Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Gyurcsány, az utolsó szamuráj

2012. szeptember 19. - Harun al Rasid

busido

busido

A busido azoknak az alapvető erkölcsi normáknak az összessége volt, mely valamennyi szamuráj életének vezérfonalául szolgált. A gyakorlatban ez elsősorban három alapvető erény elsajátítását jelentette: a hűségét, a kötelességtudását és a bátorságát. Hűségen (japánul : csúgi) a legősibb és legtöbbre becsült szamuráj erényt értették: a hűséget urukhoz. Ennek a hűségnek tűzön-vízen át való megtartása volt minden szamuráj számára a legfőbb erkölcsi törvény. "Bárhova vessen is sorsunk", - szól egy harcos híres vallomása a 18-dik század elejéről - "mindig és mindenütt kötelességünk urunk javára cselekedni. Ez hitünk gerince, örök és megváltoztathatatlan parancs".
A hűség után következő második alapvető szamuráj erény a kötelességtudat (japánul: giri) volt. Ez számos igen komolyan vett erkölcsi követelményt tartalmazott. Ezek egyike a busido alapelvei által irányított önnevelés kötelessége volt. Az önnevelés követelményei közül a következő három volt a legfontosabb:

- őszinteség (tilos hazudni, bárkit megrágalmazni, hamisan cselekedni);

- igénytelenség (pénz, birtok, és az élet egyéb hívságainak megvetése);

- tisztelettudás (az illemszabályok betartása, szerénység, szenvtelen viselkedés, mind az öröm, mind a fájdalom eltitkolásának képessége, hallgatagság).
A kötelességtudat a busido elvek szerint folytatott önnevelés kötelezettségén túl a másokkal való érintkezés követendő szabályaira is vonatkozott. E téren a következőket várták el:

- tiszteletadást az elöljárókkal, a szülőkkel, az idősebb fivérrel, a baráttal, az ősökkel szemben;

- udvarias viselkedést mindenkivel szemben;

- együttérzést a bajban lévőkkel; nagylelkűséget a betegekkel, gyengékkel és elnyomottakkal szemben;

- az ellenség tiszteletét.

A hűségen és kötelességtudáson kívül a harmadik alapvető szamuráj erényt a bátorság (japánul: jú) jelentette. Ezen nem csupán a harcokban tanúsított merészséget értették, hanem a hétköznapi élet során gyakorolt állhatatosságot is - vagyis azt a tartást, amit a kínai filozófus, Konfucius így fogalmazott meg: "Cselekedj mindig helyesen, s ettől sose tántorítson el semmi." Ha erről volt szó, egy harcos sohasem tétovázhatott, hogy mit tegyen, még akkor sem, ha élete forgott kockán. Ahogy a busido tana mondta: "A helyes cselekedet minden, ehhez képes az élet semmi. (Forrás: Szamuráj Site.)

Álljon itt a miniszterelnöki eskü szövege: "Én ........................... esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz, annak népéhez hű leszek; az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartom; az állami és szolgálati titkot megőrzöm; megbízatásomhoz híven, lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam.”

Hát, ez eléggé hasonlít a szamuráj erkölcséhez. Ugyanis kifejezésre kerül az egyedüli, és legfőbb erkölcsi törvény:  "mindig és mindenütt kötelességünk urunk javára cselekedni. Ez hitünk gerince, örök és megváltoztathatatlan parancs". A mindenkori miniszterelnök ura pedig a NÉP, annak java pedig az ORSZÁG java.

Véleményem szerint az utolsó szamuráj Magyarországon Gyurcsány Ferenc. Vegyük csak végig esetében a szamuráj becsületkódex pontjait.

Őszinteség: Őszöd rá a példa.

Igénytelenség: ez felemás, hiszen pénze van, de nem a miniszterelnöki fizetéséből gazdagodott meg.

Tisztelettudás: hát, a többi még megáll, de hallgatagnak éppen nem hallgatag.

Tiszteletadás: kétségtelen.

