Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Amíg a kampány el nem választ

2010. március 20. - Harun al Rasid

Pártszakadás a hálószobában!

 

 

 

Pártszakadás a hálószobában!

 

 

 

A házastársak politikai nézetei gyakran válnak a párok fő vitaforrásává a választásokat megelőző hónapokban. Ilyenkor gyakorta esnek egymásnak a felek, mert nehezen tűrik el, ha a párjuk egy másik párt szimpatizánsa lett, miközben megismerkedésük hajnalán még egy azon pártra szavaztak mind a ketten. A legfőbb bonyodalom ebből adódik, meg persze az ellentmondásokból, amikbe hosszú évek alatt kerültek. Sok embernek változott meg a politikai nézete az elmúlt húsz év során  - amit a társa időnként a fejéhez is vág - és ez gyakran okoz feszültséget az amúgy sem nyugodt családokban. Nehezen kezelhető ez a folyamat, mert egyik fél sem enged az igazából. Olyan vitákba torkollik,hogy sokan a válás mellett döntenek és örömteli időket elfelejtve, megutálják egymás mindörökre. Ezen változtatni kell! Nem szabad engedni, hogy a politika ilyen mélysége beköltözzön a hálószobába és tönkretegyen házasságokat, miközben a színfalak mögött már régen megbékéltek. Meghívtam  beszélgetésre  egy  házaspárt , hogy kielemezzük a probléma valódi okát és megoldást találjunk a konfliktusok rendezésére.

Jenő és Emőke 28 éve házasok. Van két szép gyermekük és egy vidéki kisvárosban élnek. Jenő  51 éves és gyári munkásként kereste a kenyerét egészen addig,  amíg be nem zárt a helyi acélművek. Most portásként dolgozik a város egyik elhagyott ipartelepén. Elégedett az eddigi életével és nem érti, hogy miért kell egyfolytában sztrájkolni. Emőke nemrég töltötte be az 49. életévét és varrónőként dolgozott a város egyik varódájában, amíg meg nem szűnt a munkahelye. Azóta alkalmi munkákból él, de most egy marketing hálózat kiéptésben látja a jövőjét. Előadásról előadásra jár és folyamatosan képzi magát,hogy egy felsőbb kereskedelmi szintre léphessen. Nincs megelégedve az életével és mint fogalmaz: mindig lehet változtatni

- Kedves Jenő! Melyik párt szimpatizánsa? - kérdeztem elsőként a családfőt.

- Erre nem szeretnék válaszolni.

- Miért?

- Mert nem kapok vacsorát!

- Miért nem mondod meg Jencikém? Nem mered felvállalni a Ferikédet? - Szól közbe a feleség -Tudja kedves fiatalember folyton ezt csinálja. Nem meri vállalni a felelősséget, mint a haverjai, és mindig másokal takarózik.

- Ki takarózik veled asszony? Amióta ennek a nuszkim-nek melózol azóta olyan egészséges lettél, hogy nincs szükséged alvásra sem. Folyton éberen figyelsz!

-Te meg a meccseidet nézed reggeltől estig. Fel sem tűnik, hogy három hete nem porszívóztál!

- Mindig ennyit civakodnak? - kérdezem újra a családfőt.

- Nem. Csak mostanában, mióta gyűlésekre jár. Ott tömik tele az agyát mindenféle marhasággal.Régen együtt jártunk felvonulni,de mára ablaktörlőt kell szerelnem a tévére, ha szegfűt mutatnak benne.Teljesen kifordult önmagából, de a régi ismerősöket azért még hívogatja. Múltkor is felhívta valamelyik volt óvodatársát és ráakarta beszélni valami ráncfelvarrásra. Teljesen megbolondult!

- Látod Jencikém ez a baj veled. - vág közbe Emőke - Nem figyelsz a részletekre. Nem ráncfelvarrás, hanem bőrfiatalítás te! Olyan vagy, mint a pártod. Mindig csak egy dologra koncentrálsz, de arra is hibásan.

- Azt hiszed, hogy te olyan okos vagy? -csattan ki a férj - Folyton az elszámoltatásról beszélsz, de te miért nem számolsz be nekem a tegnap estédről? Hol voltál, hogy este 10 után értél csak haza és olyan képet festettél,mint egy összegyűrt mosogatórongy? A szoknyád is úgy nézett ki, mint amit a szennyesből rántottak elő!

- Miről beszélsz Jenőkém! Ne vádaskodj, mert én kérdezhetnék tőled.Hol van az a húszas, amit a fusidért kaptál? Ne add nekem az ártatlant, mert tudom, hogy elköltötted mindet. Ne vagdalkozz, mert nagyon megbánod.

- Fenyegetőzöl nyuszikám?! Tudom, hogy Ti csak erre vagytok képesek  fenyegetőzni, de alapja az nincs a felháborodásotoknak.Tudod, hogy befizettem belőle a mobiltartozásodat, amit görgetünk évek óta magunk előtt! Gyűlik csak gyűlik a kamat, te meg vásárolgatod a bugyikat, meg a csipkéket, de ne tereld el témát. Nektek egyszerű az élet, mert mi megkeressük azt a pénzt, amit ti jól elkölthettek.

- Milyen mobil számláról beszélsz te szerencsétlen? Hát nem fizettél be semmit sem, mert tudom, hogy jól eldugtad a számlát előlem, miközben a haverokkal loviztatok, meg iszogattatok. Azt hiszitek, hogy ami nem látszik, az nincs is? Megtaláltam az összegyűrt csekket a zsebedben a borozó számlájával együtt, úgyhogy ne beszélj nekem alaptalan vádaskodásról.

- Igen, beugrottam egy pár sörre a haverokhoz,mert már annyira kikészít a hisztériád, hogy menekülnöm kell előled. Ha lenne annyi pénzem, már régen kifizettelek volna és mehetnél amerre látsz.

- Már megint vetítesz Jenő! Az örökségedből régen kifizethettél volna engem, de te a Józsinak segítettél, ő meg otthagyott téged a szarba. Az a baj veletek, hogy nem tudjátok megválogatni a haverjaitokat. Nagy összetartásról beszéltek, de ha gond van, akkor senki sem segít a másikon. Te segítettél valakinek, az meg lelépett a pénzeddel és azóta sem áll veled szóba. Ilyen a nagy összetartás nálatok.

- Ja, nálatok olyan hatalmas az összetartás mi? Összejártok a barátnőiddel, mulatoztok, utána meg jól szembeköpitek egymást. Azt hiszitek, hogy ti tökéletesek vagytok, miközben olyan beképzeltek vagytok, hogy néha még magatokkal sem álltok szóba, nem hogy másokkal. Jaj édesem, olyan naiv vagy! Vedd már észre, hogy csak irigykednek rád, mert jól nézel ki, de ha megfordulsz, hátad mögött beléd rúgnak.

.....

- Elnézést kérek, de lassan lejár az időnk és még azt sem tudom, hogy melyikük  melyik párt szimpatizánsa.

- Szerintem egyértelmű fiatalember. Jenő a kisebbség, én a többség. A többi már csak részlet kérdése.............





 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása