említett újságírónő megfogalmazása). Valahogy ez Markó Béla elnöksége alatt elő nem fordulhatott volna. Kelemen Hunor esetében mi lehet az ok?

Mind1, a lényeg, hogy az állítólag szavazóbázis nélküli MPP - mert nem gondolom, hogy az öntudatos RMDSZ hívek most miattuk szavaztak volna meg 6,14%-ot – bejuttatta az RMDSZ-t a parlamentbe és szerzett magának pár mandátumot.

„ … a Magyar Polgári Párt (MPP) jól döntött, amikor a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) való együttműködés útját választotta. Az MPP elnöke kijelentette: az összefogás listája várhatóan arányos képviseletet biztosít az erdélyi magyarságnak a román parlamentben, ez pedig azt jelzi, hogy az erdélyi magyar közösség a nemzeti ügyekben való összefogást várja el a politikusaitól." Ja, arányost. Kb. 6%-ost, ami a magyarság romániai arányával nagyjából egyenlő, de lényegében semmire se elég. Ráadásul a megfogalmazás is erősen fals: nem az MPP választott, hanem az RMDSZ ölelte keblére. De legalább elmondhatják az elefánt mellett masírozva: hallod, hogy dübörgünk? Lényeg az, hogy ott vannak, Orbán örülhet, általuk az RMDSZ-t is megvette kilóra.

Kérdés, ez mennyire tetszik az erdélyi magyaroknak?