Udvarias viselkedés: még az ellenségeivel szemben is.

Együttérzés: kétségtelen.

Ellenség tisztelete: annál inkább, mert őt nem ellenfelek, hanem ellenségek támadják. És nem ő teremtette őket maga ellenében.

Bátorság: mély keresztényi erkölcsiségre (?) támaszkodó semjének, navracsicsok, hátulról bátor senkik ellenében igencsak megvan.

Mindettől függetlenül, felesleges fényezés nélkül: Gyurcsány felvállalta magát, felmérte, hogy mit áldozhat be ura, a nép javára, és a szamuráj becsület szerint cselekedett, önmagát áldozta be.

Ami azt illeti, még Napóleon is – pedig korántsem volt szamuráj erkölcsű – hűséget esküdött Franciaországnak. Hát Orbán? Miniszterelnöki esküje maga a hazugság. A szamuráj becsületről fogalma sincs, de hát, egy jogvégzett emberkétől miért is kellene olyasmit elvárni, mint őszinteség, együttérzés, ellenség tisztelete, alázat ura iránt?

Talán Orbán is szamuráj volt valamikor, de mára már csak egy szánalmas ronin.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr238310056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2012.09.19. 22:03:04

101. solide 2012. 09. 19. 21:42 csak a szokásos szerénysége:-))) de tudja, hogy jó embernek nevezted. kezdek féltékeny lenni:-)

193936 2012.09.19. 22:11:44

101. solide Minden szavaddal egyetértek!

12702 2012.09.19. 23:14:12

ettől függetlenül ő lesz Magyarország miniszterelnöke 2018-ban

relatív 2012.09.19. 23:38:58

A blogban írtak az utóbbi 23 év legelfogadhatóbb politikusáról fedi a valóságot. ( persze mint minden ember Ö sem a mindenkori legjobb utat választotta élete - politikai élete során, de ezzel pont emberségét IS bizonyította, bizonyítja ) Az a bizonyos beszéd - nagyon fontos, hogy egy hátromfordulós vita sorának legtöbbször az utolsó részét említik csak, azt IS ki-ki a maga érdekének megfelelő kiragadott részletét !, az első forduló az akkori ország helyzete ( választás megnyerése után ), és a további cselekvés szükségessége, a második forduló a beszámolóra való reakció ( többnyire a vázolt szükséges intézkedések - sokszor durva - elutasítása, majd a harmadik az ominózus viszontválasz, ami több indulatot IS magába foglalt szubjektív, de a kívánatos tettek elkerülhetetlenségét soroló beszéd volt ! - bizony pont a az akkori miniszterelnök hozzáértését dokumentálja minden értelmes megközelítés esetében ! Nem értelmezhető sokak azon vélelme - nincs rá elfogadható indok ! -, hogy akkor le kellett volna mondania. ( mondja már meg valaki mi lett volna - látható jelen időben egy sokkalta jobb gazdasági helyzet indulása után IS ! - ) A harmadik forduló beszédének ( annak ellenére, hogy egy zárt körben hangzott el ) a médiához juttatása talán nem IS rossz szándék miatt, de nagy hibaként történt. Talán ( ez IS lehet egy indítéka a tettesnek ) a szöveg értésre adta volna a helyzetet nem ismerőknek, és a szükséges lépések előtt azok megértéséhez vezethetett volna egy 'boldogabb országban '. De naivan nem gondolhattak egy aljas, minden lehetőséget megragadó csoport ravasz húzására, miként az ominózus mondat-részek kiemelésével pont a fordított értelmezését adták az előremutató gondolatoknak. A mai időben Is látható, hogy az ismert törekvések ellenére ( bármely, az egyes emberek politikai elkötelezettsége mellett IS ) egyedüli kimagasló személyisége a politikai életnek, és nélküle el sem képzelhető a további politikai környezet, bármennyire IS sokan vannak irigyei, vagy tudatlanságból fakadó ellenzői !

34417 2012.09.20. 07:39:34

104. rodosto1 2012. 09. 19. 23:14 már, ha addigra orvosai elérik, hogy feltisztuljon:-)

266572 2012.09.20. 12:39:08

szia Rasid, mivel én német nyelvterületen élek, az elsö, ami eszembe jutott Bushido-rol, az egy német-tunéziai, berlini rapper. szövegei nagy port kavartak a mediaban többek között rasszizmussal, antiszemitizmussal stb. vadoltak. ö személyesen tagadja ezeket a vadakat. én nem tudtam, mit jelent ez a szo, most csodalkozom. Bocs, kicsit off volt, de talan érdekel. A bejegyzésed tetszett, bar probalok Gyurcsannyal szemben nem tul elfogult lenni:)

relatív 2012.09.21. 21:56:23

harunalrasid ! Mindazok, amit leírtál egyértelműen bizonyítják a személy támogatottságának ( ez - érdekes módon - a mindenkori kapcsolattartásakor mindig nagy szimpátiával találkozik ) megalapozottságát ( pláne, ha összevetjük az ismert magyar politikai vezetőkkel ! )! Ennek ellenére a média szintjén - most ellenfelétől tekintsünk el, az zsigeri - a megszólalók többnyire az elutasítottságának 'széles' körét emlegetik hivatkozásként, ahelyett, hogy személyét támogatólag említenék, ezért adódik az a látszat ( jó, riválisai, irigyei nyilván félelmükben tartanak személyiségétől, és joggal ? ! ), hogy támogatói kevesen vannak. Az átlag magyar emberek véleményében ez nem jelentkezik, mindenhol támogatólag nyilatkoznak személyéről a média egyes fórumain IS. Ezért aztán igazán meglepett például - az egyéb vonatkozásban igen tárgyilagos - Magyar Kornélia a mai megkérdezése kapcsán az ATV műsorában, ahol határozottan - indok nélkül, mindig ez a helyzet, legfeljebb rágalmak kíséretében említik a regnálók dörgölődői - az általános elutasítást hangoztatta a korábbi miniszterelnök úr személyével kapcsolatban. Ez a média-nyomás ( amit a nem reálisan vélekedők nagyon határozottan, és állandó jelleggel mantráznak ) vezet oda, hogy igen elterjedten hangoztatják a politikát nem nagyon értők, ismerettel nem rendelkező átlagos emberek IS, amit a jelenlegi vezető csoport több éve hajtogat - minden konkrétum, ellenére -, hogy hibás politikát folytatott a korábbi miniszterelnök úr. Köszönettel olvastam a blogodban összefoglalt, és a Magyar Kornéliáknak IS tájékoztatásul tényekkel alátámasztott véleményed.

ergfergf 2012.09.30. 01:00:40

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:40

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:40

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:40

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:41

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:41

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:41

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:41

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:42

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:42

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:42

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:42

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:42

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:43

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:43

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:43

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:43

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:44

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:44

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:44

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:44

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:44

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:45

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:45

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:45

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:45

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:45

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:45

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:46

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:46

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:46

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:46

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:46

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:47

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:47

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:47

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:47

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:47

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:48

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:48

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:48

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:48

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:48

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:48

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:49

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:49

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:49

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:49

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:49

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:50

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:50

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:50

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:50

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:51

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:51

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:51

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:51

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:51

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:51

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:52

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:52

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:52

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:52

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:52

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:53

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:53

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:53

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:53

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:53

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:54

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:54

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:54

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:54

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:54

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:55

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:55

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:55

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:55

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:55

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:56

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:56

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:56

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:56

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:56

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:56

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:57

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:57

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:58

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:58

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:58

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:58

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?

ergfergf 2012.09.30. 01:00:58

Na tevepásztor nem jön válasz buzzancs ,de megvárom. Még egy hétig Magyarországon vagy addig meg kellene fejtened buzzancs , hogy az asszonyod volt hova csapódott a siittes mellöl?
süti beállítások módosítása